POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Δημοψηφίσματα το 2023 για νέους δήμουςΤα «έσπασαν» όταν έφτασαν στο διά ταύτα και στα κρίσιμα σημεία για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης οι βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών καθώς προέκυψαν, όπως αναμενόταν, έντονες διαφωνίες.

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, τα τρία νομοσχέδια με τις τελικές τροποποιήσεις θα οδηγηθούν ενώπιον της ολομέλειας προς ψήφιση το συντομότερο, αφού προηγηθούν οι τελικές τοποθετήσεις των κομμάτων. Αναμένεται ότι θα κατατεθούν δεκάδες τροπολογίες στην ολομέλεια.

Η πλειοψηφία των βουλευτών της Επιτροπής Εσωτερικών τάχθηκε χθες υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες που θα κληθούν να ενταχθούν σε έναν από τους 20 νέους δήμους που θα προκύψουν από συνενώσεις.

Υπέρ της διενέργειας δημοψηφισμάτων τάχθηκε εξαρχής το ΑΚΕΛ, ενώ τη θέση υιοθέτησε αργότερα και το Κίνημα Οικολόγων. Την πλάστιγγα, ψηφίζοντας υπέρ των δημοψηφισμάτων, έγειραν χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Π. Λεωνίδου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλος και ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λ. Παπαγιάννης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι είναι δικαίωμα των πολιτών να αποφασίσουν για τους νέους δήμους που θα ιδρυθούν. Στόχος, όπως είπε, είναι τα δημοψηφίσματα να γίνουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, έξι μήνες πριν από την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης τον Μάιο του 2024. Αιτιολογώντας τη θέση της η κ. Μαύρου σημείωσε ότι αμέσως μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης θα λειτουργήσουν τα Συμβούλια Κοινών Υποθέσεων, ώστε να φανεί εάν υπάρχει η δυνατότητα για συνέργειες μεταξύ των υπηρεσιών των δήμων και των κοινοτήτων. Σε δηλώσεις της ανέφερε ότι «για μας το θέμα των δημοψηφισμάτων είναι θέμα φιλοσοφίας. Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με διατάγματα, αλλά μέσα από διάλογο με την κοινωνία». Τόνισε ότι τα πολιτικά κόμματα και οι τοπικές αρχές πρέπει να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες γιατί χρειάζεται η συνένωση δυνάμεων και πώς μέσα από αυτήν θα βελτιωθούν η ποιότητα ζωής των πολιτών και οι αναπτυξιακές προοπτικές των πόλεων.

«Βόμβα στα θεμέλια»

Έντονα διαφώνησαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ. Ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Κάρουλλας ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό διαλύεται η φιλοσοφία των νομοσχεδίων. Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια των νομοσχεδίων, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια αλά καρτ μεταρρύθμιση. Διαφωνία εξέφρασε και ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας, ο οποίος κατήγγειλε ότι το αίτημα για δημοψήφισμα έχει προεκλογικό χαρακτήρα. Με τα δημοψηφίσματα διαφώνησε και η Αλληλεγγύη.

Απόσυρση των νομοσχεδίων για νέες διαβουλεύσεις ζήτησε χθες από το Υπ. Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ώστε να επανέλθουν, όπως είπε, με απλοποιημένη μορφή. Ανέφερε ότι το κόμμα δεν μπορεί να ψηφίσει τη μεταρρύθμιση και υποστήριξε ότι ως έχει στο τέλος θα οδηγηθούμε σε πλήρη καταστροφή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κρατική χορηγία σε δήμους

H Επιτροπή Εσωτερικών αποφάσισε να εισαγάγει στα νομοσχέδια συγκεκριμένη πρόνοια για το ζήτημα της κρατικής χορηγίας στους δήμους, λόγω των ανησυχιών που εξέφρασε η Ένωση Δήμων. Αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση ουσιώδους μείωσης των εσόδων του κράτους από τα τέλη κυκλοφορίας (που θα παραχωρούνται στους νέους δήμους) η κυβέρνηση «θα παρέχει αντίστοιχη κρατική χορηγία είτε με μορφή επιχορήγησης είτε με άλλη διαδικασία».

Άδειες από μία αρχή

Υιοθετήθηκε η πρόταση του ΔΗΣΥ, η οποία στηρίχθηκε από τη Συνεργασία, την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ, ώστε οι πολεοδομικές και οι οικοδομικές άδειες να εκδίδονται από τα επαρχιακά συμπλέγματα που θα συσταθούν.

Διαμερίσματα στο μέλλον

Έγινε αποδεκτή με τη στήριξη του ΔΗΣΥ η πρόταση του Μαρίνου Μουσιούττα να εναπόκειται στους συνενωμένους δήμους να αποφασίσουν σε μεταγενέστερο στάδιο και στη βάση κριτηρίων εάν θα κηρύξουν δημοτικά διαμερίσματα (κοινότητες που θα συνενωθούν μαζί τους). Ο κ. Λεωνίδου εκ μέρους του ΔΗΚΟ ζήτησε οι κοινότητες Αγίας Φύλας και Ζακακίου να ενταχθούν ως δημοτικά διαμερίσματα στη Λεμεσό.

 

17 νέοι δήμοι – Η ολοκληρωμένη πρόταση για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Δήμοι-Στο χείλος του γκρεμού λόγω κορωνοϊού

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.