Φόρμα αναζήτησης

Δικηγόροι, λογιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες σε ανάκριση για τα «χρυσά» διαβατήριαH τριμελής επιτροπή, υπό τη Δήμητρα Καλογήρου, στην έκθεσή της διαπιστώνει μεταξύ άλλων πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε αριθμό υποθέσεων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων. Νομική Υπηρεσία και Αστυνομία ενδεχομένως να εντοπίσουν και άλλα αδικήματα, τα οποία δεν έχουν καταγραφεί στην έκθεση, την οποία έχουν ήδη στα χέρια τους και μελετούν. Όπως ανέφερε στον «Π» πηγή της Νομικής Υπηρεσίας, ο γενικός εισαγγελέας διαβίβασε την έκθεση στην Αστυνομία, χωρίς οδηγίες για συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά για μελέτη του υλικού που συνέλεξε η τριμελής επιτροπή και έναρξη ανακρίσεων στη βάση των εισηγήσεων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία είναι ήδη επιφορτισμένη με την εξέταση της υπόθεσης διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων προς το Al Jazeera και πιθανότατα θα συμβάλει και στην έρευνα της τετραμελούς επιτροπής υπό τον Μ. Νικολάτο που διόρισε ο γενικός εισαγγελέας.

Ανακρίσεις

Αυτή την εβδομάδα η ομάδα του ΤΑΕ Αρχηγείου που θα μελετήσει το πόρισμα Καλογήρου θα ετοιμάσει και πλάνο για το πώς θα ληφθούν οι καταθέσεις που απαιτούνται με στόχο τη στοιχειοθέτηση ποινικών αδικημάτων. Όπως ανέφεραν στον «Π» αστυνομικές πηγές, «η βάση θα είναι οι εισηγήσεις της επιτροπής Καλογήρου, αλλά θα εξεταστούν και άλλες πτυχές και θα ζητηθεί καθοδήγηση από τον γενικό εισαγγελέα». Από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν η λήψη καταθέσεων και η συλλογή στοιχείων. Τα πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για διάπραξη ποινικών αδικημάτων θα κληθούν για ανάκριση αφού τους επιστήσουν την προσοχή στον νόμο. Δικαιούνται να μην απαντήσουν στα ερωτήματα των ανακριτών, αλλά κάτι τέτοιο ενδεχομένως να επιβαρύνει τη θέση τους αν οι υποθέσεις οδηγηθούν στο δικαστήριο. Η διαδικασία της ανάκρισης δεν θα είναι εύκολη καθώς σε αυτήν εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και άτομα που δεν βρίσκονται στην Κύπρο (επενδυτές), τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθούν ως μάρτυρες, ενώ σε άλλες θα ανακριθούν ως ύποπτοι ή συνεργοί στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Αναμένεται να διαβιβαστούν σε διάφορες χώρες αιτήματα δικαστικής συνδρομής, παρά το ότι είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει ανταπόκριση. Για παράδειγμα, οι ανακριτές δεν μπορούν να περιμένουν και πολλά από την Καμποτία, αφού ύποπτοι είναι μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού, αλλά και ο ίδιος ο αρχηγός Αστυνομίας της χώρας, ο οποίος απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα.

Λογιστές και δικηγόροι

Η επιτροπή Καλογήρου έχει ήδη υποδείξει συγκεκριμένα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία ως ύποπτα για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, αλλά και εταιρείες που είχαν ύποπτη δραστηριότητα. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις πλαστογραφιών, ψευδών στοιχείων σε αιτήσεις, ξεπλύματος χρήματος, απόκρυψης ουσιωδών πληροφοριών, πιθανών δωροδοκιών, φοροδιαφυγής κ.λπ. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι δεν αποκλείεται να γίνουν έρευνες σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία και σε εταιρείες ανάπτυξης γης. Σε ερώτημα αν περιμένουν πως θα βρεθεί κάτι μετά από χρόνια και μετά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «δεν μπορούν να εξαφανιστούν ίχνη τα οποία είναι καταγεγραμμένα και ταυτοποιημένα». Αν κάποιος επιχειρήσει να καταστρέψει στοιχεία ενδεχομένως να αντιμετωπίσει δίωξη και για άλλα αδικήματα. Εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν τα αρμόδια όργανα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, αλλά και στελέχη τραπεζών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.