Φόρμα αναζήτησης

Δεύτερη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας

Πραγματοποιείται σήμερα στο Αμάν της Ιορδανίας η δεύτερη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, κατά την οποία θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα Ενέργειας, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι επενδύσεις, το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ – Ιορδανίας, και θέματα τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της Τριμερούς, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’, θα υπογραφούν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, Κύπρος και Ιορδανία θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας, και Συμφωνία Συνεργασίας για Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος, της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών, της Παράνομης Μετανάστευσης και Άλλων Ποινικών Αδικημάτων.

Επίσης Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον Τομέα της Εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022, ενώ θα υπογραφεί και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), του Οργανισμού Enterprise Greece και της Επιτροπής Επενδύσεων της Ιορδανίας (Jordan Investment Commission – JIC).

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στην Ιορδανία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Πριν την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που θα λάβει χώρα στο παλάτι, θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις. Συγκεκριμένα, γύρω στις 11.30 θα γίνει διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά της Ιορδανίας και στις 11.50 διμερής συνάντηση του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Βασιλιά της Ιορδανίας.

Γύρω στις 12.35 θα αρχίσουν οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου και στη συνέχεια θα γίνει η υπογραφή των συμφωνιών. Ακολούθως, γύρω στις 1345, ο Βασιλιάς Αμπντάλλα Β΄ θα παραθέσει γεύμα εργασίας. Με το πέρας της Τριμερούς αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη.

Πριν την έναρξη των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί στο παλάτι τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, Ελλάδας, Γιώργου Κατρούγκαλου και Ιορδανίας Αϊμάν Αλ Σαφάντι. Θα ακολουθήσει τετραμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιορδανίας και του Ιράκ, Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, για συζήτηση θεμάτων οικονομικής, εμπορικής και τουριστικής συνεργασίας.

Εξάλλου το απόγευμα, μετά την Τριμερή, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας, με θέματα στην ατζέντα τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, τις σχέσεις ΕΕ – Ιορδανίας καθώς και το θέμα της σύστασης στην Κύπρο Μόνιμης Γραμματείας για συντονισμό των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας.

Επίσης, ο Υφυπουργός Τουρισμού θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνουν την Κυριακή στο Αμάν, με την ευκαιρία της Συνόδου, τα Εμπορικά Επιμελητήρια Κύπρου και Ιορδανίας με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Η πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας είχε πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον Ιανουάριο του 2018.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο απόψε.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Μαρία Κονιώτου