Φόρμα αναζήτησης

Δικαιοσύνη: Άφησαν έξω τον Κώστα Κληρίδη

Η κυβέρνηση θεωρεί πως η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι θέμα πολιτικής και συνεπώς δεν αφορά τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος ωστόσο μπορεί να εμπλακεί σε θέματα νομικής φύσεως. Κυβερνητική πηγή, με αφορμή δηλώσεις του κ. Κληρίδη για παραγκωνισμό του κατά τη σύνταξη των νομοσχεδίων, ανέφερε πως αυτά δεν αφορούν τον ανεξάρτητο θεσμό που εκπροσωπεί και διερωτήθηκε αν ο κ. Κληρίδης θα επιθυμούσε στα θέματα μεταρρύθμισης της Νομικής Υπηρεσίας να έχουν λόγο οι δικαστές.

Κανένας ενδοιασμός

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, σχολιάζοντας χθες τις δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα, είπε πως δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός σχετικά με το αν θα ενημερώνεται για θέματα μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και για τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται. Ο κ. Νικολάου σημείωσε πως και το Υπουργείο Δικαιοσύνης κλήθηκε στην επιτροπή που κάνει τη μεταρρύθμιση με έναν εκπρόσωπο και έχει ρόλο υποστηρικτικό.

Με αγνόησαν

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ εξέφρασε τη διαφωνία του για τη μη συμμετοχή της Νομικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή Μεταρρύθμισης που συνέστησε το Ανώτατο Δικαστήριο για τα θέματα των δικαστηρίων. «Η βασική διαφωνία μας», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Κληρίδης, «είναι ότι το Ανώτατο συνέστησε Επιτροπή Μεταρρύθμισης για όλα τα θέματα των δικαστηρίων και των δικαστών, στην οποία περιέλαβε και επαρχιακούς δικαστές και Υπουργείο Δικαιοσύνης και δικηγόρους και Υπουργείο Οικονομικών και δεν περιέλαβε στην επιτροπή που ανέλαβε την προώθηση τόσο σημαντικών θεμάτων απονομής της δικαιοσύνης τον γενικό εισαγγελέα ή εκπρόσωπό του». Όπως είπε, δεν ενημερώθηκε ούτε από το Ανώτατο Δικαστήριο ούτε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την πορεία αυτών των θεμάτων. Υποστήριξε πως«αυτά δεν είναι απλά θέματα κυβερνητικής πολιτικής, αλλά θεμελιώδη πολιτειακά και συνταγματικά ζητήματα για τα οποία δεν μπορεί να είναι αμέτοχη η Νομική Υπηρεσία του κράτους και να περιοριστεί σε εκ των υστέρων νομοτεχνικό έλεγχο νομοσχεδίων».

Από το 2013

Χθες υπήρξε παρέμβαση της προεδρίας της Δημοκρατίας, στην οποία αναφερόταν πως η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης αποτελούσε δέσμευση του κυβερνητικού προγράμματος του Ν. Αναστασιάδη από το 2013, αλλά λόγω του κόστους και ένεκα της οικονομικής κρίσης δεν είχε προχωρήσει. Επισημαίνεται επίσης ότι η διαδικασία ξεκίνησε το 2016 και δεν σχετίζεται με την πρόσφατη κρίση. Ο υπ. Δικαιοσύνης σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στην κρίση στη δικαιοσύνη, είπε πως η επανάκτηση ή η δημιουργία της απαιτούμενης εμπιστοσύνης στα δικαστήρια δεν κερδίζεται από μόνο μία πράξη. Πρόσθεσε πως η εμπιστοσύνη κερδίζεται ουσιαστικά μέσα από τη μεταρρύθμιση, τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων και την αποφασιστικότητα και τη συνεργασία που πρέπει να επιδείξουν όλοι προς την προσπάθεια αυτή, είτε είναι κυβέρνηση, είτε η δικαστική εξουσία, είτε η Γενική Εισαγγελία, είτε τα κόμματα, είτε η Βουλή.

ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για δικαιοσύνη

Κομματικός καβγάς

O εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος στη μη συμμετοχή του γενικού εισαγγελέα στην επιτροπή για τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη επικαλέστηκε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρ. Προδρόμου, η οποία κατά τον κ. Στεφάνου, επιβεβαίωσε ουσιαστικά το γεγονός, λέγοντας ότι τα όσα γίνονται αποτελούν κυβερνητική πολιτική.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως «είναι γνωστή η έλλειψη σεβασμού των κυβερνώντων προς ανεξάρτητους θεσμούς. Αλλά να αποκλείεις τον νομικό σου σύμβουλο από τις διεργασίες για εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης δεν είναι απλώς έλλειψη σεβασμού, αλλά έκδηλη σκοπιμότητα». Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα πως «τα όσα σοβαρά έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την οικογενειοκρατία και ενδεχόμενες σχέσεις διαπλοκής έχουν πλήξει δυστυχώς τη Δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Αναμένουμε από την κυβέρνηση σοβαρότερη διαχείριση του νευραλγικού τομέα της Δικαιοσύνης».

Η αναπληρώτρια εκπ. Τύπου του ΔΗΣΥ Τζώρτζια Κωνσταντίνου, απαντώντας στο ΑΚΕΛ, ανέφερε πως προφανώς η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν ρόλο ή αρμοδιότητα να επέμβει στην πρωτοβουλία των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθορίζοντας τη σύνθεση αυτής της επιτροπής, στην οποία ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση έχει μόνο υποστηρικτικό ρόλο.
Μόλις τον Ιούνιο του 2018, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέλαβε από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου την έκθεση των εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό που είχαν προσκληθεί από το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο με εισηγήσεις για διαμόρφωση νομοσχεδίων».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην ανεξαρτησία των θεσμών και στη διάκριση των εξουσιών που δεν θα επέτρεπε παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική.

Λόγω εργασίας των θυγατέρων του σε Νομ. Υπηρεσία και  δικηγορικό γραφείο

Αυτοεξαίρεση του Μύρωνα Νικολάτου

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της έφεσης για τη Λαϊκή Τράπεζα που βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου, ζήτησε αυτοεξαίρεση γιατί η μία κόρη του εργάζεται στη Νομική Υπηρεσία και η άλλη στο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί το πρώην στέλεχος της Λαϊκής Νεοκλή Λυσάνδρου. Στη διαδικασία δεν μετέχει καμία από τις δύο κόρες του κ. Νικολάτου, αλλά για να μην υπάρξουν και πάλι σκιές ζήτησε να αυτοεξαιρεθεί και την προεδρία του Εφετείου θα αναλάβει άλλος δικαστής του Ανωτάτου που θα οριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η έφεση που έχει αχθεί ενώπιον του Ανωτάτου αφορά το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στη Λαϊκή και σε στελέχη της από το Κακουργιοδικείο. Είχαν καταδικαστεί σε χρηματική ποινή για υπόθεση χειραγώγησης της αγοράς. Για την ίδια υπόθεση έχει ασκηθεί έφεση και εκ μέρους των καταδικασθέντων, οι οποίοι επιδιώκουν ανατροπή της καταδίκης ή μείωση της χρηματικής ποινής. Πρόκειται για τους στενούς συνεργάτες του Α. Βγενόπουλου, Ευθύμιο Μπουλούτα, Μάρκο Φόρο, Νεοκλή Λυσάνδρου και Παναγιώτη Κουννή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα με τις περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να εξαιρεθεί δικαστής ρυθμίστηκε με κανονισμό από το Ανώτατο μετά την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΕΔΑΔ στην υπόθεση Νίκολας.

Το θέμα παραμένει ανοιχτό και γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν και άλλες δικλίδες ασφαλείας με πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ, που έχει ετοιμάσει πρόταση νόμου την οποία θα καταθέσει στην Επ. Νομικών της Βουλής.