POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Διάσημοι «επενδυτές» που… μας έκαναν βούκινο διεθνώς – Ο «Π» αποκαλύπτει ακόμα 7 άτομα για τα οποία προκύπτουν σκιές 

O «Π» αποκαλύπτει ακόμα επτά ονόματα πολιτογραφηθέντων (από το 2008 έως το 2019) για τους οποίους η ερευνητική επιτροπή Νικολάτου εισηγείται την εξέταση πιθανής αποστέρησης της υπηκοότητας για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Οι περισσότεροι έχουν αναπτύξει και επιχειρηματική δραστηριότητα με πολλές σκιές μέσω εταιρειών που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο.

  • Igor Kesaev. Πρόκειται για Ρώσο ολιγάρχη ο οποίος πολιτογραφήθηκε το 2012 και βρίσκεται σε λίστα κυρώσεων από τις ΗΠΑ ως επικεφαλής της εταιρείας όπλων Degtiariov, που φέρεται να προμηθεύει τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Ο Kesaev, που είναι ο μεγαλύτερος διανομέας τσιγάρων στη Ρωσία, φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες FSB μέσω του ιδρύματος Monolith Foundation, το οποίο έχει επίσημη συμφωνία με τη FSB για στήριξη των συνταξιούχων της υπηρεσίας. Η Αστυνομία Κύπρου, μετά από αίτημα της Interpol διατηρεί φάκελο για τον Kesaev, ο οποίος επίσης ελέγχεται από τη ΜΟΚΑΣ.

 

  • Alexey Soldatov. Πρόκειται για τον Ρώσο «πατέρα» του διαδικτύου, ο οποίος βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και υπήρξε αναπληρωτής υπουργός από το 2008 έως το 2010. Πολιτογραφήθηκε το 2019 και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό κατηγορούμενος για απάτη μεγάλης κλίμακας που αφορούσε IP adresses. Ο Soldatov είναι πατέρας του γνωστού δημοσιογράφου Andrei Soldatov, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο για την παρακολούθηση του διαδικτύου από τις μυστικές υπηρεσίες (The Red Web) και για τις δολοφονίες εξόριστων Ρώσων από την KGB (The Compatriot). Κυπριακή υπηκοότητα έχει αποκτήσει και η σύζυγος του Soldatov.

 

  • Alexander Abramov. Ρώσος πολυεκατομμυριούχος ο οποίος πολιτογραφήθηκε το 2010, για λόγους «δημοσίου συμφέροντος», λόγω των «ανεκτίμητων υπηρεσιών του» στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η επιτροπή Νικολάτου εισηγείται την εξέταση αποστέρησης της υπηκοότητας λόγω των αρνητικών δημοσιευμάτων του OCCRP που τον εμπλέκουν σε σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος, καθώς δύο εταιρείες που φερόταν να ελέγχει εμφανίζονταν «βαθιά συνδεδεμένες με την Troika Laundromat, ένα δίκτυο εταιρειών κελύφους που λειτούργησαν από το 2006 έως το 2013, μεταφέροντας τουλάχιστον 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, επιτρέποντας στους χρήστες του να κρύβουν περιουσιακά στοιχεία, να αποφεύγουν τους φόρους ή να ξεπλένουν χρήματα».

 

  • Mikhail Arustamov. Ρώσος εκατομμυριούχος που πολιτογραφήθηκε το 2013. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου, «κατά τον ουσιώδη χρόνο, όσο και μετά την πολιτογράφησή του, προκύπτουν σοβαρά επιβαρυντικά στοιχεία» που φαίνεται να αφορούν τη σχέση του με το Κρεμλίνο και τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Όπως αναφέρεται στο ενδιάμεσο πόρισμα, τα στοιχεία «δεικνύουν ότι πρόκειται για άτομο ενδεχομένως αμφιβόλου χαρακτήρα και που έχει ελκύσει εκτενές διεθνές ενδιαφέρον με σημαντικά αρνητικά σχόλια και καταγγελίες για τον ίδιο και αριθμό εταιρειών που είναι/ήταν μέτοχος και στενών συνεργατών του, για αδικήματα που αφορούν τεράστια ποσά (υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαφθορά)».

