Φόρμα αναζήτησης

Δύο στρατόπεδα στην Ένωση Δήμων για συνενώσεις

Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας δημοσιοποίησε χθες επιστολή που απέστειλε στις 28 Δεκεμβρίου στον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ανδρέα Βύρα, με την οποία του ζητά να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για λήψη απόφασης στο θέμα της αντικειμενικής εκπροσώπησης της ομάδας εργασίας της Ένωσης Δήμων στις διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Καρούσος υποστηρίζει πως «η ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί και θα συμμετέχει σε διάφορες διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών, έπρεπε να οριστεί από τη γενική συνέλευση ή από άτυπη συνεδρία όλων των δημάρχων και όχι από την εκτελεστική επιτροπή» και «με τρόπο που να εκπροσωπούνται όλες οι επαρχίες, όλες οι ιδιαιτερότητες των δήμων, και με αντιπροσώπευση τόσο δήμων που αδικούνται όσο και αυτών που επωφελούνται (σ.σ. από τις προωθούμενες συνενώσεις)».

Ο «Πολίτης» επικοινώνησε με τον κ. Βύρα, ο οποίος είπε πως έχει ήδη απαντήσει γραπτώς στον δήμαρχο Αγίας Νάπας. Για το αίτημα να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση είπε πως επί του παρόντος η Ένωση Δήμων δεν έχει κάτι συγκεκριμένο στα χέρια της από το Υπουργείο Εσωτερικών για να συζητήσει ή για να τοποθετηθεί. Το υπουργείο, είπε ο κ. Βύρας, μας ενημέρωσε ότι μέσα Ιανουαρίου θα μας στείλει το νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί για τη μεταρρύθμιση και η θέση μου είναι πως όταν θα έχουμε τις τελικές θέσεις του υπουργείου, ναι, πρέπει να συγκαλέσουμε έκτακτη ενική συνέλευση για να συζητήσουμε και να πάρουμε θέση.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, την οποία δημοσιοποίησε το ΚΥΠΕ, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας σημειώνει ότι «έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι οι δήμοι έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, σ’ αυτούς που θα επωφεληθούν και θα έχουν τον πλήρη έλεγχο στα νέα σχήματα και σε αυτούς που θα αδικηθούν». Προσθέτει ότι «οι μεν προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να πετύχουν συνενώσεις και να καταστούν μικρές ή μεγάλες «Μητροπόλεις», με πλήρη έλεγχο των αποφάσεων και ό,τι συνεπάγεται αυτό, και οι δε προσπαθούν να προστατέψουν τους δήμους τους, τα οικονομικά τους, τις ιδιαιτερότητές τους και την ιστορία τους. Πρόκειται για μια διαδικασία άνιση, που θυμίζει μάχη μεταξύ Δαυίδ και Γολιάθ», σημειώνει. Σε άλλο σημείο επικαλείται παλαιότερη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι κανένας δήμος δεν θα καταργηθεί.