Φόρμα αναζήτησης

Λίστα Γιωρκάτζη: Την Παρασκευή κληρώνει στην ολομέλεια

Στην ολομέλεια της ερχόμενης Παρασκευής αναμένεται να ξεκαθαρίσει μερικώς το νεφελώδες τοπίο γύρω από τη λίστα Γιωρκάτζη, το οποίο από τον Απρίλιο του 2019, οπόταν και επεστράφη στον νυν διοικητή για να τη… σουλουπώσει, έχει καλύψει ολόκληρο το Κοινοβούλιο. Εκεί θα κριθεί κατά πόσον η λίστα που τις τελευταίες μέρες έχει λάβει διάφορους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς από πλευράς βουλευτών, και δη του ΠτΒ, θα δημοσιοποιηθεί αυτούσια και άμεσα ή αν πρώτα θα ζητηθεί επικαιροποίησή της από την Κεντρική Τράπεζα (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) και να δοθεί στη δημοσιότητα στις 31 Αυγούστου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας της επιτροπής, ο κ.  Συλλούρης είπε ότι καμία από τις δύο εισηγήσεις δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία, γι’ αυτό και ενώπιον του σώματος θα τεθούν και οι δύο εισηγήσεις. Σημειώνεται πως ο κ. Συλλούρης δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Συγκεκριμένα, ΔΗΣΥ, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ τάχθηκαν υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας ως έχει, ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, και Αλληλεγγύη τάχθηκαν υπέρ της επικαιροποίησης της λίστας προτού αυτή δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο ΠτΒ και χθες, όπως και την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε κατά τη συνεδρία της ad hoc επιτροπής ότι, ανεξαρτήτως της απόφασης της ολομέλειας, ο ίδιος δεν θα δώσει τη λίστα για να δημοσιοποιηθεί αυτούσια. Θα το πράξει μόνο εάν η επεξεργασία είναι τέτοια που θα μπορεί να εξασφαλίσει νομική συμβουλή πως είναι νόμιμη η δημοσιοποίησή της. «Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη νομιμότητα της δημοσιοποίησης, δεν θα το κάνω», είπε. Είπε ακόμη ότι υπάρχει «η λίγο αντιφατική τοποθέτηση» από κάποιους υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας «για να διαπιστώσει ο κόσμος ότι δεν είναι καλή η λίστα και ότι είναι κακής ποιότητας». «Αλλά όταν το κάνω τούτο, θα ονοματίσω, θα ντροπιάσω… Για να καταλάβει η κοινωνία μετά ότι ο Ηλίας Μυριάνθους – και άλλους που θα ακούσετε αύριο μεθαύριο – που τον έβαλαν στη λίστα και δεν έχει ΜΕΔ, θα πρέπει να βγει να το δικαιολογήσει. Δηλαδή, σε καταδικάζω, σε βάζω φυλακή, και μετά πας στο Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει ότι πρέπει να βγεις από τη φυλακή».

Νέες αποχωρήσεις

Στο μεταξύ, μετά τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα που είχε παραιτηθεί πριν καν ξεκινήσει τις εργασίες της η ad hoc, χθες εξαιρέθηκε -λόγω του ότι το όνομά του ήταν στη λίστα- και ο Η. Μυριάνθους, ο οποίος σημειωτέον έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως τόνισε, πως κακώς συμπεριλήφθηκε σ’ αυτήν. Στη λίστα είναι, όπως προκύπτει, και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο οποίος επίσης εξήγησε πως κακώς είναι, και επίσης αποχώρησε από τη χθεσινή συνεδρία, αφού αυτό προβλέπουν οι όροι εντολής της επιτροπής. Στο μεταξύ, αντί του Πανίκου Λεωνίδου που ορίστηκε ως μέλος της επιτροπής από πλευράς ΔΗΚΟ, εμφανίστηκε ο πρόεδρός του Ν. Παπαδόπουλος. Ο «Π» επικοινώνησε με τον κ. Λεωνίδου για να μάθει τους λόγους αποχώρησής του και αν έχουν να κάνουν με την εμφάνιση και του δικού του ονόματος στη λίστα, ωστόσο δεν θέλησε να προβεί σε δήλωση. Τόνισε μόνο πως είχε θέσει κάποιες αρχές για να συμμετάσχει που δεν τηρήθηκαν και πως θα εξηγήσει τους λόγους αποχώρησής του μόλις είναι έτοιμος.

