POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Δίνουμε 2 εκατ. για τις συντάξεις τουςΓΡΑΦΕΙ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ 

Αξιωματούχοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, στους οποίους περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί, βουλευτές, επίτροποι, δήμαρχοι κ.ο.κ. λαμβάνουν κάθε μήνα εκτός από τον μισθό τους και σύνταξη ή συντάξεις, από το Δημόσιο, καθώς διετέλεσαν βουλευτές ή ήταν υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του κράτους, και πριν την ανάληψη των δημόσιων αξιωμάτων και θέσεων που κατέχουν σήμερα υπέβαλαν την παραίτησή τους λόγω της νομοθεσίας που διέπει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Πρόσθετα, ορισμένοι από τους εν λόγω αξιωματούχους λαμβάνουν και θεσμοθετημένη σύνταξη (σύνταξη γήρατος).

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, συνολικά 129 κρατικοί και αιρετοί αξιωματούχοι μοιράζονται ετησίως συντάξεις από το κράτος που αγγίζουν τα €2 εκατ. ετησίως. O εξορθολογισμός των δημόσιων δαπανών δεν αγγίζει καθόλου τις συντάξεις που λαμβάνουν οι εν λόγω αξιωματούχοι κάθε μήνα. Στη Βουλή εκκρεμούν δύο προτάσεις νόμου του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, που τερματίζουν το προκλητικό αυτό φαινόμενο. Ο κ. Νεοφύτου απέστειλε, πρόσφατα, επιστολή ζητώντας να περιληφθούν στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής οι συγκεκριμένες προτάσεις νόμου με στόχο την ψήφισή τους το ταχύτερο.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε στο παρελθόν για νομοθετική ρύθμιση του θέματος έπεσε στο κενό, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τον νόμο αντισυνταγματικό. Και αυτό, διότι ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2011 αντί να μειώσει τον μισθό των εν λόγω αξιωματούχων που λάμβαναν ταυτόχρονα και σύνταξη από το Δημόσιο, περιόρισε τη δημοσιοϋπαλληλική τους σύνταξη. Παραβιάζοντας, έτσι, κατάφωρα το άρθρο 23 του Συντάγματος, το οποίο καθορίζει ρητά ότι οι συντάξεις συνιστούν ιδιοκτησιακό δικαίωμα το οποίο θα πρέπει να τυγχάνει προστασίας και σεβασμού. Η ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξεδόθη τον Οκτώβριο του 2014. Σχεδόν δυο χρόνια μετά, και συγκεκριμένα στις 7/7/2016, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου στη Βουλή, επιδιώκοντας να διορθώσει τη στρέβλωση στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα που επιτρέπει την καταβολή στο ίδιο πρόσωπο μίας ή και δύο συντάξεων ταυτόχρονα με την καταβολή μισθού από το Δημόσιο.

Τους μέτρησαν 

Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας:

  • {Bullet}{Bullet} 37 αξιωματούχοι που διετέλεσαν πρώην υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα λαμβάνουν ταυτόχρονα με τον μισθό και τα επιδόματά τους και επαγγελματική σύνταξη έστω και αν δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, με βάση το οποίο λαμβάνουν σύνταξη οι υπουργοί και οι βουλευτές.
  • {Bullet}{Bullet} 129 αξιωματούχοι, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι 37, λαμβάνουν ταυτόχρονα με τον μισθό τους και σύνταξη καθώς διετέλεσαν και αξιωματούχοι σε άλλες θέσεις ή ήταν πρώην κρατικοί υπάλληλοι.
  • 62 νυν και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις. Υπάρχουν περιπτώσεις πρώην αξιωματούχων και αρχηγών κομμάτων που λαμβάνουν μέχρι και τρεις συντάξεις από το Δημόσιο που συμποσούνται σε πέραν των €6.000 μηνιαίως.

