Φόρμα αναζήτησης

Διάσταση απόψεων στους κόλπους του ΠΙΣ

Μπορεί ο Ιατρικός Σύλλογος να στέλνει μήνυμα ότι ο ιατρικός κόσμος είναι ενωμένος, ωστόσο κατά τη μαραθώνια προχθεσινή συνεδρία του συμβουλίου του Ιατρικού Σώματος τέθηκαν από ορισμένα μέλη πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία εάν δεν ξεκαθάριζαν θα οδηγούσαν σε νέες παραιτήσεις. Μάλιστα, στο τραπέζι έπεσε το σενάριο εκλογής νέου συμβουλίου εάν δεν ακολουθηθεί μια κοινή γραμμή. Συζητήθηκε και το ενδεχόμενο μιας νέας γενικής συνέλευσης για επανακαθορισμό των θέσεων της ιατρικής κοινότητας. Εν τέλει όμως αποφασίστηκε ότι οι απόψεις του Ιατρικού Συλλόγου έχουν ήδη καθοριστεί και είναι αυτές (5 προϋποθέσεις) οι οποίες ψηφίστηκαν ομόφωνα από τη γενική συνέλευση των γιατρών στις 27 Οκτωβρίου 2018. Ανάμεσά τους, η ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής και η αύξηση του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», η συζήτηση τόσο του προσχεδίου συναντίληψης μεταξύ ΟΑΥ – ΠΙΣ όσο και η παραίτηση του παιδιάτρου Άλκη Παπαδούρη πυροδότησαν ένταση, με διαφορετικές απόψεις να εκφράζονται επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν η συζήτηση περιστράφηκε στη μη ενημέρωση των θεσμικών οργάνων του ΠΙΣ σε ό,τι αφορά το προσχέδιο συναντίληψης για το οποίο, ως γνωστόν, γνώριζε μόνο μια ομάδα γιατρών, η οποία και το απέρριψε. Μέλος του ΣΙΣ, όπως πληροφορούμαστε, υπέβαλε πρόθεση για παραίτηση από συγκεκριμένη θέση που κατέχει στον ΠΙΣ, ωστόσο η πρόθεσή του αυτή δεν έγινε αποδεκτή από το συμβούλιο. Το συγκεκριμένο μέλος αναφέρθηκε στην ελλιπή ενημέρωση που τυγχάνει το ΣΙΣ για μείζονος σημασίας ζητήματα τα οποία ακολούθως καλείται το ίδιο αλλά και άλλα μέλη να διαχειριστούν.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η ανακοίνωση του ΠΙΣ σε σχέση με την παραίτηση από το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος του παιδιάτρου δρος Άλκη Παπαδούρη, στην οποία αναφέρει ότι «επιφυλάσσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του» σε σχέση με τα όσα καταλόγισε ο γιατρός στην ηγεσία του ΠΙΣ. Να σημειωθεί ότι η παραίτηση Παπαδούρη έγινε αποδεκτή ομόφωνα από το ΣΙΣ.

Κληθείς ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ δρ Βάσος Οικονόμου να αναφέρει στον «Π» ποια είναι τα «νόμιμα δικαιώματα» του Ιατρικού Συλλόγου σε σχέση με τα όσα αναφέρει ο γιατρός στην επιστολή της παραίτησής του, είπε πως το ΣΙΣ θα καλέσει τον γιατρό να δώσει εξηγήσεις και αποδεικτικά στοιχεία για τα όσα κατηγορεί την ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου. Ο δρ Οικονόμου αναφέρθηκε ενδεικτικά στην αναφορά του παιδιάτρου ότι «κάποιοι εκ της ηγεσίας παραπληροφορούν τους γιατρούς και ότι συστρατεύονται με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα της υγείας». Θα πρέπει, υπέδειξε, να απαντήσει ποια είναι αυτά τα άτομα. Πρόσθεσε ότι το ΣΙΣ θα αξιολογήσει τις απαντήσεις του παιδιάτρου και αναλόγως θα πράξει. Έχει πάντως δικαίωμα, σημείωσε, να παραπέμψει τον γιατρό στην Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να προτείνει την παραπομπή του γιατρού στο πειθαρχικό συμβούλιο. Ο δρ Οικονόμου ξεκαθάρισε πάντως πως τα πιο πάνω αφορούν τα νόμιμα δικαιώματα του ΣΙΣ και «δεν σημαίνει ότι θα ακολουθηθεί αυτή διαδικασία». Ο δρ Άλκης Παπαδούρης θα εκδώσει σήμερα γραπτή ανακοίνωση. Ζήτησε χθες από τον ΠΙΣ να τον ενημερώσει τι ακριβώς ζητά από τον ίδιο να παρουσιάσει.

250 γιατροί στο ΓεΣΥ

Παρά το εκρηκτικό σκηνικό που έχει σημειωθεί στο ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας εκφράζει αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις εγγραφές προσωπικών και ειδικών γιατρών στους καταλόγους του νέου συστήματος υγείας. Όπως ο «Π» πληροφορείται, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 250 γιατροί για ενήλικες, εκ των οποίων οι 50 εργάζονται στον δημόσιο τομέα της υγείας. Αναμένεται να εγγραφούν στους καταλόγους το επόμενο διάστημα άλλοι 100 γιατροί του Δημοσίου που στο ΓεΣΥ θα προσφέρουν υπηρεσίες ως προσωπικοί γιατροί στα Κέντρα Υγείας. Σε ό,τι αφορά τους παιδιάτρους, ο αριθμός που έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε εγγραφή στο ΓεΣΥ δεν είναι μεγάλος, ωστόσο μετά την επιστολή παραίτησης του δρος Άλκη Παπαδούρη παρατηρείται αύξηση στη ροή των εγγραφών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΑΥ, για να λειτουργήσει το ΓεΣΥ χρειάζονται 350 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και 150 παιδίατροι.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται σήμερα η κατ’ άρθρο συζήτηση, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, των κανονισμών για τους προσωπικούς γιατρούς.
Ως γνωστόν, ο ΟΑΥ έχει προσκαλέσει τον ΠΙΣ σε διαβούλευση σε σχέση με συγκεκριμένες παρατηρήσεις που κατέθεσε γραπτώς στη Βουλή επί των κανονισμών, ωστόσο η συνάντηση δεν έγινε τελικά. Οι δύο πλευρές θα καθορίσουν νέο ραντεβού τις επόμενες μέρες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ ανέφερε ότι η συνάντηση θα πρέπει να καθοριστεί σύντομα. «Σαφώς και θα βρεθούμε», είπε χαρακτηριστικά.