Φόρμα αναζήτησης

Δεν ήξεραν πού έχουν τα στοιχεία υπόπτου για τρομοκρατία

Τo Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφαση του δικαστή Χ. Μαλαχτού, ενέκρινε αίτημα για διάταγμα Habeas Corpus Ad Subjiciendum που αφορά τη νομιμότητα της διάρκειας της κράτησης αλλοδαπού από το Μαρόκο που είχε συλληφθεί ως ύποπτος για ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες. Ο αλλοδαπός έφτασε στα κατεχόμενα τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019 παρουσιάστηκε στο κλιμάκιο αλλοδαπών ζητώντας πολιτικό άσυλο. Από τον έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι το όνομά του εντοπιζόταν στη βάση δεδομένων υπηρεσίας ξένης συνεργαζόμενης χώρας ως ύποπτος για θέματα τρομοκρατίας, και συγκεκριμένα ως ύποπτος για επιχειρησιακή δράση. Στη βάση αυτών των πληροφοριών συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση στα κρατητήρια Μεννόγειας.

Τραγέλαφος

Και ενώ ο Μαροκινός βρισκόταν υπό κράτηση για σκοπούς εθνικής ασφάλειας, με επιστολή στις 12 Απριλίου 2019 η Υπηρεσία Ασύλου τον ενημέρωνε ότι αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας! Ωστόσο, το καθεστώς του πρόσφυγα ανακλήθηκε αμέσως καθώς θεωρήθηκε ότι αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Η δικηγόρος του Μαρικινού, Ν. Χαραλαμπίδου, υποστήριξε ότι η κράτηση του πελάτη της δεν πρέπει να συνδέεται με την πορεία των διαδικασιών εξέτασης της αίτησης ασύλου που εκκρεμεί, αλλά με τις ενέργειες που κάνουν οι αρχές για επαλήθευση των λόγων για τους οποίους κρατείται ο αλλοδαπός, δηλαδή ότι θεωρείται επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια. Ο δικηγόρος της Δημοκρατίας Ι. Καραμούζης υποστήριξε πως η κράτηση του Μαροκινού συνδέεται με την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών σε σχέση με το αίτημά του να τύχει διεθνούς προστασίας.

Τα χάσανε;

Το Ανώτατο Δικαστήριο, για να αποφανθεί επί της αίτησης, έπρεπε να είχε γνώση του υλικού που κατέχει η κατηγορούσα αρχή για τον Μαροκινό, ο οποίος έχει κάνει και έφεση που εκκρεμεί στο Διοικητικό Δικαστήριο. Το υλικό το οποίο παραδόθηκε στο Διοικητικό Δικαστήριο για να κρίνει την νομιμότητα του διατάγματος κράτησης του αλλοδαπού δεν διατέθηκε στο Ανώτατο στην παρούσα διαδικασία. Από τον δικηγόρο της Δημοκρατίας δόθηκε η εξήγηση ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται τα σχετικά έγγραφα. Πιθανολογούν, ανέφερε, ότι βρίσκονται στον φάκελο της έφεσης! Στην απόφαση σημειώνεται πως δεν μπορεί να διενεργηθεί έλεγχος νομιμότητας χωρίς στοιχεία. Διαφορετικά, το δικαίωμα του αιτητή σε αποτελεσματική δικαστική προστασία καθίσταται γράμμα κενό. «Κανένα στοιχείο δεν έχει τεθεί υπόψη του δικαστηρίου», σημειώνεται στην απόφαση, «και χωρίς να αποφαίνεται επί της θέσης του αιτητή ότι ουδεμία σχέση έχει με την τρομοκρατία, βρίσκει ότι η συνέχιση της κράτησής του δεν έχει δικαιολογηθεί και διατάσσει κατά συνέπεια όπως αυτός αφεθεί ελεύθερος».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.