Φόρμα αναζήτησης

Δημαρχία Αμμοχώστου: Πέντε υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των 31.584 Βαρωσιωτών

Με την τ/κ πλευρά να υποστηρίζει ότι έχει ήδη αποφασίσει τον εποικισμό του Βαρωσιού, και ενώ στις δύο πλευρές πολλαπλασιάζονται και δυναμώνουν οι φωνές υπέρ της διχοτόμησης, 31.584 Αμμοχωστιανοί ψηφίζουν σήμερα τον επόμενό δήμαρχο της πόλης, ο οποίος ενδεχομένως να βρεθεί ενώπιον ιστορικών στιγμών που θα διαμορφώσουν οριστικά το μέλλον της πόλης.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκινάει σήμερα 25 Αυγούστου από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα με μία ώρα διακοπή από τις 12 μέχρι τη μία το μεσημέρι. Τη δημαρχία της κατεχόμενης Αμμοχώστου διεκδικούν πέντε υποψήφιοι. Με αλφαβητική σειρά αυτοί είναι ο γιατρός Σίμος Ιωάννου (που προέρχεται από το ΑΚΕΛ και υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και τη Συμμαχία Πολιτών), ο επιχειρηματίας Νίκος Κάρουλας (που προέρχεται από τον ΔΗΣΥ και υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ), ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Λόρδος, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης (ως κομματικός υποψήφιος του ΕΛΑΜ) και ο Γεώργιος Σταυρή. Για πρώτη φορά διεξάγεται εκλογική αναμέτρηση τον Αύγουστο, που είναι μήνας διακοπών.

Νωρίς το αποτέλεσμα
Με την ευκαιρία της αναπληρωματικής εκλογής λειτουργεί ειδική υπηρεσία για την παροχή πληροφοριών στο κοινό. Αξίζει να αναφερθεί πως δεν θα λειτουργήσει διαδικτυακή ιστοσελίδα «πού ψηφίζω» για αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να ενημερωθεί κάποιος σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζει. Διαδικτυακά μπορεί να μπει ο Αμμοχωστιανός στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και να βρει αναλυτική λίστα με τα εκλογικά κέντρα και το ποιοι ψηφίζουν στο καθένα. Το κοινό μπορεί να επικοινωνεί είτε με sms μέσω κινητού στον αριθμό 1199 είτε στα τηλέφωνα 77772112 (παγκύπριος αριθμός), 22804222 (Λευκωσία), 25806443 (Λεμεσός), 23801002 (ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου), και 24801880 (Λάρνακα). Οι ψηφοφόροι που θα προτιμήσουν να ενημερωθούν μέσω sms για το εκλογικό κέντρο που ψηφίζουν καλούνται να στείλουν wtv, κενό, αριθμό ταυτότητας, ημερομηνία γέννησης, στον αριθμό 1199 (π.x. wtv 999000 01/06/2000). Σε δηλώσεις του εφόρου αναπληρωματικής εκλογής, έπαρχου Αμμοχώστου Γεώργιου Χρυσαφίνη στο ΚΥΠΕ, «μέχρι τις οκτώ το βράδυ αναμένεται να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών». Η ανακήρυξη του νέου δημάρχου Αμμοχώστου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια σε ώρα που θα καθοριστεί αργότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα μηνύματα των υποψήφιων δημάρχων Αμμοχώστου 

