Φόρμα αναζήτησης

Δικοινοτική ανταλλαγή καταζητουμένων – Πρώτη παράδοση στους Τ/Κ

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού θα οδηγηθούν σήμερα το πρωί συνοδευόμενα από μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, οι τέσσερις φερόμενοι εκτελεστές του Ερνέστ Λεωνίδη, οι οποίοι παραδόθηκαν χθες στην Κυπριακή Αστυνομία, από τις αρχές του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων που καταζητούνται από την ε/κ και την τ/κ πλευρά ως ύποπτοι για τη διάπραξη φόνων. Πρόκειται για τους Piruz Kavleashivili 31 ετών, Lasha Okmelashvili 33 ετών και Aleksi Gambarashvili 29 ετών και Σερτζο Ασλανισβίλι 28 ετών, όλοι από τη Γεωργία. Ο 31χρονος Kavleashivili, υπ’ αριθμόν ένας καταζητούμενος για την υπόθεση, είναι ηγετικό στέλεχος της ρώσικης μαφίας και θεωρείται άκρως επικίνδυνο πρόσωπο. Βρισκόταν στην πράσινη αγγελία της Ιντερπόλ για γνωστούς εγκληματίες, ενώ εκκρεμεί ένταλμα σύλληψής του στην Ελλάδα για να εκτίσει πολυετή ποινή φυλάκισης, ενώ στη Γεωργία καταζητείται ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

Τα τέσσερα μέλη της ρωσικής μαφίας που καταζητούνταν από το ΤΑΕ Λεμεσού για περισσότερο από έναν χρόνο για τη μαφιόζική εκτέλεση του Λεωνίδη, συνελήφθησαν στις 25 Αυγούστου του 2018 από την ψευδοαστυνομία για παράνομη κατοχή και μεταφορά όπλου και εκρηκτικών υλών και έκτοτε κρατούνταν σε φύλακες των κατεχομένων. Επισημαίνεται ότι η πληροφορία πως οι εκτελεστές του Λεωνίδη είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα μετά τη διάπραξη του εγκλήματος είχε τεθεί ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης από τα πολύ αρχικά στάδια της διερεύνησης και η ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Λεμεσού εξέφρασε ετοιμότητα να τους οδηγήσει ενώπιον δικαστηρίου, καθώς έχει στα χέρια της πολλά στοιχεία σε σχέση με την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Για την υπόθεση καταζητούνται ακόμη τέσσερα πρόσωπα.

Ο φόνος του Ερνέστ Λεωνίδη διαπράχθηκε από τη ρωσική μαφία το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης 8 Φεβρουαρίου 2018, σε εστιατόριο της Γερμασόγειας. Οι τέσσερις εκτελεστές πλησίασαν στο τραπέζι που καθόταν το θύμα με δύο φίλους του. Ένας εξ αυτών έδωσε μια γροθιά στον Λεωνίδη, ενώ ένας άλλος, αφού τον σημάδεψε με όπλο τον πυροβόλησε. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ο Ερνέστ Λεωνίδη εκτελέστηκε με εντολή της ρωσικής μαφίας, για λογαριασμό της οποίας έλεγχε τους γεωργιανούς που δρούσαν στην Κύπρο και τα παράνομα εισοδήματα από κλοπές και ληστείες. Όταν όμως αποφάσισε να μειώσει τη δράση του, με συνεπακόλουθο τη μείωση των εισοδημάτων της μαφίας, η ρωσική οργάνωση έστειλε τους εκτελεστές στην Κύπρο για να τον βγάλουν από τη μέση.

Πάρε-δώσε υπόπτων μέσω Λήδρα Πάλλας

Οι τέσσερις ύποπτοι παραδόθηκαν με τη διευκόλυνση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λήδρα Πάλλας στο πλαίσιο συνεννόησης που φαίνεται να έγινε μέσω και των τεχνικών επιτροπών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης παραδόθηκε στις αρχές του ψευδοκράτους ο 23χρονος Μουχάμαντ Σαλμάν από το Πακιστάν, ο όποιος καταζητείτο για τη διάπραξη φόνου του 53χρονου Τ/Κ καλλιτέχνη Χασάν Ισίκ Οζγκιοτσμέν που διαπράχθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018 στο Τρίκωμο. Φαίνεται, πάντως, πως για πρώτη φορά η ε/κ πλευρά παρέδωσε ύποπτο στα κατεχόμενα όπως άφησε να εννοηθεί και με δηλώσεις του χθες ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κι άλλοι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους.

Ο 23χρονος ύποπτος είχε περάσει στις ελεύθερες περιοχές μέσω της πράσινης γραμμής, από μη ελεγχόμενο σημείο και συνελήφθη από το ΤΑΕ Λεμεσού για εξακρίβωση στοιχείων, ενώ ακολούθως παραδέχθηκε τη δολοφονία του 53χρονου. Ο 23χρονος καταδικάστηκε, για τα αδικήματα της παράνομης εισόδου και της παράνομης παραμονής στο έδαφος της Δημοκρατίας και κρατείτο εδώ και μήνες, παρά το γεγονός ότι η ψευδοαστυνομία, ζητούσε επίμονα την παράδοση του. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ΚΥΠΕ, η ανταλλαγή υπόπτων μεταξύ των δύο πλευρών είναι πάγια πρακτική που ακολουθείται μετά από συνεννόηση και μεσολάβηση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και μέσω των τεχνικών επιτροπών, προκειμένου να μην μένουν ατιμώρητοι οι εγκληματίες. «Σκοπός είναι, παρά την κατοχή και τη διαίρεση, να μην υπάρχει ασυδοσία όσον αφορά το έγκλημα και στις δύο πλευρές», είπε, σημειώνοντας ότι «το έγκλημα δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο έστω κι αν υπάρχει αυτή η ανώμαλη κατάσταση».