Φόρμα αναζήτησης

Παραμένει εκκρεμής η συμφωνία για ΑΟΖ – Ο Λίβανος διαβεβαίωσε ότι σέβεται τα όρια

Ο Λίβανος δεν προτίθεται να επικυρώσει μέσω του Κοινοβουλίου τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κύπρο το 2007 για καθορισμό των ορίων της δικής του αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και της αντίστοιχης ζώνης της Κύπρου, ενόσω εκκρεμεί η αντιδικία του με το Ισραήλ για ένα μικρό τμήμα των δικών τους ΑΟΖ (σχεδιάγραμμα παραπλεύρως). Αυτή είναι η επίσημη θέση του Λιβάνου όπως εκφράστηκε από τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας, στο πλαίσιο συναντήσεών τους χθες και την Τετάρτη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και χθες με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Ωστόσο, οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι οι Λιβάνιοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τους Κύπριους υπουργούς ότι η κυβέρνηση της χώρας σέβεται, αναγνωρίζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει στην πράξη τη συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο, έστω κι αν η διαφωνία με το Ισραήλ παραμένει σε εκκρεμότητα και εμποδίζει την επικύρωση της συμφωνίας του 2007 με την Κύπρο.

Η πρόσφατη προκήρυξη

Μάλιστα, τόσο στη συνάντηση των κυρίων Χριστοδουλίδη και Λακκοτρύπη με τους ομολόγους τους του Λιβάνου, όσο και κατά τις επαφές του Κύπριου ΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας, οι Λιβάνιοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι κατά την πρόσφατη (4 Απριλίου) προκήρυξη νέου γύρου αδειοδότησης για τρία τεμάχια στην ΑΟΖ του Λιβάνου τηρήθηκε στην ακρίβεια η συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο, στη βάση της μέσης γραμμής. Το ίδιο έγινε, είπαν, και κατά τον προηγούμενο γύρο αδειοδότησης (παραχώρησαν δύο τεμάχια στην κοινοπραξία Total – ENI – Novatec) και έτσι θα ενεργήσει και στο μέλλον η κυβέρνηση της χώρας.

Αν και υπήρχαν πληροφορίες πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης των δύο υπουργών στον Λίβανο ότι βασική επιδίωξη ήταν η εξασφάλιση δέσμευσης για επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης από το Κοινοβούλιο του Λιβάνου, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εξαρχής δεν υπήρχαν ελπίδες για κάτι τέτοιο, γιατί ήταν καλά γνωστή η θέση της χώρας ότι δεν μπορεί να επικυρωθεί η συμφωνία ενόσω δεν επιλύεται η διαφορά με το Ισραήλ, η οποία μπορεί μεν να μην επηρεάζει άμεσα τα όρια που καθορίστηκαν με την Κύπρο, ωστόσο η λύση που δυνατόν να δοθεί πιθανό να οδηγήσει σε -ανεπαίσθητη έστω- διαφοροποίηση της συμφωνίας οριοθέτησης με το Ισραήλ. Κι αυτό γιατί στην (επικυρωμένη από τα δύο Κοινοβούλια) συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ (2010) για την οριοθέτηση των ΑΟΖ περιλήφθηκαν και τα όρια των ΑΟΖ Ισραήλ – Λιβάνου που αμφισβητεί μερικώς ο Λίβανος (το τρίγωνο στο σχεδιάγραμμα).

Τουρκικές πιέσεις

Η συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου συνομολογήθηκε τρία χρόνια πριν από την αντίστοιχη συμφωνία με το Ισραήλ, ωστόσο δεν τέθηκε επίσημα σε ισχύ, καθώς πιέσεις της Τουρκίας προς την τότε λιβανική κυβέρνηση ανέβαλαν την επικύρωσή της από το Κοινοβούλιο. Όταν το 2010 συνομολογήθηκε η συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ, με όρους που δυσαρέστησαν τότε τον Λίβανο ως προς τη μέση γραμμή που χωρίζει την ΑΟΖ του με εκείνη του Ισραήλ, η επικύρωσή της προχώρησε ομαλά από τα δύο Κοινοβούλια και τέθηκε σε ισχύ. Από τότε, ο Λίβανος διεκδικεί τροποποίηση της συμφωνίας, ώστε να περιέλθει στη δική του ΑΟΖ μια περιοχή 856 τ.χλμ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρθηκε και παλαιότερα, προσφέρθηκε και χθες να μεσολαβήσει για την ταχύτερη δυνατή επίλυση της διαφοράς μεταξύ Λιβάνου – Ισραήλ, ωστόσο τον ρόλο του μεσολαβητή ανέλαβαν ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναζητούν συμβιβαστική λύση, για την ώρα χωρίς επιτυχία.

Πλώρη για δύο συμφωνίες για αέριο

Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης εξέφρασαν χθες ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών τους στον Λίβανο. Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Λιβάνου και Ελλάδας και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνόδου κορυφής εντός του 2019.

Κατά τις χθεσινές συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Λακκοτρύπη με τους Λιβάνιους ομολόγους τους, Γκεμπράν Μπασίλ και Νάντα Μπουστάνι, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για συνομολόγηση συμφωνίας συνεκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής που χωρίζει τις δύο ΑΟ στη βάση της συμφωνίας του 2007. Ανάλογη συμφωνία έχει υπογραφεί με την Αίγυπτο, ενώ είναι σε εξέλιξη από το 2012 διαπραγματεύσεις και με το Ισραήλ, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Λιβάνου και για διακρατική συμφωνία πόντισης αγωγού που θα ενώνει τις δύο ΑΟΖ, ανάλογης εκείνης που υπεγράφη με την Αίγυπτο και θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία για επικύρωση από την κυπριακή Βουλή.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η έναρξη συζητήσεων για συνομολόγηση συμφωνίας για την προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς από ανασκαφές εντός των αντίστοιχων περιοχών δικαιοδοσίας των δύο χωρών. Οι δύο κυβερνήσεις προσβλέπουν και σε διμερή συμφωνία στον τομέα της έρευνας και διάσωσης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.