Σε 44 κέντρα
Σε ανακοίνωση του εφόρου Αναπληρωματικής Εκλογής έπαρχου Αμμοχώστου Γεώργιου Χρυσαφίνη, γνωστοποιήθηκαν τα εκλογικά κέντρα και η κατανομή των εκλογέων που θα ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Αυγούστου. Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν 44 εκλογικά κέντρα (τέσσερα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, επτά στη Λευκωσία, 13 στη Λάρνακα, 19 στη Λεμεσό και ένα στην Πάφο) ως εξής: Στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπου ψηφίζουν 3.500 Βαρωσιώτες, εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στα Δημοτικά Σχολεία Β΄ Παραλιμνίου, Β΄ Αυγόρου και Β΄ Σωτήρας και στο Γυμνάσιο Δερύνειας. Στη Λευκωσία (των 4.500 Βαρωσιωτών) εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στο δημοτικό μέγαρο στην πλατεία Ελευθερίας, στην Επαρχιακή Διοίκηση και στα δημαρχεία Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Λατσιών και Λακατάμιας. Στη Λεμεσό, όπου και οι περισσότεροι Αμμοχωστιανοί εκλογείς (12.500), τα εκλογικά κέντρα θα βρίσκονται στα Γυμνάσια Ζακακίου, Τσίρειο, Λινόπετρας, Καλογεροπούλου, Επισκοπής και Αγ. Μάμαντος Τραχωνίου, στα Λύκεια Αγ. Ιωάννη, Λανίτειο, Αγ. Νικολάου, Αποστ. Πέτρου και Παύλου, και Πολεμιδιών, στα Γραφεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών (πρώην τουρκικό νοσοκομείο), και στα Δημοτικά Β΄ Κολοσσίου, Μουτταγιάκας και Πάνω Πολεμιδιών. Στη Λάρνακα (με τους 10.000 Βαρωσιώτες) τα εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στα Δημοτικά Σχολεία Αγ. Αναργύρων, Ζήνων, Β΄ Αραδίππου, Β΄ Δρομολαξιάς, Κοφίνου, Λειβαδιών, Μενεού και Ορμήδειας, στο Λύκειο Αρχ. Μακαρίου και Παγκύπριο και στα Γυμνάσια Φανερωμένης και Πετράκη Κυπριανού. Τέλος, στην Πάφο, το μοναδικό εκλογικό κέντρο για τους 1.200 εκτοπισθέντες από την Αμμόχωστο θα ανοίξει στο Α΄ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄.

Οι υποψήφιοι
Πέντε είναι οι υποψήφιοι για τη δημαρχία της κατεχόμενης Αμμοχώστου, τρεις εκ των οποίων διεκδίκησαν τη θέση του δημάρχου και το 2016. Οι τρεις που κατέρχονται εκ νέου ως υποψήφιοι δήμαρχοι είναι ο Σίμος Ιωάννου (προέρχεται από το ΑΚΕΛ και υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και τη Συμμαχία Πολιτών), ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Λόρδος και ο Γεώργιος Σταυρή. Οι άλλοι δύο που συμπληρώνουν την πεντάδα των υποψηφίων είναι ο επιχειρηματίας Νίκος Κάρουλλας (που προέρχεται από τον ΔΗΣΥ και υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ) και ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης (ως κομματικός υποψήφιος του ΕΛΑΜ). Ο τελευταίος είναι ο μοναδικός κομματικός υποψήφιος, αφού οι άλλοι τέσσερις κατέρχονται ως ανεξάρτητοι.

• Ο γιατρός Σίμος Ιωάννου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1955 στη συνοικία του Αγίου Λουκά. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Λουκά και ακολούθως στο Β’ και στο Α’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Από τον Ιούλιο του 1973 μέχρι τον Οκτώβριο του 1975 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. Ακολούθως μετέβη στην Ουγγαρία όπου σπούδασε με υποτροφία στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης. Από το 1988 εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στη Λεμεσό. Είναι νυμφευμένος με την οδοντίατρο Σοφία Σωκράτους με την οποία έχουν δύο παιδιά. Από το 1989 μέχρι και το 2016 υπηρέτησε ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αμμοχώστου, ενώ από το 2011 μέχρι το 2016 ήταν αντιδήμαρχος του δήμου. Στις εκλογές του 20016 με λίγες ψήφους διαφορά έχασε τη δημαρχία από τον Αλέξη Γαλανό.

