Φόρμα αναζήτησης

Δεν ήταν μόνο ιδιώτες νομικοί-Τυλίγουν και τον Κληρίδη τα πυρά Οδυσσέα

Οι οχτώ νομικοί του κράτους αμείβοντο με υπερωριακή αμοιβή στη βάση συμφωνίας του γενικού εισαγγελέα με τον υπουργό Οικονομικών [...]

Read More...

Τους οχτώ νομικούς της Νομικής Υπηρεσίας, που εργάστηκαν για τη σύνταξη των προσχεδίων των ομοσπονδιακών νομοθεσιών, ξέχασε να καταγράψει ο γενικός ελεγκτής στην έκθεσή του για το θέμα, στην οποία είχε υποστηρίξει ότι υπήρξε διασπάθιση δημόσιων πόρων από πλευράς επιτρόπου Νομοθεσίας. Όπως είναι γνωστό, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ασχολήθηκε στην έκθεσή του μόνο με τους πέντε ιδιώτες νομικούς που κλήθηκαν να εργαστούν για την προετοιμασία των ομοσπονδιακών νομοθεσιών. Σύμφωνα ωστόσο με επιστολή της επιτρόπου Νομοθεσίας, Λήδας Κουρσουμπά, προς τη Βουλή (ημερ. 17/5), εκτός των πέντε ιδιωτών νομικών, για τη σύνταξη νομοθεσιών και κανονισμών του ομοσπονδιακού κράτους εργάστηκαν επιπλέον οχτώ λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για τους Νικολέτα Ιωάννου, Δήμητρα Καλλή, Ελένη Νεοφύτου, Ελένη Συμεωνίδου, Θεοδώρα Πιπερή, Μαρία Κυπριανού, Αλεξία Καλησπέρα και Κορίνα Κλεάνθους.

Οι οχτώ νομικοί του κράτους αμείβοντο με υπερωριακή αμοιβή στη βάση συμφωνίας του γενικού εισαγγελέα με τον υπουργό Οικονομικών. Όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», οι αμοιβές των δικηγόρων του κράτους ήταν στις ίδιες κλίμακες αμοιβής όπως και των ιδιωτών δικηγόρων. Σημειώνεται πως το 2002, όταν λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας είχαν κληθεί να κάνουν την ίδια εργασία για τη λύση, ο τότε γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δεν επέτρεψε η εν λόγω εργασία να γίνει εκτός νομικής υπηρεσίας. Την ίδια στάση δεν τήρησε ο νυν γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», είχε ενημερώσει την κυβέρνηση πως δεν μπορεί να αναλάβει ή να ασχοληθεί με το θέμα των ομοσπονδιακών νόμων. Η άρνηση του γενικού εισαγγελέα να εκπληρώσει τα καθήκοντά του οδήγησαν το Υπουργικό Συμβούλιο στην επίτροπο Νομοθεσίας, η οποία, όπως είναι γνωστό, ανέθεσε το έργο με διαδικασία ανάθεσης (λόγω της ευαισθησίας του θέματος και κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου) σε πέντε ιδιώτες νομικούς, τους ίδιους που το 2002-2004 είχαν κάνει την ίδια εργασία ενόψει τότε της λύσης του Κυπριακού και οι οποίοι τότε ήταν στις τάξεις της Νομικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την επιστολή της κ. Κουρσουμπά προς τη Βουλή, η νομοθετική εργασία που ανέλαβαν υπερωριακά (με βάση τις απολαβές των ιδιωτών) οι οχτώ λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας υπολείπεται σε όγκο της εργασίας των πέντε ιδιωτών. Συγκεκριμένα, οι πέντε ιδιώτες δικηγόροι ετοίμασαν 101 νομοθεσίες και οι οχτώ δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας ετοίμασαν 55 νομοθεσίες. Η παράλειψη του γενικού ελεγκτή να καταγράψει στο διαχειριστικό έλεγχο του γραφείου της επιτρόπου Νομοθεσίας το συνολικό κόστος της προετοιμασίας των ομοσπονδιακών νομοθεσιών, πέραν του ότι αφήνει στο απυρόβλητο τον Κώστα Κληρίδη, παραβιάζει τον Κώδικα Ηθικής του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Αρχών (Άρθρο 9 για την υποχρέωση των ελεγκτικών αρχών να είναι αντικειμενικές και αμερόληπτες και ελεύθερες από επιρροές), καθώς και τον Κώδικα Δεοντολογίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (Άρθρα 2.2 και 2.3).

Send this to a friend