Φόρμα αναζήτησης

Δεν κατονομάζονται τα ζωτικά θέματα

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση ούτε και διάθεση να εμπλακεί σε δημόσια διαπραγμάτευση ή σε αντιπαράθεση από αέρος για το ζήτημα της πολιτικής ισότητας και τα ζητήματα ζωτικής σημασίας, διαμηνύει στον «Πολίτη» ε/κ πηγή. Ο Μουσταφά Ακιντζί προκάλεσε την Κυριακή δημόσια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κατονομάσει ποια ζητήματα θεωρεί ως ζωτικής σημασίας για την τ/κ κοινότητα, ωστόσο το κάλεσμα αυτό δεν γίνεται αποδεκτό. Η ίδια πηγή ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία λογική στο να εμπλακούν οι πλευρές σε καταγραφή εξαντλητικού καταλόγου με τα ζητήματα για τα οποία θα διατηρεί η τ/κ κοινότητα δικαίωμα μιας θετικής ψήφου, καθώς αυτός ο κατάλογος δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι πλήρης. Η ε/κ πλευρά αντιμετωπίζει το εν λόγω σημείο ως ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να επέλθει συμφωνία στη βάση αρχών μεταξύ των πλευρών. «Σε ένα Σύνταγμα θα μπορούσε να καταγραφεί ως δικαίωμα μιας θετικής ψήφου σε θέματα ζωτικής σημασίας ή σε θέματα που επηρεάζουν δυσμενώς της τ/κ πλευρά ως κοινότητα», αναφέρει αρμόδια ε/κ πηγή, για να συνεχίσει λέγοντας πως θα πρέπει να συμφωνηθεί αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών για το εν λόγω θέμα.

Στο Προεδρικό θεωρούν πως ο Ακιντζί δεν προσεγγίζει καλοπροαίρετα το ζήτημα αυτό και ότι στόχος του, με την επιμονή σε δημόσια διαπραγμάτευση επί τέτοιων ζητημάτων, είναι να δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδικασία. Η διαπραγματευτική τακτική Αναστασιάδη επηρεάζεται ξεκάθαρα από την υπαναχώρηση Ακιντζί στη σύγκλιση που υπήρχε για μια θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Από τη διάσκεψη της Γενεύης και μετά, ο Ακιντζί αξιώνει μια θετική ψήφο για όλα τα ζητήματα (και σε δευτερευούσης σημασίας όργανα), γεγονός που διαφοροποιεί τα δεδομένα και τη στάση της ε/κ πλευράς. Η ιστορία και η εμπειρία των διαπραγματεύσεων δείχνει πως όταν οι πλευρές αποφασίσουν να μπουν σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, με στόχο την τελική κατάληξη σε συμφωνία σε όλα τα ζητήματα, τότε θα κατατεθεί στο τραπέζι και η διαμόρφωση λίστας με τα βασικά ζητήματα και πτυχές που θα καθορίζουν σε ποιες περιπτώσεις θα υπάρχει δικαίωμα μιας θετικής ψήφου για τους Τ/Κ. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει άλλωστε ότι η Τουρκία επιχειρεί να διασυνδέσει το ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/Κ με το ζήτημα της παραμονής των εγγυήσεων, γεγονός που προϊδεάζει για μια διαπραγμάτευση εις βάθος, σε μεταγενέστερο όμως στάδιο. Μέσα από τη συζήτηση στην οποία έχουν επιδοθεί οι δύο πλευρές, με επίκεντρο την πολιτική ισότητα, τα βλέμματα απομακρύνονται από αυτό που ουσιαστικά πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αυτό δηλαδή της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων. Στην πρόσφατη έκθεση Γκουτέρες δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα αυτό, ούτε και κατονομάζεται οπουδήποτε η Τουρκία.

