Φόρμα αναζήτησης

Διχάζει και νομικούς η έρευνα ΕΠΑ στον ΠΙΣ

Σφοδρές και ποικίλες αντιδράσεις, σε πολιτικό επίπεδο, προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να προχωρήσει σε έρευνα αναφορικά με τη στάση που τήρησε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος στις διαβουλεύσεις για το ΓεΣΥ. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου μέχρι τα πλείστα πολιτικά κόμματα η έρευνα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, κρίθηκε αχρείαστη. Και ατυχής, κατά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι φωνές που έκριναν τις χθεσινές τοποθετήσεις, κυρίως του Προέδρου, ως «παρέμβαση στο έργο ενός ανεξάρτητου θεσμού».

Ο «Π» επικοινώνησε με επιφανείς νομικούς από τους οποίους ζήτησε νομική άποψη για το αν συνιστούν παρέμβαση στην έρευνα της ΕΠΑ οι τοποθετήσεις της πολιτειακής και της πολιτικής ηγεσίας και κατά πόσο μπορούν να την επηρεάσουν. Οι απόψεις διίστανται. «Δεν αποτελεί παρέμβαση» η άποψη του πρώην γενικού εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη. Διερωτήθηκε, μάλιστα, από πότε η ελεύθερη γνώμη θεωρείται παρέμβαση. Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει ο νομικός, πρώην βουλευτής, Χρήστος Πουργουρίδης. «Πρόκειται για εξόφθαλμη παρέμβαση», είπε, χαρακτηρίζοντας τις τοποθετήσεις του Προέδρου ανεπίτρεπτες αφού «ενδέχεται να επηρεάσουν την έρευνα». «Θα κληθούν κάποιοι να δώσουν στοιχεία. Όταν ακούνε τον Πρόεδρο να αναφέρεται σε ατυχή και αχρείαστη έρευνα ενδεχομένως να επηρεαστούν και να μην το πράξουν», είπε. Ο Κρις Τριανταφυλλίδης, από την δική του πλευρά, κρίνει ότι η έρευνα της ΕΠΑ γίνεται σε λανθασμένη χρονική στιγμή. Ο ίδιος δεν θεωρεί πως οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη θα επηρεάσουν την εξέλιξη της έρευνας. Οποιοσδήποτε, τονίζει, δικαιούται να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του. Άλλωστε, αναφέρει, η ΕΠΑ είναι Αρχή Δημοσίου Δικαίου και οι αποφάσεις της υπόκεινται σε έλεγχο. Ο κάθε επηρεαζόμενος μπορεί να κινηθεί νομικά, εξήγησε.

Ο Κωστής Ευσταθίου, βουλευτής και νομικός, θέτει δύο ερωτήματα τα οποία θα πρέπει η ΕΠΑ να απαντήσει. To πρώτο, είπε, αφορά κατά πόσο αντιμετωπίζει ένα συνδικαλιστικό όργανο όπως τον ΠΙΣ ως ένωση επιχειρήσεων εξ ου και διεξάγει τον έλεγχο. Το δεύτερο αφορά το αν διενεργεί έλεγχο για ένα συγκεκριμένο θέμα και αυτός ο έλεγχος επικεντρώνεται σε αυτό ή εάν η έφοδος στα γραφεία του ΠΙΣ αφορούσε τη συλλογή στοιχείων γενικώς «και ό,τι προκύψει». «Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή που (οφείλει να) ενεργεί με βάση τις ισχύουσες νομοθεσίες μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Ας αφεθεί να κάνει τη δουλειά της χωρίς παρεμβάσεις», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σωφρόνης Κληρίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Παρά το πολεμικό σκηνικό που δημιουργήθηκε εναντίον της, η ΕΠΑ όπως πληροφορείται ο «Π» προχωρεί την έρευνά της. Άρχισε ήδη να ζητά οπτικοακουστικό υλικό από τους τηλεοπτικούς σταθμούς για ένα θέμα το οποίο έχει θέσει υπό το μικροσκόπιό της εδώ και καιρό.

Η πρόεδρος της ΕΠΑ Λουκία Χριστοδούλου υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της επιτροπής και διερωτήθηκε «αν κάποιες επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να μένουν στο απυρόβλητο». Η κ. Χριστοδούλου ξεκαθάρισε ότι μέλημα της επιτροπής είναι να υπάρχει μια ανταγωνιστική διάθεση στην αγορά, συμπληρώνοντας ότι ο ΠΙΣ δεν θα έπρεπε να θεωρεί προσβλητικό τον έλεγχο, αφού καθηκόντως η ΕΠΑ έχει αυτή την υποχρέωση.