Φόρμα αναζήτησης

Δικαίωση «Π» σε αγωγή πρώην αξιωματικού των Κ. Φυλακών: Συγκάλυπταν βιασμούς, ζητούσαν και τα ρέστα

Ο πρώην αξιωματικός των Κεντρικών Φυλακών, Ανδρέας Έλληνας, φόρτωσε στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του σωφρονιστικού ιδρύματος, Γιώργο Τρυφωνίδη, την προσπάθεια συγκάλυψης βιασμού κρατουμένου τον Δεκέμβριο του 2011 που είχε αποκαλύψει ο «Π». Ο Α. Έλληνας, με αγωγή που καταχώρισε εναντίον της εφημερίδας μας, απαιτούσε γενικές και τιμωρητικές αποζημιώσεις πολλών χιλιάδων ευρώ, ισχυριζόμενος πως λόγω των δημοσιευμάτων μας «υπέστη εξευτελισμό και ή βαριά προσβολή της ατομικής και επαγγελματικής προσωπικότητάς του και ή υπέστη ζημιά στην υπόληψή του και ή ταπεινώθηκε και έγινε αντικείμενο χλευαστικών σχολίων».

Επίσης, όπως υποστήριξε στην αγωγή κατά του «Π» ο πρώην αξιωματικός των Κ. Φυλακών, «θίγηκε η επαγγελματική του υπόσταση και ο ίδιος υπέστη θλίψη και είχε άγχος και αγωνία που επηρέασε την υγεία του. Επηρεάσθηκε όχι μόνο αυτός, αλλά και η οικογένειά του, την οποία η κοινωνία αποστρεφόταν».

Δυστυχώς για αυτόν, έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα δημοσιεύματά μας ήταν αληθή και ο Α. Έλληνας, όντως απέκρυψε στοιχεία και παρεμπόδισε την έρευνα για βιασμό στις φυλακές. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως εκτελούσε εντολές του τότε αναπληρωτή διευθυντή Γιώργου Τρυφωνίδη.

Βιασμός και συγκάλυψη

Ο «Π», στις 28 Δεκεμβρίου του 2011 είχε αποκαλύψει περιστατικό βιασμού νεαρού κρατούμενου 19 ετών στις φυλακές από 50χρονο συγκρατούμενό του. Ο 50χρονος εξέτιε ποινή φυλάκισης για σεξουαλικά αδικήματα, και μάλιστα όχι για πρώτη φορά (υπότροπος). Το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2011, επιτράπηκε στον 50χρονο να πάει στην πτέρυγα των νεαρών κρατουμένων, δήθεν για να δει τηλεόραση με τον 19χρονο που εξέτιε ποινή φυλάκισης για κλοπές. Στις 9:30 το βράδυ που οι κρατούμενοι κλείνονταν στα κελιά τους, ο 50χρονος και ο 19χρονος κλείστηκαν στο ίδιο κελί, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί ο βιασμός του νεαρού.

Ο δεσμοφύλακας που ανέλαβε βάρδια στη 1:00 τα ξημερώματα αντιλήφθηκε την παρουσία του 50χρονου στο κελί του 19χρονου και έστειλε τον βιαστή στη πτέρυγά του. Προκλήθηκε σάλος στις φυλακές και ανατέθηκε εσωτερική έρευνα, η οποία κατέληξε σε συγκάλυψη. Η τότε επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, με αφορμή το ρεπορτάζ του «Π» έκανε έρευνα, η οποία παρεμποδίστηκε από τη διεύθυνση των Κ. Φυλακών. Αρχικώς η διεύθυνση επιχείρησε να διαψεύσει το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό βιασμού, αλλά απλώς παρεξήγηση, γιατί ένας 24χρονος κρατούμενος είχε μεταβεί στο νοσοκομείο για κολονοσκόπηση! Μάλιστα, δεν δίστασε να παρουσιάσουν ενώπιον των λειτουργών του γραφείου Επ. Διοικήσεως και έναν 24χρονο κρατούμενο για να «επιβεβαιώσει» τους ψευδείς ισχυρισμούς.

Ο Α. Έλληνας είχε δηλώσει αρχικώς άγνοια και στη συνέχεια αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στην επ. Διοικήσεως, με αποτέλεσμα η κ. Σαββίδου να στείλει την υπόθεση στον τότε γεν. εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, σημειώνοντας πως οι λειτουργοί των φυλακών (ονομαστικά) πρέπει να ελεγχθούν για πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα. Ακολούθησε επίσης αστυνομική έρευνα, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Δ. Χριστόφια διόρισε ποινικό ανακριτή για διερεύνηση της υπόθεσης. Αξίζει να σημειωθεί πως, στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα μόνο ένας απλός δεσμοφύλακας, παρά το ότι ευθύνη για τον συγχρωτισμό ενηλίκων και νεαρών καταδίκων είχε η διεύθυνση. Κάτω από την πίεση των δημοσιευμάτων του «Π», η έρευνα διευρύνθηκε και περιέλαβε και τον Α. Έλληνα, μαζί με έναν ακόμα λειτουργό. Ο Α. Έλληνας ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι δεν θυμόταν για την έρευνα εναντίον του!