Γενεύη και Μοντ Πελεράν

Πηγές οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης μετέφεραν στον «Πολίτη» την πεποίθηση ότι στη Γενεύη αλλά και στο Μοντ Πελεράν τα πράγματα είχαν ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τη μια θετική ψήφο, αλλά και το ποια θα πρέπει να θεωρούνται ως ζητήματα ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους σε επίπεδο χαμηλής πολιτικής, αλλά και Άνω Βουλής. Η μια θετική ψήφος είχε συμφωνηθεί για όλα τα ζητήματα που είχαν να κάνουν με το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενώ είχαν καθοριστεί και τα ζητήματα της μιας θετικής ψήφου σε επίπεδο οργάνων δευτερευούσης σημασίας. Μερικά από τα όργανα/θέματα στα οποία θα είχαν θετική ψήφο οι Τ/Κ είναι αυτά της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, της δίκαιης κατανομής υδάτων, στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες, και όχι μόνο. Είχαν επίσης συμφωνηθεί ζητήματα στα οποία σε επίπεδο νομοθετικής εξουσίας(Άνω Βουλής) θα έπρεπε να υπάρχει ειδική πλειοψηφία των 2/5 από κάθε πλευρά. Μερικά από τα ζητήματα αυτά ήταν οι τομείς εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ασφάλειας και προϋπολογισμού.

 Ίδια ανάγνωση ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, «πολύ σύντομα, πιθανώς, να έρθει με πρόταση για επανάληψη μιας διεθνούς διάσκεψης τύπου Κραν Μοντανά», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε χθεσινές του δηλώσεις. Την εκτίμηση αυτή ασπάζονται και πηγές από το ΑΚΕΛ, με άριστη γνώση στο Κυπριακό, καθώς θεωρούν πως τα περιθώρια στενεύουν και πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος, τουλάχιστον γι’αυτό τον κύκλο διαπραγμάτευσης.

Κλειδί ο ρόλος γ.γ. ΟΗΕ

Παρέμβαση Hνωμένων Εθνών ζητά ο Ταλάτ

«Το Κυπριακό  βρέθηκε πιο κοντά στη λύση όταν τα Ηνωμένα Έθνη είχαν αποφασίσει και ανέλαβαν πιο ενεργό ρόλο», ανέφερε σε συνέντευξή του στη YeniDuzen ο πρώην τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Έκανε σαφή αναφορά στις Ιδέες Γκάλι, στο πακέτο ΜΟΕ 1993-1994, αλλά και στο Σχέδιο Ανάν, για να δώσει έμφαση σε παραδείγματα στα οποία ο ίδιος θεωρεί ότι η συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών βοήθησε να προχωρήσουν μπροστά τα πράγματα στο Κυπριακό. Η προσπάθεια κατέρρευσε, είπε χαρακτηριστικά, όταν τα Ηνωμένα Έθνη σταμάτησαν να είναι ενεργά. «Μόνο αν ο ΟΗΕ αποφασίσει να επανέλθει ενεργά στη διαδικασία θα μπορούμε να μιλάμε για σοβαρή προσπάθεια», τόνισε. Κληθείς να σχολιάσει το προσχέδιο της έκθεσης Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ταλάτ ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν για μια ακόμα φορά να κρατήσουν την κλασική στάση στο Κυπριακό, έτσι ώστε να μην προσβάλουν κάποια από τις δύο πλευρές. Επεσήμανε μάλιστα πως «παρά το γεγονός ότι στην έκθεση γίνεται σαφής αναφορά για λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ωστόσο δεν αναφέρει πουθενά ο Γκουτέρες για υπαναχώρηση της ε/κ πλευράς στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας». Ο Ταλάτ εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως ο γ.γ. ΟΗΕ θα μπορούσε να είχε συμπεριλάβει την αναφορά αυτή για να παροτρύνει την ε/κ πλευρά να εργαστεί προς την εξεύρεση λύσης. Σημαντικές οι αναφορές Ταλάτ και στο ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει η Τουρκία για να ασκηθούν πιέσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να επέλθει λύση με το να λένε τα ΗΕ ότι το πρόβλημα είναι των Κυπρίων και ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να το λύσουν μόνες τους.
 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.