Φόρμα αναζήτησης

Σκανδαλώδης διαχείριση του νερού

Δήμοι και κοινότητες έχουν σταματήσει να πληρώνουν στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) για το νερό που καταναλώνουν, ή πληρώνουν μικρότερα ποσά από το κόστος της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί οφειλές περίπου 30 εκατ. ευρώ, τις οποίες νομοσχέδιο φορτώνει στους υπό σύσταση Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (επαρχιακά συμπλέγματα), κάτι που προκαλεί τώρα τη διαφωνία του Υπουργείου Εσωτερικών. Το θέμα καταντά εξωφρενικό αν ληφθεί υπόψη ότι τέλη του 2017 (δύο μήνες πριν από τις προεδρικές του 2018) η κυβέρνηση πλήρωσε από τον προϋπολογισμό 19 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει χρέη κοινοτήτων στο ΤΑΥ, αλλά μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο οι ίδιες ή και άλλες κοινότητες (συνολικά 45) δημιούργησαν και πάλι χρέη στο ΤΑΥ για κατανάλωση νερού, ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Μάιο του 2019. Άλλα 26 εκατ. ευρώ χρωστούσαν στο ΤΑΥ, μέχρι τον Μάιο του 2019, οκτώ δήμοι. Είναι πιθανό οι σημερινές οφειλές τοπικών αρχών για κατανάλωση νερού να ξεπερνούν τα 30 εκατ. που ήταν τον περασμένο Μάιο.

Σαθρή κατάσταση

Το θέμα επανήλθε χθες (ο «Πολίτης» έγραψε σχετικά και στις 27/12/2018) στην επικαιρότητα, στο πλαίσιο συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών του νομοσχεδίου για τη σύσταση πέντε Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (έως πρόσφατα αποκαλούνταν επαρχιακά συμπλέγματα ή συμβούλια). Στο άρθρο 26, παράγραφος γ, προβλέπεται ότι «όλα τα δάνεια τα οποία συνήφθησαν από δήμους και κοινότητες και όλα τα χρέη και υποχρεώσεις των δήμων και των κοινοτήτων τα οποία σχετίζονται με την προμήθεια ύδατος αναλαμβάνονται και θεωρούνται δάνεια που συνήφθησαν και χρέη και υποχρεώσεις που ανελήφθησαν από τον οικείο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης». Το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει δεύτερες σκέψεις και διαφωνεί τώρα με την πιο πάνω πρόνοια, θεωρώντας ότι δεν είναι δίκαιο ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης -κατ’ επέκταση οι δήμοι και οι κοινότητες κάθε επαρχίας- να φορτωθεί με τα χρέη κάποιων δήμων και κάποιων κοινοτήτων.

Από τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών στη συνεδρία, Αντώνης Οικονομίδης, προκύπτει ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι απογοητευτική και απαράδεκτη, καθώς τα χρέη τοπικών αρχών για κατανάλωση νερού αυξάνονται, παρότι πληρώθηκαν, τέλη του 2017, 19 εκατ. από τον κρατικό κορβανά για εξόφληση χρεών των κοινοτήτων στο ΤΑΥ. Φαίνεται μάλιστα ότι κάποιες κοινότητες που μέχρι την εξόφληση των χρεών από το Υπουργικό είχαν μηδενικές οφειλές στο ΤΑΥ, αμέσως μετά την απόφαση του Υπουργικού άρχισαν να συσσωρεύουν και αυτές χρέη για το νερό! Προφανώς υπέθεσαν ότι σε κάποια επόμενη προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση θα εξοφλήσει και τις νέες οφειλές προς το ΤΑΥ, συνεπώς αποφάσισαν να μην πληρώνουν ούτε αυτές! Κάποιες άλλες κοινότητες μειώσαν σημαντικά τις οφειλές τους μετά τις χαριστικές πληρωμές από το κράτος, αλλά αμέσως μετά άρχισαν και πάλι να διογκώνουν τα χρέη τους για το νερό.

  • Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, οι οφειλές των κοινοτήτων κατακρατούνται πλέον από την κρατική χορηγία που αναλογεί σε αυτές τις κοινότητες, συνεπώς κάποια χωριά στερούνται βελτιωτικών έργων για να πληρώνουν το νερό που οφείλουν στο ΤΑΥ! Όπως αναφέρθηκε παλαιότερα στη Βουλή, σε κάποιες κοινότητες εισπράττονται τέλη νερού, αλλά οι τοπικές αρχές δεν εξοφλούν τις οφειλές τους στο ΤΑΥ. Αυτή η κακοδιαχείριση είναι ένας από τους βασικούς λόγους που κυβέρνηση και Βουλή θα αναθέσουν την πλήρη διαχείριση του νερού, σε δήμους και κοινότητες, στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης.

Πρωταθλήτριες οφειλών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή Εσωτερικών το ΥΠΕΣ, κοινότητες όπως η Αγία Βαρβάρα, η Κοκκινοτριμιθιά, τα Λύμπια, το Μάμμαρι, οι Αγγλισίδες, το Ζύγι, οι Τρούλλοι, το Φρέναρος, το Κολόσσι, τα Κονιά και άλλες είχαν, μέχρι την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εξόφληση χρεών από κατανάλωση νερού, μηδενικά χρέη, αλλά από τις αρχές του 2018 μέχρι και τον Μάιο του 2019 δημιούργησαν χρέη αρκετών χιλιάδων ευρώ η κάθε μια. Συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, μέχρι τον Μάιο του 2019 η κοινότητα με το μεγαλύτερο χρέος για κατανάλωση νερού ήταν η Πύλα (907.755 ευρώ) και ακολουθούσαν η Βορόκλινη (574.315 ευρώ), το Κολόσσι (538.021), οι Τρούλλοι (187.189), τα Λύμπια (169.519), η Ερήμη (157.065), το Φρέναρος (151.707), η Χοιροκοιτία (122.123 ευρώ) και αρκετές άλλες.

26 εκατ. οι δήμοι

Ακόμα πιο απελπιστική είναι η κατάσταση χρεών 8 δήμων στο ΤΑΥ μέχρι τον Μάιο του 2019. Ο Δήμος Αραδίππου εμφανίζεται από τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ να χρωστά, μαζί με τόκους, 10,2 εκατ. ευρώ στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μέχρι τον Μάιο του 2019! Στη δεύτερη θέση των κακοπληρωτών βρίσκεται το… brand name της πλούσιας και επιτυχημένης Αγίας Νάπας, με 9 εκατ. ευρώ οφειλές στο ΤΑΥ. Ακολουθούν, η Γεροσκήπου με 3,3 εκατ. ευρώ, ο δήμος Λακατάμιας με 1,6 εκατ., τα Λεύκαρα με 1,1 εκατ., το Δάλι με 475.000, η Αθηένου με 79.000 και η Δρομολαξιά-Μενεού με 25.000. Όλα τα στοιχεία αφορούν μέχρι Μάιο του 2019.

Στον κατάλογο των χρεωστών αναφέρεται πως με τους Δήμους Λακατάμιας, Αγίας Νάπας, Δρομολαξιάς-Μενεού και Γεροσκήπου υπογράφηκαν συμφωνίες αποπληρωμής οφειλών. Η Λακατάμια πληρώνει δόση 32.500 ευρώ μηνιαίως, αλλά δεν πληρώνει, αναφέρεται, όλα τα νέα τιμολόγια! Για τον Δήμο Αθηένου έγινε συμφωνία για διευθέτηση με συμψηφισμό με την κρατική χορηγία.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του κράτους για το 2019, που εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού, περιέχεται στο κεφάλαιο 183000.2 εκταμίευση ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Δήμο Αραδίππου «για διαγραφή κόστους νερού»! Προφανώς διαγράφονται με κρατικό χρήμα οι οφειλές του Δήμου Αραδίππου στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. O δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε στον «Π» ότι μεγάλο μέρος του χρέους προκλήθηκε από σοβαρές διαρροές (απώλειες) στο δίκτυο, που υπολογίστηκαν σε περίπου 1 εκατ. τον χρόνο. Λόγω αδυναμίας διαχείρισης της κατάστασης, ο δήμος εκχώρησε τη διαχείριση του νερού και του δικτύου (αξίας περίπου 70 εκατ.) στην Υδατοπρομήθεια Λάρνακας, με την προϋπόθεση να καλυφθεί το χρέος από το κράτος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.