Δυσφήμιση με αληθή στοιχεία

Η δικαστής Α. Πανταζή – Λάμπρου, αφού άκουσε τη μαρτυρία που έδωσε ο διευθυντής του «Π» Διονύσης Διονυσίου και ο Α. Έλληνας, αποφάνθηκε πως όντως τα δημοσιεύματα της εφημερίδας που αφορούσαν τον κ. Ελληνα ήταν δυσφημιστικά και δημιούργησαν «την τάση ή/και το ενδεχόμενο να επηρεασθεί δυσμενώς η υπόληψη αλλά και η επαγγελματική του φήμη και σταδιοδρομία». Η δικαστής πρόσθεσε όμως ότι ο «Π» δεν είχε καμία ευθύνη, καθώς αποδείχθηκε ότι τα επίδικα δημοσιεύματα αποδίδουν την αλήθεια, συνιστούν έντιμο σχόλιο επί αληθών γεγονότων και καλύπτονται από προνόμιο υπό επιφύλαξη».

Όπως ακριβώς τα γράψαμε

Η δικαστική απόφαση δικαίωσε πλήρως τον «Π» σε όλα τα σημεία που είχαν εγερθεί με την αγωγή του Α. Έλληνα, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδεχθεί κατά την αντεξέτασή του από τη δικηγόρο της εφημερίδας μας, Κάλια Γεωργίου, ότι όσα γράψαμε ήταν αλήθεια. Στην απόφαση σημειώνεται πως έχει αποδειχθεί στη βάση του ισοζυγίου των πιθανοτήτων ότι όλα τα γεγονότα στα οποία αναφέρονταν τα ρεπορτάζ, «αφενός, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της εκθέσεως της επιτρόπου Διοικήσεως, και αφετέρου όσον αφορά την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς το Υπουργικό Συμβούλιο και την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι πιο πιθανόν να ήσαν αληθή παρά να μην ήταν. Η υπεράσπιση της αλήθειας επιτυγχάνει».

Στην απόφαση γίνεται επίσης αποδεκτό ότι όσα διατυπώθηκαν στα ρεπορτάζ του «Π» αποτελούσαν έντιμο σχόλιο. Όπως αναφέρεται από τη δικαστή, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να αποφασίσει ότι το θέμα του ρεπορτάζ είναι «δημοσίου ενδιαφέροντος ή/και δημοσίου συμφέροντος». Γίνεται αναφορά στην υποχρέωση της διεύθυνσης των Κ. Φυλακών να διασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και στο δικαίωμα του κάθε πολίτη να γνωρίζει και να ενημερώνεται για το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων στον τόπο του. «Συγχρόνως», σημειώνεται, «είναι δικαίωμα, αλλά και αποστολή συγχρόνως, του Τύπου να ενημερώνει το κοινό για ένα τέτοιο ζήτημα». Στην απόφαση το δικαστήριο θεωρεί απολύτως λογικό να διερωτάται ένας δημοσιογράφος «πώς μπορεί σε ένα κράτος όπου οι θεσμοί λειτουργούν αξιοκρατικά, δηλαδή χωρίς αδικαιολόγητες διακρίσεις, να προβαίνει η επίτροπος Διοικήσεως σε διαπίστωση ότι υπήρξε από μέρους συγκεκριμένου αξιωματικού του σωφρονιστικού ιδρύματος εσκεμμένη προσπάθεια παρακώλυσης του έργου της ή και παραπλάνησής της ή και απόκρυψης στοιχείων που ζητήθηκαν από αυτήν κατά την επιτόπια επίσκεψη αυτής ή/και λειτουργών του γραφείου της στο σωφρονιστικό ίδρυμα στα πλαίσια αυτεπάγγελτης έρευνάς της, αλλά το πρόσωπο που διαπράττει αυτή την αξιόποινη συμπεριφορά (Α. Έλληνας) να μην ερευνάται πειθαρχικά ή/και να μην διώκεται, την ίδια ώρα που ένα άλλο πρόσωπο, πιο χαμηλόβαθμο στην ιεραρχία της διοίκησης του ιδίου ιδρύματος (απλός δεσμοφύλακας), αποφασίζεται να ελεγχθεί πειθαρχικά».

Το δικαστήριο επίσης διαπίστωσε στην απόφασή του ότι στα δημοσιεύματα του «Π» είχαν αποφευχθεί οι ακραίοι και υπερβολικοί ισχυρισμοί, ενώ καταγράφηκαν τα γεγονότα με ακρίβεια και χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαστρέβλωση ή επίδειξη εμπάθειας

Στην απόφαση επισημαίνεται πως στα ρεπορτάζ μεταφέρθηκαν ακριβοδίκαια προς το ευρύ κοινό όλες οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από τη διερευνητική δημοσιογραφία.

Κατόπιν όλων αυτών, η αγωγή απορρίφθηκε και ο κ. Α. Έλληνας κλήθηκε να πληρώσει όλα τα δικαστικά έξοδα και τα έξοδα επίσης συν ΦΠΑ. Και η υπόθεση αυτή, όπως και πολλές άλλες, εκδικάστηκε 8 χρόνια μετά την καταχώρισή της.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.