• Ο Νίκος Κάρουλλας γεννήθηκε το 1959 στην Αμμόχωστο. Είναι γιος του φαρμακοποιού Ανδρέα Κάρουλλα και της Μπέλλας Νικολαΐδη. Σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο της Λυών της Γαλλίας και είναι διευθυντής φαρμακευτικής εταιρείας. Υπήρξε καλαθοσφαιριστής στην Ανόρθωση Αμμοχώστου και πετοσφαιριστής στον Μαραθώνα. Από το 2006 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου. Είναι πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού του δήμου. Είναι νυμφευμένος με την Αννίτα Πιερή Κάρουλλα και μαζί έχουν τρία παιδία.

• Ο Ανδρέας Λόρδος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1968, με καταγωγή το Αυγόρου, το γένος Λόρδου, και τον Άγιο Σέργιο, το γένος Πούγιουρου. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή της Λευκωσίας το 1987 και ακολούθως υπηρέτησε τη θητεία του στην ΕΦ ως αξιωματικός πριν φύγει για σπουδές στις ΗΠΑ. Είναι απόφοιτος της Σχολής Περιβαλλοντικής Αρχιτεκτονικής του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια. Αποφοίτησε και από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων και εργάζεται ως αρχιτέκτονας, κατασκευαστής και επιχειρηματίας ανάπτυξης γης. Είναι παντρεμένος με τη Ζώη, το γένος Αντωνιάδου, και μαζί έχουν τέσσερα παιδιά.

• Ο Λίνος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Παραλίμνι το 1988. Κατάγεται από την Αμμόχωστο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και λογιστική στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Είναι διευθυντής ιδιωτικής επιχείρησης. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου με το ΕΛΑΜ. Ως βουλευτής, είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.

• Ο Γεώργιος Σταυρή κατάγεται από την ενορία της Αγίας Ζώνης της Αμμοχώστου και είναι γιος του Κλεάνθη και της Δάνας Σταυρή. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Λυκείου Νεοκλέους στη Λευκωσία και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός πεζικού κατόπιν εκπαίδευσης στη ΣΕΑΠ. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Stanford University στις ΗΠΑ και αποφοίτησε με τρία πτυχία, στα Οικονομικά, στις Πολιτικές Επιστήμες και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Πολιτικές. Την τρέχουσα περίοδο είναι υποψήφιος διδάκτωρ σε δύο πανεπιστήμια σε θέματα ενέργειας και οικονομικών, καθώς και το Διεθνές Δίκαιο. Από το 1988 διδάσκει σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια το αντικείμενο των διεθνών πολιτικών και οικονομίας. Από το 2016 είναι διευθυντής του «Ευρω-Μεσογειακού Ινστιτούτου Γεωπολιτικής» στην Κύπρο και του αντίστοιχου παραρτήματος στη Σερβία για τα Βαλκάνια «Βalkan Institute of Geopolitics-B.I.G.».

Η δημαρχία κερδήθηκε με 23 ψήφους διαφορά: Το θρίλερ του 2016

Η κάλπη για τον Δήμο Αμμοχώστου το όχι και τόσο μακρινό 2016 κράτησε τους τότε υποψηφίους σε αγωνία μέχρι τέλους, αφού η δημαρχία κερδήθηκε με μόλις 23 ψήφους διαφορά.

Συγκεκριμένα, τότε ο Αλέξης Γαλανός, που υποστηριζόταν από τον ΔΗΣΥ, έλαβε 4.941 και ποσοστό 41,73% και ο βασικός ανθυποψήφιός του, ο Σίμος Ιωάννου που διεκδικεί και σήμερα τη δημαρχία, έλαβε 4..918 ψήφους και ποσοστό 41,54%. Ο Ανδρέας Λόρδος, χωρίς, όπως και τώρα, να έχει κομματική υποστήριξη έλαβε 1.623 ψήφους και ποσοστό 13,71%, ενώ ο Γεώργιος Σταυρή 357 ψήφους και ποσοστό 3,02%.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.