Φόρμα αναζήτησης

Δημοσκόπηση «Π»: Πώς βαθμολογούν οι Κύπριοι πολίτες την ΚυβέρνησηΟι Κύπριοι πολίτες στη 10η δημοσκόπηση που πραγματοποιεί η RetailZoom για λογαριασμό του «Πολίτη» από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο εξακολουθούν να τιμούν τον Πρόεδρο και τους περισσότερους εμπλεκόμενους υπουργούς με υψηλή αποδοχή. Στην ίδια έρευνα καταγράφονται και σοβαρότατες διαφωνίες σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα πώλησης διαβατηρίων, ενώ στέλνεται και ένα ισχυρό μήνυμα αναφορικά με το Κυπριακό και την επανέναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών. Ας δούμε αναλυτικά το δεύτερο μέρος της έρευνας με τα σχόλιά μας να καταγράφονται κάτω από κάθε πίνακα. Το τρίτο μέρος θα δημοσιευθεί αύριο.

Πτώση 18 μονάδων σημείωσε η δημοτικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας από την τελευταία μέτρηση της RetailZoom τον περασμένο Απρίλιο. Τότε ήταν στο 79%, σήμερα είναι στο 61%, ποσοστό βέβαια καθόλου ευκαταφρόνητο. Τα υψηλότερα ποσοστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα λαμβάνει από άτομα που έχουν κάποια ηλικία, δηλαδή 55+, ηλικίες στις οποίες σκοράρει ποσοστό 66%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνει στις ηλικίες 18-35 ετών με 52%. Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής το έχει στη Λευκωσία με 64%. Το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής ψήφου προς τον Πρόεδρο το έχει η Λάρνακα / Αμμόχωστος με 44%, με τη Λεμεσό να ακολουθεί με 42%.

Σημαντική πτώση παρουσιάζεται για την κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας, ωστόσο η συνολική αποδοχή είναι πλειοψηφική και φτάνει στο 51%. Τον περασμένο Μάιο η αποδοχή ήταν στο 65%. Η στήριξη των νέων ηλικίας 18-35 είναι η πιο χαμηλή (44%) σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, σε αντίθεση με τους 55+ που επιβραβεύουν την οικονομική διαχείριση σε ποσοστό 59%.

Η αποδοχή του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου παραμένει πολύ ψηλά, στο 78%. Ποσοστό 28% θεωρεί ότι ασκεί τα καθήκοντά του εξαιρετικά και 50% ικανοποιητικά. Το 22% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ασκεί τα καθήκοντά του μη ικανοποιητικά. Ηλικιακά ο υπουργός Υγείας έχει την υψηλότερη αποδοχή στους ηλικίας 55+ με ποσοστό 83% και γεωγραφικά στη Λευκωσία με 81%.

Πολύ υψηλή αποδοχή έχει και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου με θετική ψήφο στο 77%. Η υψηλότερη αποδοχή 81% εμφανίζεται στις ηλικίες 55+ και η χαμηλότερη στις ηλικίες 18-35 ετών με 71%. Η πόλη στην οποία έχει τη μεγαλύτερη αποδοχή είναι η Λευκωσία με 82%.

Στο υψηλό 68% κυμαίνεται η θετική ψήφος για τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Το ποσοστό αποδοχής ανεβαίνει στο 72% στους συμμετέχοντες στην έρευνα με ηλικία 55+. Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής του έργου του τα δίνει η Λευκωσία με 70%.

Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου είναι ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης ο οποίος στην κυριολεξία απορρίπτεται από την έρευνα έχοντας 78% αρνητική ψήφο. Στις ηλικίες 18-35 ετών το ποσοστό απόρριψης φθάνει το 86%, ενώ οι ηλικίες 55+ του δίνουν θετική ψήφο κατά 33%. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αρνητική ψήφο, το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι εκτελεί τα καθήκοντά του καθόλου ικανοποιητικά και το 25% μη ικανοποιητικά. Μόλις το 22% θεωρεί ότι εκτελεί τα καθήκοντά του εξαιρετικά (4%) και ικανοποιητικά (18%).

Αρνητική είναι και η ψήφος προς τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή. Συνολικά το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι εκτελεί τα καθήκοντά του καθόλου ή μη ικανοποιητικά. Το 42% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον τρόπο που ο κ. Νουρής εκτελεί τα καθήκοντά του. Ο κ. Νουρής έχει 49% αποδοχή στις ηλικίες 55+, ενώ η Λεμεσός σε ποσοστό 47% βλέπει το έργο του θετικά. Αντιθέτως, στη Λευκωσία όπου εκλεγόταν ως βουλευτής οι θετικές ψήφοι είναι στο 39%.

