Φόρμα αναζήτησης

Δήμος Αμμοχώστου: Νικητές Σίμος Ιωάννου ΑΚΕΛ και μεγάλη αποχή

Στον Σίμο Ιωάννου έδωσαν τη σκυτάλη οι Βαρωσιώτες για να συνεχίσει τον αγώνα για επιστροφή στην πόλη τους. Στη χθεσινή αναπληρωματική εκλογή για τη δημαρχία της Αμμοχώστου, ο κ. Ιωάννου κατάφερε να εξασφαλίσει σχεδόν το ήμισυ των ψήφων και συγκεκριμένα το 48,94%. Πέτυχε μια ξεκάθαρη νίκη έναντι των ανθυποψηφίων του, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις προβλέψεις. Η ανακήρυξη του νέου δημάρχου Αμμοχώστου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Επιστροφή ΑΚΕΛ

Η εκλογή Ιωάννου στον δημαρχιακό θώκο της Αμμοχώστου, παρότι κατήλθε ως ανεξάρτητος, αποτελεί νίκη και για το ΑΚΕΛ, το οποίο κατάφερε μετά από 12 χρόνια, με τη στήριξη τριών άλλων κομμάτων, του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών και της ΔΗΠΑ, να επιστρέψει σε ένα άλλοτε παραδοσιακό προπύργιό του. Οι χαμένοι των εκλογών, Νίκος Κάρουλας και Ανδρέας Λόρδος, δήλωσαν λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι ενωμένοι θα συνεχίσουν τον αγώνα παρά τω πλευρώ του νέου δημάρχου, ενώ ο ίδιος ο κ. Ιωάννου, αφού τους ευχαρίστησε για το ήθος και τον πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα που έδωσαν, τους διαμήνυσε πως τους θέλει δίπλα του για να δώσουν μαζί τη μάχη ενός δυναμικού αγώνα επιστροφής.

Έλαβαν

Αναλυτικά με βάση τα τελικά αποτελέσματα της χθεσινής αναπληρωματικής ψηφοφορίας, ο Σίμος Ιωάννου έλαβε ποσοστό 48,94% ή 4.697 ψήφους, ο Νίκος Κάρουλλας 26,23% ή 2.518 ψήφους, ο Ανδρέας Λόρδος 16,24% ή 1.559 ψήφους, ο Λίνος Παπαγιάννης 6,22% ή 597 ψήφους και ο Γεώργιος Σταυρή 2,37% ή 227 ψήφους. Επί συνόλου 31.584 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν μόλις οι 9.707, ποσοστό 30,73%.

Αποχή πάνω από 69%

Το χαμηλό ποσοστό της συμμετοχής και η τεράστια αποχή που ανήλθε στο 69,27% (21.877 ψηφοφόροι δεν πήγαν στις κάλπες) προβληματίζει τον νέο δήμαρχο όπως ο ίδιος δήλωσε, καθώς και τους ενεργούς Βαρωσιώτες όπως εκφράστηκαν χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα πρέπει να προβληματίσει και τα πολιτικά κόμματα. Η συμμετοχή στη χθεσινή εκλογή ήταν μια πολιτική πράξη και θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα δυναμικό ψήφισμα για επιστροφή, ένα διακύβευμα που πρέσβευαν όλοι οι υποψήφιοι. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί και να αναλυθεί τις επόμενες μέρες είναι εάν οι Αμμοχωστιανοί συνεχίζουν τον αγώνα τους με την ίδια πίστη και ελπίδα. Ο Σίμος Ιωάννου απέδωσε πάντως τη μεγάλη αποχή στις καλοκαιρινές διακοπές και στον καύσωνα. Μια μάλλον εύκολη εξήγηση. Όπως είπε, το δημοτικό συμβούλιο θα μελετήσει τα αποτελέσματα και θα προωθήσει ενέργειες που θα φέρουν τους Αμμοχωστιανούς πιο κοντά στην πόλη τους και στο δημαρχείο.

Φαίνεται πως ούτε τα πολιτικά κόμματα περίμεναν ότι οι Αμμοχωστιανοί θα γύριζαν την πλάτη στις εκλογές για επιλογή του ανώτατου άρχοντα της κατεχόμενης πόλης δεδομένων των παρουσών συγκυριών: Αφενός λόγω των διεργασιών για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αφετέρου των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης των κατεχομένων για διάνοιξη υπό τ/κ διοίκηση της περίκλειστης πόλης. Τελικά ένας στους τρεις Αμμοχωστιανούς ψήφισαν – στις εκλογές του 2016 είχε προσέλθει στις κάλπες σχεδόν το 40% – παρότι οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της πόλης θέλουν να στέλνουν το μήνυμα ότι «ο λαός δεν κουράστηκε και διεκδικεί». Να υπενθυμίσουμε πως τέλη περασμένου Ιουνίου, ζώντος ακόμη του προηγούμενου δημάρχου, είχε πραγματοποιήσει μεγάλη διαμαρτυρία Βαρωσιωτών έξω από το Προεδρικό όπου ζήτησαν να επανέλθει ως προτεραιότητα η Αμμόχωστος.

