Φόρμα αναζήτησης

Δεν περνά αλλαγή του Συντάγματος

Σε επιστροφή του Γεώργιου Παπαδόπουλου της Αλληλεγγύης στη Βουλή με νομοθετική ρύθμιση, έστω και αν δεν γίνει κατορθωτή η αλλαγή του Συντάγματος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει από νομικής άποψης, φαίνεται να σπρώχνει η αντιπολίτευση. Ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύουν ότι δεν μπορεί να αναμένει η αντιπολίτευση ότι θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νόμο που ήδη κρίθηκε αντισυνταγματικός στο Ανώτατο, εξ ου και ακυρώθηκε για δεύτερη φορά η εκλογή Παπαδόπουλου.

Όλα δείχνουν ότι τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί για το θέμα θα αναμετρηθούν στην ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες βδομάδες, με τη μια πλευρά να υποστηρίζει την οδό που έδειξε ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης (για αλλαγή Συντάγματος και νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταλαμβάνει σε όλες τις περιπτώσεις την έδρα ο πρώτος επιλαχών και εν προκειμένω ο κ. Παπαδόπουλος) και την άλλη πλευρά να επιμένει σε αναπληρωματική εκλογή. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, πολύ δύσκολα θα περάσει η τροποποίηση του Συντάγματος. Πολύ πιθανόν να περάσει μόνο η αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με πιθανές νέες νομικές περιπέτειες. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η στάση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, που πήρε τη μεριά της Αλληλεγγύης (προσθέτοντας στη δυσφορία που προϋπήρχε προς το πρόσωπό του στο κυβερνητικό στρατόπεδο λόγω της ουδετερότητας που επέλεξε στις προεδρικές εκλογές), προειδοποιώντας εν ολίγοις τους κυβερνώντες ότι θα προκύψουν εμπόδια για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο γενικός εισαγγελέας επέμεινε χθες στη σύσκεψη των αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων ότι απαιτείται αλλαγή του Συντάγματος, είτε επιλέξουν τα κόμματα να επιστρέψουν με ψήφιση σχετικής νομοθεσίας την έδρα στην Αλληλεγγύη, είτε επιλέξουν την οδό της αναπληρωματικής εκλογής για κατάληψη της έδρας από το κόμμα που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους. Ενημέρωσε ακόμη τους αρχηγούς ότι τα δύο τρίτα που απαιτούνται για την τροποποίηση του Συντάγματος πρέπει να υπολογιστούν επί συνόλου 56 βουλευτών, δηλαδή απαιτείται η ψήφος 38 βουλευτών. Χωρίς τον ΔΗΣΥ και τη Συμμαχία, που φαίνεται σε αυτό το ζήτημα να ενώνουν δυνάμεις, τα άλλα κόμματα, περιλαμβανομένης και της ανεξάρτητης Άννας Θεολόγου, αθροίζουν 37 βουλευτές. Δηλαδή δεν περνά η αλλαγή του Συντάγματος.

Η Συμμαχία Πολιτών στη χθεσινή σύσκεψη ήγειρε την ανάγκη να ρυθμιστεί και η αρχή ότι οι έδρες ανήκουν στα κόμματα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. H Συμμαχία διεκδικεί να πάρει πίσω τις έδρες Μυλωνά και Θεολόγου που αποχώρησαν, ενώ ο ΔΗΣΥ επί τη ευκαιρία ζήτησε και την έδρα της Ελένης Θεοχάρους στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ΔΗΣΥ δέχθηκε τα πυρά του ΑΚΕΛ περί υποκρισίας επειδή ήταν το πρώτο κόμμα που δέχθηκε στους κόλπους του αποστάτες (όπως ο Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ενώ αργότερα ακολούθησε και η Κατερίνα Παντελίδου Πασχαλίδου), ενώ τα πυρά έπιασαν και τη Συμμαχία που απέκτησε κοινοβουλευτική παρουσία με τη μετεγγραφή του Νίκου Κουτσού από το ΕΥΡΩΚΟ.

Ανταλλαγή πυρών

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αμφισβήτησε τη θέση της πλειοψηφίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι το πολιτικά ηθικό είναι να επιστραφεί η έδρα στην Αλληλεγγύη και διερωτήθηκε αν ήταν πολιτικά ορθό που η Ελένη Θεοχάρους απαρνήθηκε τη λαϊκή εντολή στις βουλευτικές εκλογές ή που κρατά την έδρα του ΔΗΣΥ στο Ευρωκοινοβούλιο. «Υπάρχει λύση: Να απευθυνθούμε στον λαό. Να μιλήσει ο κυρίαρχος λαός. Και αν τα 7 από τα 8 κόμματα θεωρούν ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη, έχουν στην επαρχία Λεμεσού το 70%. Ας κατέβουν στις εκλογές υποστηρίζοντας τον υποψήφιο της Αλληλεγγύης. Και να μιλήσει ο λαός», έριξε το γάντι ο Αβέρωφ Νεοφύτου στους αντιπολιτευόμενους. Ήγειρε μάλιστα και θέμα συνέπειας βάζοντας στο τραπέζι θέμα διόρθωσης άλλων τριών… προβλημάτων, εννοώντας και τις δύο έδρες της Συμμαχίας που πήραν μαζί τους Μυλωνάς και Θεολόγου και την έδρα του ΔΗΣΥ στο Ευρωκοινοβούλιο: «Ειλικρινά. Ας επιλέξουν την αρχή και όταν αποφασίσουν την αρχή μπορούμε να βρούμε και λύση», τόνισε.