Η επικαιροποίηση

Ενδεχόμενη επικαιροποίηση της λίστας που θα ζητηθεί από τον διοικητή της ΚΤ, σε περίπτωση που η ολομέλεια προκρίνει αυτή τη θέση, θα περιλαμβάνει, όπως εξήγησε χθες ο κ. Συλλούρης, αρχικά ξεκαθάρισμα των ονομάτων, ώστε να αφαιρεθούν όσοι περιλαμβάνονται χωρίς να είναι πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ). Παρότι, σημειωτέον, η κ. Γιωρκάτζη έχει εξηγήσει σε δηλώσεις της στον «Π» ότι τα στοιχεία που οι ίδιες οι τράπεζες ετοίμασαν το έπραξαν βασισμένες στον ορισμό που ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και για το τι θεωρείται ΜΕΔ και τι ΠΕΠ. Επίσης, θα πρέπει, όπως αναφέρθηκε, να αφαιρεθούν όσοι συμπεριλήφθηκαν ως κάτοχοι «κόκκινων» δανείων χωρίς να έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και διάφορα παραδείγματα στα οποία έγινε αναφορά τις τελευταίες ημέρες, με τον κ. Συλλούρη να σημειώνει ότι υπάρχουν κι άλλα, ενδεχομένως δεκάδες. «Αν γίνει τουλάχιστον το πρώτο μέχρι τις 31 Ιουλίου, είναι αρκετό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει και κάποιου είδους κατηγοριοποίηση των ατόμων που περιλαμβάνονται. Σε δεύτερο στάδιο, όπως ανέφερε, στην επικαιροποιημένη λίστα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στοιχεία αναφορικά με το κατά πόσον τα άτομα πήραν δάνειο με ευνοϊκό τρόπο και εάν υπήρξε διαπλοκή του ατόμου που πήρε το δάνειο με την τράπεζα.

Πού επιμένει η ΕΔΕΚ

Εξηγώντας τη θέση του χθες, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλος υπενθύμισε πως αυτός ανακίνησε το θέμα σε συνεδρία της Επ. Οικονομικών το 2018 και ζήτησε κατάλογο ΠΕΠ που έχουν όχι μόνο ΜΕΔ αλλά και εάν έτυχαν ενδεχομένως προνομιακής μεταχείρισης. Στο σημείο αυτό τονίζεται πως, τόσο ο νυν διοικητής όσο και η τέως, σημείωσαν πως δεν είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής να εξετάζει δάνειο προς δάνειο και πως για τον σκοπό αυτό θα πρέπει η Βουλή να αποταθεί στις αρμόδιες αρχές. «Μετά εκπλήξεως σήμερα διαπίστωσα ότι και το δικό μου όνομα περιλαμβάνεται σε αυτήν τη λίστα για ένα υπόλοιπο 2.027 ευρώ που αφορά την πιστωτική μου κάρτα, όταν μάλιστα το όριό της είναι 6.000 ευρώ και όταν όλοι γνωρίζουν ότι το υπόλοιπο σε μια πιστωτική κάρτα μπορείς να το αποπληρώσεις καταβάλλοντας αρχικά το 10%», σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος. Ξεκαθάρισε δε πως από την πλευρά της η ΕΔΕΚ θα επιμείνει όπως γίνει ένας σχολαστικός έλεγχος του συνόλου των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη λίστα. Με τη σειρά του, ο κ. Μυριάνθους κατέθεσε στοιχεία «τα οποία επιβεβαιώνουν ότι ο λογαριασμός του δανείου μου που φαίνεται μέσα στη Λίστα Γιωρκάτζη ως μη εξυπηρετούμενο δάνειο είναι αναληθής. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι από την πρώτη ημέρα το δάνειο ήταν εξυπηρετούμενο και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με προπληρωμένες δόσεις. Το συγκεκριμένο δάνειο δεν έχει τύχει καμίας ευνοϊκής μεταχείρισης, ούτε σε χαριστικούς τόκους ούτε σε διαγραφή δανείου. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη λίστα έχει σοβαρά προβλήματα και λάθη».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.