Φόρμα αναζήτησης

Διορθωτικές κινήσεις για εξορθολογισμό ΓεΣΥ

Σε αλλαγές-τομές προσανατολίζεται η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ), με στόχο την εύρυθμη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, ενόψει και της ευρείας σύσκεψης αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων και όσων ασχολούνται με το ΓεΣΥ που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σύμφωνα με πηγές του «Π» οι αλλαγές οι οποίες συζητούνται αφορούν τα ακόλουθα σημεία:

  • Νέο πλαίσιο στις απολαβές των προσωπικών γιατρών. Οι απολαβές των προσωπικών γιατρών δεν θα πρέπει να καθορίζονται κατά κεφαλήν στη βάση του αριθμού των δικαιούχων που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο ενός συγκεκριμένου προσωπικού γιατρού. Να υπάρχει ένα πάγιο μίνιμουμ ποσό και αυτό να συμπληρώνεται ανάλογα με τις ιατρικές πράξεις και τις επισκέψεις ασθενών.
  • Χρέωση ειδικών γιατρών. Αν ένας πολίτης δεν πάρει παραπεμπτικό για προσωπικό γιατρό και πάει απευθείας στον ειδικό θα πληρώσει ένα πέναλτι ύψους 25 ευρώ. Αυτή η επιβάρυνση θα μπορούσε να καταργηθεί με μια εναλλακτική ρύθμιση.
  • Επίσκεψη σε γιατρούς εκτός του ΓεΣΥ. Σε αυτή την περίπτωση ο πολίτης θα πληρώσει την επίσκεψη, μια ενδεχόμενη εξέταση και ακολούθως τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ αποκόπτεται κάθε μήνα η εισφορά του για το ΓεΣΥ. Ζητούμενο είναι να υπάρξει ρύθμιση ούτως ώστε να μπορεί τουλάχιστον να παίρνει τα φάρμακα χωρίς να είναι προϋπόθεση να τα συνταγογραφεί γιατρός του ΓεΣΥ.
  • Ελευθερία επιλογής προσωπικού γιατρού. Να μπορεί ο πολίτης να επιλέγει σε μια δεδομένη στιγμή τον προσωπικό γιατρό που θέλει, από τη λίστα των προσωπικών γιατρών, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να είναι εγγεγραμμένος εκ των προτέρων σε συγκεκριμένο γιατρό.

Έλεγχος στις δαπάνες

Οι αναφορές για το ΓεΣΥ ενώπιoν της Βουλής πυροδότησαν εκατέρωθεν σχόλια ανάμεσα στα κόμματα, το Υπ. Υγείας, τον ΟΑΥ και τον ΟΚυΠΥ.

Ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι οι στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από διορθωτικές κινήσεις. «Προϋπόθεση επιτυχίας για το ΓΕΣΥ είναι η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων», σημειώνεται.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για δαπάνες εκτός ελέγχου.«Καλοδεχούμενη η πρωτοβουλία για ευρεία σύσκεψη. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιεσδήποτε προτάσεις θα βελτιώσουν την ποιότητα του συστήματος. Εμείς έχουμε προειδοποιήσει για τις δαπάνες του τομέα της υγείας. Θα μιλάμε για 2,2 δις. Είναι το υψηλότερο ποσοστό δαπανών κατ’ αναλογία μεγέθους στην ΕΕ ενώ έχουμε τις χειρότερες υπηρεσίες υγείας. Πρέπει να υπάρξει αυτονόμηση των νοσοκομείων και να υπάρξει η βασική αρχή του σφαιρικού προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος της ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να καταργηθεί η λίστα του προσωπικού γιατρού ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη επιλογή του πολίτη. «Ο προσωπικός γιατρός θα πρέπει να πληρώνεται με βάση την επίσκεψη και θα πρέπει να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι», είπε. Θέμα επίσης, ανέφερε, είναι τα παραπεμπτικά από τον προσωπικό στον ειδικό γιατρό. «Γιατί να μην πάω απευθείας στον ειδικό;» Αυτές οι δυο απλές κινήσεις διευκρίνισε είναι εντός της φιλοσοφίας του συστήματος. «Ζήτημα είναι και η αυτονόμηση των νοσοκομείων η οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο πριν από την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ», επεσήμανε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σε γραπτή του δήλωση σημείωσε: «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είναι από την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης και την αδράνειά της να στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια –και όχι από τους επαγγελματίες της υγείας– που ξεκινούν τα προβλήματα στον δημόσιο τομέα υγείας, απειλώντας τη βιωσιμότητά του ΓεΣΥ. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στη λύση των υπαρκτών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το ΓεΣΥ, αλλά δεν συζητά και ούτε θα συμμετέχει σε καμιά συζήτηση για αλλαγή της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ».

Υπ. Υγείας: Αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, με ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι, επιτέλους, είναι η ώρα όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να δείξουν υπευθυνότητα και την πολιτική βούληση που συνεχώς λένε ότι έχουν για την εφαρμογή των νόμων που οι ίδιοι ψήφισαν το 2017, παραμερίζοντας τις όποιες κομματικές και εκλογικές τους φιλοδοξίες.

Ειδικότερα, απαντώντας στο ΔΗΚΟ που κάνει λόγο για κακοδιαχείριση, ανέφερε: «Ο προϋπολογισμός έχει εκτοξευθεί στο 1 δις λόγω εισφορών της κυβέρνησης ως τρίτο μέρος για το ΓεΣΥ. Αναμένω με ενδιαφέρον την ανάλυση του ΔΗΚΟ από την οποία προκύπτει ότι ’από του χρόνου οι συνολικές δαπάνες για την υγεία μαζί με το ΓεΣΥ θα ξεπεράσουν τα 2.2 δις’».

Όσο για τις αναφορές του ΑΚΕΛ σε πολιτικές λιτότητας, επεσήμανε ότι με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν από όλες τις συντεχνίες στο Προεδρικό το 2017, δόθηκαν αναβαθμίσεις στις κλίμακες τόσο των νοσηλευτών όσο και των ιατρών και παραχωρηθήκαν επιπλέον επιδόματα, και το 2018 παραχωρήθηκαν μισθολογικές αναβαθμίσεις σε άλλους επαγγελματίες υγείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση στον «Π» του αναπληρωτή διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρέπεμψε, όσους αγωνιούν για την κατάσταση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Διαβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ, παρά τις καταχρήσεις που έχουν καταγραφεί, δεν παρουσιάζει ελλείμματα. Αντίθετα, είπε, προκύπτει πλεόνασμα. Σε σχέση με τη συζήτηση που προέκυψε την Τρίτη στη Βουλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως μάλλον κάποιοι δεν κατάλαβαν τι ψηφίζουν. «Άλλο είναι ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ και άλλο ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ», τόνισε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.