Φόρμα αναζήτησης

Δημαρχία Αμμοχώστου: Σενάριο με κομματικούς

Με σκεπτικισμό αντιμετώπισε ο ΔΗΣΥ την απόφαση του ΑΚΕΛ να προκρίνει ως πιθανές συναινετικές υποψηφιότητες για τη δημαρχία Αμμοχώστου, τον κομματικό ανθυποψήφιο του Αλέξη Γαλανού το 2016, Σίμο Ιωάννου, και τον πρώην διπλωμάτη Παύλο Αναστασιάδη. Με δεδομένη την εξαγγελία της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Μάρκου Τράγκολα, η οποία ακολουθήθηκε από την πρόθεση του επίσης τηλεοπτικού Δημήτρη Σούγλη να διεκδικήσει τη δημαρχία της κατεχόμενης πόλης, στον ΔΗΣΥ επικράτησε χθες ο προβληματισμός ότι μία άγνωστη υποψηφιότητα που θα στηριζόταν από τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως του Παύλου Αναστασιάδη, δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα επικρατούσε απέναντι σε υποψηφίους που είναι γνωστότεροι στο κοινό της Αμμοχώστου.

Από την άλλη πλευρά, στον ΔΗΣΥ, επικαλούμενοι το προηγούμενο του 2003, οπότε το κόμμα είχε στηρίξει προς αντικατάσταση του Κίκη Καζαμία, τον προερχόμενο από το ΑΚΕΛ Γιαννάκη Σκορδή, δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν έναν κομματικό του ΑΚΕΛ για δήμαρχο Αμμοχώστου, όπως τον Σίμο Ιωάννου. Ως εκ τούτου, στον ΔΗΣΥ εκτιμούν ότι ελλείψει άλλων επιλογών, πιθανότερη είναι η ανάδειξη κομματικού υποψηφίου για τη διεκδίκηση της δημαρχίας Αμμοχώστου. Οι κομματικές διαβουλεύσεις για τον Δήμο Αμμοχώστου συνεχίζονται πάντως, με κανένα από τα δύο κόμματα να μην είναι σε θέση να προχωρήσει ακόμα σε ανακοινώσεις. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πάντως ότι το ΑΚΕΛ διατηρεί και σε αυτή τη συγκυρία τη δυσκολία του να στηρίξει συναγερμικό υποψήφιο. Καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος για τα δύο κόμματα, αφού στις 8 Αυγούστου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες, πιο πιθανό θεωρείται επί του παρόντος, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να κατέλθουν με κομματικές υποψηφιότητες για την αναπληρωματική εκλογή Δημάρχου Αμμοχώστου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΔΗΣΥ μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου, σημειώθηκε ότι ο πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου επικεντρώθηκε στην τοποθέτησή του στα πολιτικά κριτήρια που θα πρέπει να διέπουν την όποια υποψηφιότητα, με προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού και την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητά του για το Δήμο Αμμοχώστου ο Ανδρέας Λόρδος, ο οποίος είχε κατέλθει και στις προηγούμενες εκλογές του 2016.

Στην πρώτη ανακοίνωσή του για την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, ο κ. Λόρδος σημειώνει ως μόνο στόχο του την επιστροφή, χαρακτηρίζοντας την Αμμόχωστο «δούλα των Τούρκων και των κομμάτων».