Τέσσερις τις αποποιήθηκαν

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τέσσερις κρατικοί αξιωματούχοι είχαν την ευαισθησία να αποποιηθούν το δικαίωμα να λαμβάνουν ταυτόχρονα με τον μισθό τους και τις συντάξεις τους. Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον τέως γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για όσο καιρό βρισκόταν επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ονούφριο Κουλλά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βουλής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λαμβάνει πέρα από την αντιμισθία του, που ανέρχεται στις €7.102 καθαρά τον μήνα, και δύο συντάξεις από το δημόσιο: θεσμοθετημένη σύνταξη και σύνταξη ως πρώην βουλευτής, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στις €5.400 τον μήνα περίπου συν ακόμη μία σύνταξη που λαμβάνει ο Πρόεδρος από το ταμείο συντάξεων των δικηγόρων, η οποία ανέρχεται στις €1.100 περίπου τον χρόνο. Η κ. Αιμιλιανίδου πέρα από το μισθό της υπουργού λαμβάνει μηνιαίως και τρεις συντάξεις: δημοσιοϋπαλληλική, θεσμοθετημένη και χηρείας. Ο Ονούφριος Κουλλά με την εκλογή του το 2016 ως βουλευτής παραιτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ως όφειλε, άλλωστε, με αποτέλεσμα από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ώστε να του αποστέλλεται σύνταξη από τα 42 του χρόνια! Ο ίδιος με επιστολή του ζήτησε να αποποιηθεί τη σύνταξη, η οποία θα του καταβαλλόταν παράλληλα με τον μισθό του ως βουλευτής.

Με βάση το σημερινό επίπεδο απολαβών των βουλευτών, η σύνταξη βουλευτή με μία βουλευτική θητεία (5 χρόνια) ανέρχεται σε €1.352 μηνιαίως ενώ για βουλευτή που συμπλήρωσε δύο βουλευτικές θητείες (10 χρόνια) η σύνταξή του ανέρχεται σε €3.306 μηνιαίως. Στις περιπτώσεις των υπουργών που υπηρέτησαν για 30 μήνες η σύνταξή τους ανέρχεται σε €1.036 μηνιαίως. Υπουργός που υπηρέτησε για πέντε χρόνια η σύνταξή του ανέρχεται στις €1.684 τον μήνα και για 10 χρόνια στις €4.146 τον μήνα.

Οι προτάσεις νόμου 

Σε μια προσπάθεια να ρυθμιστεί εκ νέου το ζήτημα αυτό, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε στις 7/7/2016 ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής δύο προτάσεις νόμου, που σκοπό έχουν, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «να τερματίσουν τα προκλητικά και πλουσιοπάροχα ωφελήματα και υπερπρονόμια που απολαμβάνει μια μερίδα αξιωματούχων του κράτους στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών». Με τις προτάσεις νόμου επιχειρείται η διόρθωση στρεβλώσεων στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα, το οποίο επιτρέπει, αφενός, την καταβολή στο ίδιο πρόσωπο σύνταξης ή συντάξεων ταυτόχρονα με την καταβολή μισθού από το Δημόσιο και, αφετέρου, την καταβολή σύνταξης στους βουλευτές και υπουργούς από την ηλικία των εξήντα ετών.

Θα ψαλιδίζεται ο μισθός 

Με την πρώτη πρόταση νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου επιδιώκεται η ρύθμιση του ζητήματος της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού σε κρατικούς και αιρετούς αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, προτείνεται σε περίπτωση που αξιωματούχος ή συνταξιούχος αναλαμβάνει οποιοδήποτε λειτούργημα ή αξίωμα ή θέση, να λαμβάνει, αφενός, την πλήρη μηνιαία σύνταξη που δικαιούται και, αφετέρου, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία του μηνιαίο μισθό ή αντιμισθία ύψους χαμηλότερου από αυτό που θα λάμβανε κατά την ανάληψη του αξιώματος, έτσι ώστε το ποσό που τελικά θα λαμβάνει προστιθέμενο στη μηνιαία σύνταξή/συντάξεις του να ισούται με το ποσό του μηνιαίου μισθού που θα λάμβανε κανονικά εάν δεν ήταν συνταξιούχος του Δημοσίου.

Όχι στη σύνταξη από τα 60

Με τη δεύτερη πρόταση νόμου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, επιδιώκει να βάλει τέλος στο προκλητικό προνόμιο-ωφέλημα που απολαμβάνουν μόνο οι βουλευτές και οι υπουργοί, οι οποίοι δικαιούνται σύνταξη από το 60ό έτος της ηλικίας τους, νοούμενου ότι δεν εξακολουθούν να ασκούν οποιοδήποτε άλλο λειτούργημα ή αξίωμα στη Δημοκρατία. Ο κ. Νεοφύτου εισηγείται να επεκταθεί το όριο συνταξιοδότησης των βουλευτών και των υπουργών στο 65ο έτος, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους.

 

Ο Βενιζέλος Ζαννέτος έσπασε τη σιωπή του και υπέδειξε τον Κατσουρίδη για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς

Αποκλειστική δήλωση στον «Π» του Ghalib Zagali: Δεν αναγνωρίζει την «ΤΔΒΚ» η Λιβύη

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.