 

  • Mikail Gutseriev. Επίσης Ρώσος ολιγάρχης με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Πολιτογραφήθηκε το 2013. Κατά το ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, «παρόλο που με βάση άρθρα στον Τύπο, το 2008 είχε εκδοθεί γι’ αυτόν  ένταλμα σύλληψης και ήταν καταζητούμενος από την Interpol, οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν τον επόμενο χρόνο. Πιο πρόσφατες αναφορές στον Τύπο τον Δεκέμβριο του 2018 συνδέουν το όνομά του με λαθρεμπόριο πετρελαίου αξίας αρκετών εκατομμυρίων. Συνεπώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για άτομο αμφιβόλου χαρακτήρα και θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της πολιτογράφησης».

 

  • Lev Leviev. Ισραηλινός, γεννημένος στο Ουζμεπκιστάν, ο οποίος πολιτογραφήθηκε το 2013. Φέρεται να διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντόναλτ Τραμπ. Είναι έμπορος διαμαντιών και κατασκευαστής ακινήτων. Η UNICEF διέκοψε συνεργασία μαζί του γιατί είχε προχωρήσει σε ανέγερση οικισμών στη Δυτική Όχθη για εγκατάσταση εποίκων. Φέρεται επίσης να συνδέεται με εταιρείες που συμμετείχαν στην παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ για την υποστήριξη του Τραμπ το 2016. Η επιτροπή Νικολάτου στο ενδιάμεσο πόρισμα αναφέρει πως «ενόψει τούτου, γίνεται εισήγηση όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της υπηκοότητας εξαιτίας των επιβαρυντικών στοιχείων που προέκυψαν κατά καιρούς».

 

  • Timur Novikov. Ουκρανός, πρώην μεγαλομέτοχος της τράπεζας PrivetBank o οποίος πολιτογραφήθηκε το 2008. Όπως αναφέρεται στο ενδιάμεσο πόρισμα, «τα στοιχεία που υποβλήθηκαν με την αίτησή του σε σχέση με τα οικονομικά κριτήρια ήταν παραπλανητικά (…)  Πρόσθετα, ήταν ένας από τους μεγαλομετόχους της PrivatBank που εν τέλει κρατικοποιήθηκε τον 12/2016 από την κυβέρνηση της Ουκρανίας και σχετικές έρευνες κατέδειξαν μεγάλης έκτασης απάτη σε περίοδο 10 χρόνων. Επίσης, το 2020 απαίτησε αποζημιώσεις ύψους 5,5 δισ. δολαρίων στα κυπριακά δικαστήρια για συναλλαγές απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες η τράπεζα ισχυρίζεται ότι διαπράχθηκαν από τους πρώην ιδιοκτήτες της, Kolomoisky και Bogolyubov (επίσης πολιτογραφηθέντες). Mε βάση τα πιο πάνω γίνεται εισήγηση όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της υπηκοότητας».

 

Κυβέρνηση για Έκθεση Επιτροπής Νικολάτου για χρυσά διαβατήρια: Ουδέν σχόλιο, ενόσω συνεχίζεται η έρευνα

Υποθέσεις πολιτογράφησης «επενδυτών» με ψευδή στοιχεία: Αυτοί δήλωναν ό,τι ήθελαν, εμείς κάναμε πως δεν ξέραμε

Οι κατάδικοι και καταζητούμενοι που πήραν χρυσά διαβατήρια – O «Π» αποκαλύπτει ονόματα

Στη δημοσιότητα η Ενδιάμεση Έκθεση Επιτροπής Νικολάτου για χρυσά διαβατήρια – Τι λέει για Αναστασιάδη, Αρχιεπίσκοπο και Συλλούρη

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.