Φόρμα αναζήτησης

Δήμοι: Αντιδρούν οι «6» για νέα συνέλευση για δημοψηφίσματα

Συνεχίζονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι αντιπαραθέσεις μεταξύ δημάρχων για την απόφαση της Τρίτης να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών να διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα για την έγκριση των συνενώσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Οι διαφωνίες επεκτάθηκαν τις τελευταίες μέρες και γύρω από την απόφαση του προέδρου της Ένωσης Δήμων Ανδρέα Βύρα να συγκαλέσει για την προσεχή Τρίτη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής, για να εξετάσει τα όσα έγιναν στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση και να αποφασίσει κατά πόσο πρέπει να συγκληθεί νέα γενική συνέλευση για να τοποθετηθεί ξανά επί του θέματος της διεξαγωγής ή όχι δημοψηφισμάτων.

Ο «Πολίτης» πληροφορείται ότι χθες το μέτωπο των 6 δημάρχων (Αγίας Νάπας, Σωτήρας, Γεροσκήπου, Πέγειας, Πόλεως Χρυσοχούς, Ιδαλίου) που πρωτοστάτησαν στη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την έγκριση του αιτήματος για τοπικά δημοψηφίσματα απέστειλαν επιστολή στην εκτελεστική επιτροπή, με την οποία δηλώνουν ότι «δεν αποδεχόμαστε μια νέα γενική συνέλευση στην οποία θα τεθεί εκ νέου το θέμα του δημοψηφίσματος προς ψήφιση».

Στην επιστολή τους, οι «6» απαντούν στο επιχείρημα των αρνητών των δημοψηφισμάτων ότι η διεξαγωγή ή όχι δημοψηφισμάτων δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, γράφοντας πως το συγκεκριμένο θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη. Για την ακρίβεια, στις θέσεις που κατέθεσε η Εκτελεστική Επιτροπή προς έγκριση στην έκτακτη γενική συνέλευση αναφέρονταν επί λέξει τα εξής: «Για το θέμα αυτό (σ.σ. τα δημοψηφίσματα) που έχει τεθεί από αρκετούς δήμους, η Εκτελεστική Επιτροπή εισηγείται όπως το θέμα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων και το περιεχόμενο τους εξεταστεί από την επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου». Οι «6» αναφέρουν στην επιστολή τους ότι το θέμα των δημοψηφισμάτων ηγέρθηκε (σ.σ. πριν και κατά τη συνέλευση) και με επιστολή έξι δήμων, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους τους δήμους και βρισκόταν ενώπιον τους στη γενική συνέλευση.

Σε ό,τι αφορά τα όσα συνέβησαν στην τελευταία φάση της συνέλευσης, οι «6» αναφέρουν πως «κάποια μέλη (δύο-τρία, όχι περισσότερα) επέλεξαν να αποχωρήσουν πριν την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης. Εφόσον εξακολουθούσε να βρίσκεται στη γ.σ. άνω του 50% των μελών της Ένωσης Δήμων, τότε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν εγκυρότατο». Προστίθεται ότι «η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν καθόλα νομότυπη και είναι λυπηρό γιατί κάποιοι δήμαρχοι (μεγάλων δήμων) για τους δικούς τους λόγους επιχειρούν να επαναφέρουν το θέμα σε νέα γενική συνέλευση» (…) «και προσπαθούν ανορθόδοξα να ανατρέψουν την επιθυμία της πλειοψηφίας».

  • Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας ανέφερε στον «Πολίτη» ότι βάσει του καταστατικού τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, που θα συνεδριάσει την Τρίτη, μπορούν να ζητήσουν τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης και η απόφαση εξαρτάται από την πλειοψηφία που θα σχηματιστεί.