POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Διαβατήριο για επιστροφή στην κανονικότητα οι εμβολιασμοί – Ξεφεύγει η κατάσταση στη Λεμεσό 

Αυξάνει ρυθμούς το πλάνο εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας, με τα χθεσινά ραντεβού που διατέθηκαν για τους πολίτες άνω των 71 ετών να γίνονται ανάρπαστα. Οι πολίτες έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να κλείσουν το ραντεβού τους, χωρίς να τους απασχολεί ποιο εμβόλιο θα τους χορηγηθεί, καθώς μέσα σε μία ώρα διατέθηκαν επτά χιλιάδες ραντεβού. Συνολικά διευθετήθηκαν πέραν των δώδεκα χιλιάδων ραντεβού για πολίτες άνω των 71 ετών, με τους ενδιαφερόμενους να μην εκφράζουν ιδιαίτερη προτίμηση ως προς το ποιο εμβόλιο θα τους χορηγηθεί. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων η Κύπρος είναι δεύτερη στο ποσοστό κάλυψης των ηλικιών 80 και άνω.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6 ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μέχρι στιγμής οι εμβολιασμοί κυλούν ομαλά, ενώ υπάρχει μια ίση κατανομή εμβολίων στις επαρχίες, με την άμεση διάθεση όλων των ποσοτήτων που παραλαμβάνονται. Βάσει των υπολογισμών του Υπουργείου Υγείας, μέχρι το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου 170-180 χιλιάδες άτομα θα είναι εμβολιασμένα με την πρώτη δόση, ενώ μέχρι και το τέλος Ιουνίου το Υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση, αν όλα κυλήσουν ομαλά, να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού. Τέλη Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και θα αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού, γεγονός που δίνει ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα πριν από το Πάσχα.

Πάνω από 5%

Μέχρι στιγμής έγιναν πέραν των 58.000 εμβολιασμών, εκ των οποίων οι 19.221 αφορούν άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις, με το ποσοστό των πολιτών που ολοκλήρωσαν τον πλήρη εμβολιασμό (δύο δόσεις) να ξεπερνά το 5%. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι μέχρι τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του 25%-30%, γεγονός που θα επιτρέψει την περαιτέρω άρση των μέτρων και την αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων. Εντός Μαρτίου αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί αφού πρόκειται να φτάσουν στην Κύπρο πέραν των 164.000 δόσεων των εμβολίων των AstraZeneca, Pfizer και Moderna, ενώ αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου της Johnson and Johnson στα μέσα Μαρτίου.

Πρόβλημα η Λεμεσός

Μπορεί τα νέα από τη ροή των εμβολίων να είναι ενθαρρυντικά και η επιδημιολογική εικόνα να καταγράφει αισθητή βελτίωση, ωστόσο Υπουργείο Υγείας και επιδημιολόγοι τονίζουν ότι είναι νωρίς για το ταυτόχρονο άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων που ενδεχομένως να ανατρέψει την καλή εικόνα που καταγράφουν όλες οι επαρχίες, πλην της Λεμεσού. Οι παρατηρήσεις της ομάδας ιχνηλάτησης για μη τήρηση των πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας, αύξηση της ενδοοικογενειακής μετάδοσης του ιού, σε συνάρτηση με την επιδημιολογική επιβάρυνση της επαρχίας Λεμεσού, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους επιδημιολόγους και στο Υπουργείο Υγείας, αποκλείοντας συνάμα το μαζικό άνοιγμα δραστηριοτήτων, μερικές εκ των οποίων παραμένουν κλειστές από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αν και η εικόνα της Λεμεσού προβληματίζει τους ειδικούς, με την ομάδα ιχνηλάτησης να συνεχίζει τη διερεύνηση πρωτογενών και δευτερογενών επαφών, δεν τίθεται θέμα για εφαρμογή τοπικού lockdown, όπως έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.

Φοβάται πισωγύρισμα ο Ιωάννου

Υπό αυτές τις περιστάσεις επιδημιολόγοι και Υπουργείο Υγείας λένε «όχι» στο άνοιγμα των χώρων εστίασης και στην άρση των εξόδων με sms, θέση την οποία θα επεξηγήσουν στις σημερινές συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο, πρώτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι προς το παρόν στη νέα δέσμη χαλαρώσεων δεν συμπεριλαμβάνονται η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης και οι διακινήσεις χωρίς την αποστολή sms, αλλά ανοίγουν τα μονοπάτια της φύσης. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, αν επιτραπεί η λειτουργία των χώρων εστίασης αυτή την κομβική στιγμή θα παρατηρηθεί πισωγύρισμα, ενώ διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι καμία αλλαγή δεν αναμένεται να υπάρξει στις πρώτες δύο εβδομάδες του Μάρτη σε σχέση με τις διακινήσεις. Ως εκ τούτου, οι όποιες χαλαρώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η κατάργηση της αποστολής sms στο 8998 αλλά και η αλλαγή της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, παίρνουν αναβολή για μεταγενέστερο στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η δεύτερη δέσμη χαλαρώσεων για τον μήνα Μάρτιο θα ισχύσει από 16 Μαρτίου και σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, η αλλαγή στην ώρα της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που από ό,τι φαίνεται «μετακινείται» από τις 9 στις 10 το βράδυ, καθώς και η κατάργηση των sms. Για το θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, ο υπουργός διευκρίνισε πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και είναι ένα θέμα για το οποίο γίνεται ακόμη συζήτηση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι μαθητές δεν πρέπει να επιστρέψουν σε όλες τις τάξεις μαζί την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά σταδιακά. Ωστόσο για το συγκεκριμένο θέμα τον πρώτο λόγο έχει το Υπουργείο Παιδείας, με τον υπουργό Πρόδρομο Προδρόμου να επιθυμεί την επιστροφή όλων των βαθμίδων από 1η Μαρτίου.

Μειώθηκαν οι εξετάσεις, αυξήθηκαν τα νέα περιστατικά

Άνοδο στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφει το Υπουργείο Υγείας, καθώς χθες ανακοινώθηκαν άλλα 176 περιστατικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 33.567. Τα χθεσινά περιστατικά προέκυψαν ύστερα από διενέργεια 27.762 εργαστηριακών εξετάσεων, με το ποσοστό θετικότητας να ανεβαίνει στο 0,63%. Από τα 176 κρούσματα, τα 27 προήλθαν από ιδιωτική πρωτοβουλία, τα 53 από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα 83 από rapid tests. Από τα 83, τα 65 σχετίζονται με την επαρχία Λεμεσού, όπου η κατάσταση φαίνεται ξεφεύγει επικίνδυνα. Ενδεικτικό είναι το ότι χθες βράδυ εντοπίστηκαν στον Ποταμό Γερμασόγειας από την Αστυνομία 13 άτομα να κάνουν πάρτι σε εστιατόριο. Καταγγέλθηκαν και τα 13, ενώ στον ιδιοκτήτη επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Κύπρος/Covid19: Κανένας θάνατος, 176 κρούσματα από 27,762 τεστ – 0.63% το ποσοστό θετικότητας

Αυτά είναι τα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν αύριο 24 Φεβρουαρίου (πίνακας)

Υπουργός Υγείας: Δεν ανοίγουν οι χώροι εστίασης 1η Μαρτίου, παραμένει το SMS, ανοίγουν μονοπάτια της φύσης (ηχητικό)

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.