POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Σωσίβιο για μικρά κόμματα από ΕΔΕΚΤη διαφωνία της ΕΔΕΚ με την πραγματοποίηση ξεχωριστών εκλογών στα δημοτικά διαμερίσματα για την ανάδειξη δημοτικών συμβούλων στους δήμους που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΔΕΚ, το Σάββατο, για τη μεταρρύθμιση.

Πρόκειται για την πρώτη διαφωνία που εκφράζεται δημόσια για την πρόνοια του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κάθε δημοτικό διαμέρισμα που θα συνθέτει έναν νέο δήμο θα εκλέγει το ίδιο τους δημοτικούς συμβούλους που του αναλογούν πληθυσμιακά και θα συμμετέχουν στο κεντρικό δημοτικό συμβούλιο του νέου δήμου. Πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, που ετοίμασε το νομοσχέδιο, αλλά και της Ένωσης Δήμων που συμμετείχε στη διαμόρφωσή του και το ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα, σε ειδική γενική συνέλευση, ήταν η διασφάλιση της αναλογικής εκπροσώπησης των δημοτικών διαμερισμάτων στο δημοτικό συμβούλιο του νέου δήμου και κατ’ επέκταση η συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων. Για την ακρίβεια, η σύσταση των δημοτικών διαμερισμάτων και η δυνατότητα των δημοτών τους να στέλνουν στο κεντρικό δημοτικό συμβούλιο αντιπροσώπους τους ήταν μια προσπάθεια των εμπνευστών της μεταρρύθμισης -και ιδιαίτερα των συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων- να πείσουν τις επηρεαζόμενες τοπικές αρχές και κοινωνίες ότι η φωνή και τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους δεν θα πνιγούν μέσα σε ένα μεγαλύτερο σχήμα, στο οποίο οι ίδιες θα είναι ένα μικρό τμήμα.

Τι ζητά η ΕΔΕΚ

Μιλώντας στην ημερίδα της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι «η ενοποίηση των δήμων επιβάλλει και ενοποιημένο εκλογικό σύστημα». Και πρόσθεσε: «Και πολύ φοβούμαι ότι αυτή η προσπάθεια ακριβώς της διαίρεσης και της διαφορετικής εκλογής των εκπροσώπων στον συγκεκριμένο δήμο εξυπηρετεί καθαρά κομματικές σκοπιμότητες».

Ουσιαστικά, αυτό που φοβάται ο κ. Σιζόπουλος, αλλά και ηγεσίες – στελέχη άλλων μικρών κομμάτων, είναι το ορατό ενδεχόμενο τις περιορισμένες θέσεις δημοτικών συμβούλων στα δημοτικά διαμερίσματα να τις εξασφαλίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα και να περιοριστεί πάρα πολύ η εκπροσώπηση μικρών κομμάτων στα δημοτικά συμβούλια. Γι’ αυτό και ζητά ο κ. Σιζόπουλος τη διεξαγωγή ενιαίας εκλογικής διαδικασίας σε κάθε νέο δήμο, ώστε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο του εκλογικού σώματος του νέου δήμου, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες εκλογής και συμβούλων από μικρά κόμματα. Από την άλλη, όμως, η ενιαία εκλογή δημοτικών συμβούλων θα περιορίσει ή θα εκμηδενίσει την εκπροσώπηση των μικρών δήμων και κοινοτήτων και αν περιληφθεί τέτοια πρόνοια στον νόμο θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες.