Θετική είναι η ψήφος προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη με 66%, καταλαμβάνοντας την 4η θέση σε δημοφιλία μεταξύ των 6 υπουργών που συμπεριλαμβάνονται στη σημερινή έρευνα. Το 34% των ερωτηθέντων έχει αρνητική εικόνα για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ την υψηλότερη αποδοχή (69%) έχει στις ηλικίες 55+. Η πόλη με την υψηλότερη αποδοχή είναι η Λεμεσός με 71%.

Οι Κύπριοι πολίτες που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο είναι κατηγορηματικοί σε σχέση με την εντύπωση που έχουν για το κυπριακό πρόγραμμα πώλησης διαβατηρίων. Οι 6 στους 10 θεωρούν (58%) ότι το πρόγραμμα εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων και προφανώς όχι του συνόλου. Ποσοστό 23% θεωρεί ότι εξυπηρετεί πολύ την οικονομία και 13% λίγο. Το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης εμφανίζεται στις περιοχές Αμμοχώστου-Λάρνακας με 68%. Τη μεγαλύτερη αποδοχή στο σχέδιο παρουσιάζει η Λεμεσός (δεν συμπεριλαμβάνουμε την Πάφο λόγω μικρού δείγματος) με ποσοστό 30%, ωστόσο και πάλι ένα ποσοστό 55% των Λεμεσιανών το απορρίπτει.

Πώς οι Κύπριοι αξιολογούν το σχέδιο πώλησης διαβατηρίων; Μόλις το 19% υποστηρίζει ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει. Το 45% βλέπει τη χρησιμότητα ενός προγράμματος εφόσον βέβαια αλλάξει ριζικά και το 28% ζητά οριστικά τον τερματισμό του. Η πρόσθεση και μόνο αυτών που θέλουν κάτι εντελώς διαφορετικό ή και κατάργησή του καταδεικνύει τη στάση των ερωτηθέντων σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο σχέδιο. Το 73% του πληθυσμού της χώρας διάκειται αρνητικά προς το υφιστάμενο πρόγραμμα, κάτι βέβαια που οφείλει να εξετάσει η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.

 

Έξι στους δέκα ερωτηθέντες επιθυμούν τη διεξαγωγή έρευνας εναντίον της Βουλής για τη διαρροή των εγγράφων στο κανάλι Αλ Τζαζίρα για τα διαβατήρια. Το 26% έχει αντίθετη άποψη. Τα υψηλότερα ποσοστά σε ό,τι αφορά αυτό το αίτημα παρουσιάζονται σε Αμμόχωστο και Λεμεσό.

Ένα ποσοστό επίσης 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί στον γενικό ελεγκτή να εμπλακεί στη διερεύνηση της πώλησης διαβατηρίων. Σε Λάρνακα-Αμμόχωστο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75%.

Οι Κύπριοι δεν έχουν αυταπάτες σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του Κυπριακού. Ποσοστό 67% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εμπλακεί σε μια διαδικασία άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό, προφανώς συνειδητοποιώντας τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η εξωτερική μας πολιτική. Το ποσοστό στη Λευκωσία ανέρχεται στο 70%, στην Αμμόχωστο στο 75%, στη Λεμεσό στο 55% και στην Πάφο στο 53%. Το ποσοστό απόρριψης της έναρξης συνομιλιών βρίσκεται στο 24%, ένα δηλαδή ποσοστό που επιβεβαιώνεται μέσα από δεκάδες άλλες δημοσκοπήσεις το οποίο δεν επιθυμεί ούτε συνομιλίες ούτε λύση ομοσπονδίας.

Ταυτότητα έρευνας

Διαδικτυακή έρευνα μέσω της online πλατφόρμας της εταιρείας RetailZoom.

Πρόσκληση συνδρομητών του «Πολίτη» μέσω email, καθώς και αναγνωστών της επίσημης ιστοσελίδας και ατόμων μέσω των σελίδων σε facebook και twitter.

Ημερομηνίες: 4-8 Σεπτεμβρίου.

Συνολικές απαντήσεις: 1.348.

Στάθμιση αποτελεσμάτων φύλου και ηλικίας ούτως ώστε να αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό των ατόμων 18 ετών και άνω.

Δικαίωμα μίας ψήφου από ένα IP Address. Όσοι ψήφισαν περισσότερες φορές αφαιρέθηκαν από το δείγμα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.