Το ΑΚΕΛ επιτέθηκε στον ΔΗΣΥ ότι επιχειρεί με εκβιαστικό τρόπο να συνδέσει το θέμα της μη καταληφθείσας έδρας της Αλληλεγγύης με το διαχρονικό ζήτημα της αποστασιοποίησης των βουλευτών. Ο Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε για ασυνέπεια και υπενθύμισε ότι η πρώτη μετακίνηση βουλευτή ήταν του Λεόντιου Ιεροδιακόνου από το ΔΗΚΟ προς τον ΔΗΣΥ, ενώ σημείωσε ότι ΔΗΣΥ και Συμμαχία είναι σε πλήρη αντίφαση με τους εαυτούς τους, όταν από τη μια υποστηρίζουν ότι οι έδρες ανήκουν στα κόμματα και με νομοθετικές προτάσεις εισηγούνται οριζόντια ψηφοφορία, και τους κάλεσε να αποσύρουν τις προτάσεις του. Σχολίασε εξάλλου ότι ο Γιώργος Λιλλήκας δεν είχε πρόβλημα να εκπροσωπείται το κόμμα του στη Βουλή από τον κ. Κουτσού που αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Η Αλληλεγγύη διά του Μιχάλη Γιωργάλλα υιοθέτησε τις εισηγήσεις του γενικού εισαγγελέα και ευχαρίστησε τα κόμματα που αναγνωρίζουν ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη και στέκονται υπερασπιστές της συνταγματικής ορθότητας για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
Με τη θέση του γενικού εισαγγελέα, ότι πρέπει να πάμε έτσι κι αλλιώς σε τροποποίηση του Συντάγματος, συμφώνησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ επί της ουσίας επέμεινε ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτήρισε την πρόταση του γενικού εισαγγελέα την καλύτερη υπό τις περιστάσεις λύση και σημείωσε ότι δεν μπορεί να διαμαρτύρονται αυτοί που ευνοήθηκαν από αποστασίες. Ο Γιώργος Λιλλήκας τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν χωρίς καμία διάκριση όλες οι αρχές για όλους. Όπως είπε, πρέπει να φύγουν από τη Βουλή Μυλωνάς και Θεολόγου και να μπουν στη Βουλή οι δύο επιλαχόντες με τα ψηφοδέλτια της Συμμαχίας.

Με όπλο απόφαση του Ανωτάτου η επίτροπος

Με δεδομένο ότι όλοι οι θεσμοί εμμένουν στις θέσεις τους και δεν βάζουν νερό στο κρασί τους, διαμορφώνεται το εξής σκηνικό: 1. Ο γενικός ελεγκτής μπορεί να ζητήσει την ποινική δίωξη της επιτρόπου Διοικήσεως, για άρνηση παραχώρησης στοιχείων, την οποία όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει διότι η επίτροπος δεν μπορεί να διωχθεί βάσει του δικού της νόμου για ενέργειες ή παραλείψεις της στο πλαίσιο των καθηκόντων της. 2. Ο γενικός εισαγγελέας δεν μπορεί να ζητήσει συμμόρφωση με τη γνωμάτευσή του διότι η επίτροπος Διοικήσεως είναι ανεξάρτητος θεσμός, ενώ δεν μπορεί να είναι, σύμφωνα με την επίτροπο Διοικήσεως, νομικός σύμβουλός της. Η θέση αυτή αγγίζει και τον πυρήνα της συγκρουσιακής λειτουργίας των θεσμών, καθώς ο γενικός εισαγγελέας λειτουργεί ως νομικός σύμβουλος του γενικού ελεγκτή, ενώ την ίδια ώρα είναι νομικός σύμβουλος των ελεγχόμενων οντοτήτων από τον γενικό ελεγκτή. 3. Η επίτροπος Διοικήσεως δεν μπορεί να εξασφαλίσει συμμόρφωση του γενικού ελεγκτή με την έκθεσή της. Το κενό μπορεί να συνεχίζει να διαιωνίζεται επ’ αόριστον, εκτός εάν ένας από τους τρεις θεσμούς αποφασίσει να πάρει τη σύγκρουση στα άκρα, οδηγώντας τη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι δεν είναι πιθανό να συμβεί, όπως δεν προβλέπεται πιθανή η συναίνεση για σύνταξη νομοθεσιών που να διέπουν το εύρος αρμοδιοτήτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας).

Σημειώνεται ότι η επίτροπος Διοικήσεως στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι είναι ισότιμος θεσμός με τον γενικό εισαγγελέα, επικαλούμενη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Όπως πληροφορείται ο «Π», η εν λόγω απόφαση (1695/2009) αναφερόταν στην υποχρέωση του γενικού εισαγγελέα να υιοθετεί τις εκθέσεις της επιτρόπου όταν αυτές αναφέρονται σε θέματα ισότητας και διακρίσεων. Στην περίπτωση της έκθεσης για την κατάχρηση εξουσίας του γενικού ελεγκτή κάτι τέτοιο δεν ισχύει, χωρίς να σημαίνει πως ο γενικός εισαγγελέας μπορεί να την αγνοήσει.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.