Φόρμα αναζήτησης

Δίμηνη παράταση για αιτήσεις σε σχέδιο χορηγιών του ΚΟΤ

Μόλις πέντε αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο στο Σχέδιο Χορηγιών Επενδύσεων Εμπλουτισμού και Εκσυγχρονισμού του Τουριστικού Προϊόντος που προκήρυξε ο ΚΟΤ τον περασμένο Αύγουστο.

Και ενώ το καλοκαίρι ο ΠΑΣΥΞΕ ζητούσε να συμπτυχθεί η χρονική περίοδος εξέτασης των αιτήσεων στους δύο μήνες, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα 3,1 εκατ. ευρώ του σχεδίου από τις αρχές του 2018, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης με προσωπική επιστολή του προς τον υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη στις 5/12/2017 ζήτησε να παραταθεί η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων κατά δύο μήνες, καθώς και να μην απαιτείται πολεοδομική άδεια κατά την υποβολή της αίτησης.

Το πρώτο αίτημα του ΠΑΣΥΞΕ έγινε αποδεκτό με την αρμόδια επιτροπή λειτουργών του ΚΟΤ (επικεφαλής της οποίας είναι η διευθύντρια Τουρισμού του οργανισμού) να σημειώνει ότι το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην έγκαιρη έκδοση πολεοδομικών αδειών ήταν γνωστό, εξ ου και αποφασίστηκε να τεθεί η μέγιστη επιτρεπόμενη προθεσμία για υποβολή αιτήσεων, δηλαδή έξι μήνες.

Η νέα προθεσμία είναι για τις 31 Μαρτίου 2018, ενώ σημειώνεται ότι στο σχέδιο δεν ισχύει η πρόνοια του προηγούμενου σχεδίου του 2009 για εξέταση των αιτήσεων κατά σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής της κάθε αίτησης. Το αίτημα του ΠΑΣΥΞΕ να μπορούν ξενοδόχοι να υποβάλλουν αιτήσεις χωρίς πολεοδομική άδεια απορρίφθηκε με το επιχείρημα ότι η εξέταση των αιτήσεων θα ήταν πάνω σε υποθετική βάση.

Η παράταση που δόθηκε στο Σχέδιο Χορηγιών σημαίνει κίνδυνο να μην απορροφηθεί πλήρως το κονδύλι. Οι πέντε αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο αφορούν χορηγία ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, χωρίς βεβαίως να είναι δεδομένη η έγκρισή τους. Στόχος του ΚΟΤ είναι να επιχορηγηθούν τουλάχιστον 20 επιχειρήσεις, οι οποίες όπως προκύπτει είναι επιχειρήσεις μελών του ΠΑΣΥΞΕ. Υπενθυμίζεται ότι όταν διαμορφώθηκαν τα κριτήρια του νέου Σχεδίου Χορηγιών το 2015, υπήρξε έντονη αντίδραση ακόμα και από πλευράς κυβέρνησης, για αποκλεισμό σημαντικού αριθμού τουριστικών επιχειρήσεων από το σχέδιο.

Τελικά, ο ΚΟΤ επέβαλε τις δικές του απόψεις για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, απευθύνοντας το σχέδιο στις πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές αναπτύξεις και σε υφιστάμενους παίκτες της βιομηχανίας. Ως εκ τούτου, σήμερα, ο ΠΑΣΥΞΕ είναι σε θέση να επιβάλει τις θέσεις του για τη μορφή του σχεδίου, ενώ επιπλέον ενισχύεται η πιθανότητα να μην διατεθεί το σύνολο των 3,1 εκατ. ευρώ της χορηγίας.