Δεύτερη διανομή θέλει το ΔΗΚΟ

Πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόταση για τροποποίηση του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά την εκλογή δημοτικών συμβούλων στους νέους δήμους διαμορφώνει το τελευταίο διάστημα και το ΔΗΚΟ. Ωστόσο, το ΔΗΚΟ δεν ζητά τη διεξαγωγή, σε αυτή τη φάση, ενιαίων εκλογών στους νέους δήμους για ανάδειξη δημοτικών συμβούλων. Όπως μας ανέφερε ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας, το ΔΗΚΟ ευνοεί ένα εκλογικό σύστημα ανάλογο εκείνου που εφαρμόζεται στις βουλευτικές εκλογές. Δηλαδή, τα υπόλοιπα ψήφων όλων των κομμάτων να μεταφέρονται από κάθε δημοτικό διαμέρισμα σε μια ενιαία δεξαμενή, ώστε κάθε κόμμα ή κίνηση να εκλέγει τελικά -σε δεύτερη διανομή- στο κεντρικό δημοτικό συμβούλιο τους συμβούλους που αναλογούν στο συνολικό ποσοστό του κόμματος σε έναν δήμο. Για να διασφαλιστεί, μας είπε, όσο το δυνατόν πιο αναλογική εκπροσώπηση όλων των κομμάτων.

Ο κ. Μουσιούττας μας είπε ακόμα ότι το θέμα της ενιαίας εκλογής δημοτικών συμβούλων στους νέους δήμους ίσως μπορέσουμε να το δούμε μετά από ένα διάστημα λειτουργίας της μεταρρύθμισης και των νέων δήμων, όταν θα βελτιωθεί η ομογενοποίηση των κοινωνιών που θα συνενωθούν. Σε αυτή τη φάση, πρόσθεσε, θα υπάρξει αντίδραση από μικρούς δήμους και κοινότητες, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο με ενιαία εκλογή να μην εκπροσωπούνται στο συμβούλιο οι μικρές τοπικές αρχές.
Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει επίσης ότι οι αντιδήμαρχοι δεν θα πρέπει να εκλέγονται από τους ψηφοφόρους κάθε δημοτικού διαμερίσματος, αλλά από τους δημοτικούς συμβούλους του οικείου διαμερίσματος. Εκφράζονται ωστόσο ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αποφάσεις στη βάση κομματικών σκοπιμοτήτων και δοσοληψιών.

Κίνδυνος διασάλευσης της ισορροπίας

Αντιδράσεις για ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης Σιζόπουλου πιθανόν να υπάρξουν και επισήμως από την Ένωση Δήμων, τα μέλη της οποίας ενέκριναν στη γενική συνέλευση ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ότι όλα τα δημοτικά διαμερίσματα θα εκπροσωπούνται αναλογικά στα συμβούλια των νέων δήμων και θα έχουν και δικό τους (έμμισθο) αντιδήμαρχο. Αν τροποποιηθεί αυτή η πρόνοια δυνατόν να διασαλευτεί η ισορροπία που επιτεύχθηκε και να υπάρξει αλλαγή στάσης από εκπροσώπους τοπικών αρχών στην Ένωση Δήμων.

Στέλεχος της Ένωσης Δήμων που μίλησε στον «Πολίτη» με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, καθώς το θέμα δεν συζητήθηκε στο αρμόδιο όργανο, είπε ότι μελλοντικά (αφού εφαρμοστεί και δουλέψει η μεταρρύθμιση για μερικά χρόνια, στη βάση που προβλέπει το νομοσχέδιο) θα μπορούσε να εξεταστεί η λογική πίσω από την πρόταση του κ. Σιζόπουλου, αφού θα έχει, τότε, δημιουργηθεί μια νέα, πραγματικά ενιαία, οντότητα αυτοδιοίκησης, η οποία θα μπορούσε να εκφράζεται ενιαία από το εκλογικό σώμα. Όμως, πρόσθεσε η ίδια πηγή, στα πρώτα στάδια της μεταρρύθμισης και νοουμένου ότι σε πολλούς μικρούς ή μικρομεσαίους δήμους και τις κοινότητες επικρατεί ο φόβος της απορρόφησης από μεγαλύτερους δήμους, είναι πολύ πιθανόν η αποδοχή της πρότασης Σιζόπουλου να δυσκολέψει πολύ τα πράγματα και να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την αποδοχή ή όχι του νομοσχεδίου. Θα εγερθεί, επίσης, θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, αν η ίδια αποδεχθεί σημαντικές αλλαγές επί της ουσίας του νομοσχεδίου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.