Τιτάνιος αγώνας

Στις πρώτες δηλώσεις του ως δήμαρχος Αμμοχώστου, ο Σίμος Ιωάννου σημείωσε πως «για μένα είναι μεγάλο το καθήκον το οποίο αναλαμβάνω μετά τον αδόκητο θάνατο του αείμνηστου Αλέξη Γαλανού». Ευχαρίστησε δε όλα τα κόμματα που τον υποστήριξαν και τους ψηφοφόρους που του έδωσαν την ψήφο τους. Σχολιάζοντας το μέγεθος της νίκης του, ανέφερε πως εκείνο που για τον ίδιο προέχει είναι η ενότητα των Αμμοχωστιανών. Φαίνεται, πρόσθεσε, ότι η πορεία του στον δήμο για 26 χρόνια έπεισε τους Αμμοχωστιανούς ότι μπορεί να τους αντιπροσωπεύσει. «Πιστεύω ότι θα φανώ αντάξιος, όχι μόνο αυτού του 50% αλλά του 100% που ήλθε σε αυτές τις κάλπες, και ακόμη κι αυτών που δεν ήλθαν στις κάλπες. Έχουμε έναν τιτάνιο αγώνα να δώσουμε, μια μεγάλη μάχη, για να μπορέσουν οι Αμμοχωστιανοί να επιστρέψουν πίσω στην πόλη, να αποτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα τα οποία τον τελευταίο καιρό τεκταίνονται γύρω από την Αμμόχωστο. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Με διχόνοια δεν θα μπορέσουμε να καταφέρουμε τίποτε», κατέληξε.

Δεν περισσεύει κανένας σε αυτό τον αγώνα

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Νίκος Κάρουλλας, ο οποίος έλαβε το 26,23% των ψήφων, ανέφερε ότι από την αρχή είχε δηλώσει πως «μαζί μπορούμε να ελπίζουμε και έτσι μαζί θα συνεχίσουμε». Πρόσθεσε ότι μίλησε ήδη με τον Σίμο Ιωάννου, αφού, όπως εξήγησε, «είμαστε φίλοι χρόνια και θα είμαι δίπλα του στην προσπάθεια να επιστρέψουμε πίσω στην πόλη μας και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ μας, αφού έχουμε κοινό στόχο και κοινό όραμα και κανένας δεν περισσεύει σ’ αυτή την προσπάθεια».

Ο Ανδρέας Λόρδος, που έλαβε ένα 16% των ψήφων, συνεχάρη τον Σίμο Ιωάννου και δήλωσε πως «η συνεργασία μεταξύ όλων μας ξεκινά αύριο με το φως της ημέρας. Σκοπός όλων μας να σας πάρουμε στα σπίτια σας με αξιοπρέπεια και χωρις καμία χρονοτριβή. Το κύριο μήνυμα αυτής της καμπάνιας, ότι τα κόμματα πρέπει να στηρίξουν την Αμμοχωστο και τον κόσμο της έχει δοθεί δυνατά καθαρά, μαζί με ένα σχέδιο επιστροφής, εφαρμόσιμο. Ο αγώνας θα λήξει όταν είμαστε στα σπίτια μας στην Αμμοχωστο, σε μια όμορφη καθημερινότητα».

Στήριξη και από ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου. «Θα έχει τη στήριξή μας στη συνέχιση του αγώνα και της διεκδίκησης της επιστροφής της Αμμοχώστου. Αυτή την ώρα χρειάζεται όλοι μας να ενισχύσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για αποτροπή των απαράδεκτων επιδιώξεων της τουρκικής πλευράς για την πόλη της Αμμοχώστου», καταλήγει ο ΔΗΣΥ, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί από τους χαμένους των εκλογών, δεδομένου ότι ο υποψήφιος που στήριξε, ο κ. Κάρουλλας, δεν εξελέγη.

Και μετεκλογικά

Από την πλευρά του το Δημοκρατικό Κόμμα τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η προεκλογική στήριξη στην υποψηφιότητα του κ. Ιωάννου θα συνεχιστεί και μετεκλογικά. «Θα στηρίξουμε τον νέο δήμαρχο Αμμοχώστου στο δύσκολο έργο που του έχουν αναθέσει οι δημότες Αμμοχώστου με την ψήφο τους. Στόχος του ΔΗΚΟ είναι η απελευθέρωση της Αμμοχώστου και ολόκληρης της κατεχόμενης Κύπρου μέσα από μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.