POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Οργανισμός Νεολαίας: Δεν δούλευαν, μάλλον τους «δούλευαν»Σε βάθος έρευνα προχώρησε το δ.σ. του Οργανισμού Νεολαίας (ΟΝΕΚ) μετά τις διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι υπάλληλοι του παρουσίαζαν έλλειμμα χρόνου εργασίας. Σε μια περίπτωση υπάλληλος πληρώθηκε συνολικά 35 μέρες εργάσιμες χωρίς να εργαστεί και σε μια δεύτερη 25 εργάσιμες μέρες. Πρόκειται για περιπτώσεις που πάνε πίσω πέντε ή και έξι χρόνια τις οποίες καλείται να χειριστεί το νυν δ.σ. του ΟΝΕΚ. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πρόδρομος Αλαμπρίτης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ανέφερε ότι σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν αποκοπές από τις άδειες και τις υπερωρίες που είχαν σε πίστη τους οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι, ενώ σε μία περίπτωση θα διενεργηθεί και αποκοπή μισθού. Διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, τους βουλευτές ότι δεν πρόκειται να προκύψει ανάλογο πρόβλημα καθώς πλέον τα θέματα της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων, οι άδειες, οι υπερωρίες και ό,τι άλλο σχετικό ελέγχονται με την εφαρμογή ενιαίου λογισμικού προγράμματος.

Τα ευρήματα

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενημέρωσε χθες τους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου για τις εξής περιπτώσεις:

  • Υπάλληλος κατά τα έτη 2014-2015 παρουσίασε έλλειμμα χρόνου εργασίας 274 ωρών που αντιστοιχούν σε 35 εργάσιμες ημέρες για τις οποίες πληρώθηκε. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, το δ.σ. του ΟΝΕΚ αποφάσισε στις 23/11/2017 την αποκοπή ποσού από τον μισθό της υπαλλήλου που ισοδυναμεί σε 116 ώρες απουσίας από το σύνολο των 274 ωρών. Σε παρέμβασή της η Ελεγκτική Υπηρεσία επισήμανε ότι οι αποκοπές μισθοδοσίας που αφορούν τη διευθέτηση ωρών απουσίας από την εργασία δεν πρέπει να επιδέχονται καμία διαπραγμάτευση, υποδεικνύοντας παράλληλα την υποχρέωση του οργανισμού, που λειτουργεί με κρατική χορηγία, να προχωρήσει στη διενέργεια αποκοπής μισθού και για τις υπόλοιπες 158 ώρες που χάρισαν στην υπάλληλο. Το δ.σ. του οργανισμού με επιστολή του ενημέρωσε τον γενικό ελεγκτή ότι επανεξέτασε το θέμα στη συνεδρία του με αρ. 16/2019 και αποφάσισε να προβεί σε όλες τις σύννομες ενέργειες για διευθέτηση του θέματος. Ωστόσο, από επισκόπηση των πρακτικών της συγκεκριμένης συνεδρίας η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα! Ο κ. Αλαμπρίτης ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Ελέγχου ότι αποφασίστηκε να ζητηθεί νομική συμβουλή για το θέμα.
  • Λειτουργός εξακολουθεί να έχει χρόνο απουσίας 210 ωρών για τα έτη 2017-2018 που αντιστοιχούν σε 25 εργάσιμες μέρες. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, η ύπαρξη χρόνου απουσίας από την εργασία είναι αδικαιολόγητη και αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
  • Για κάλυψη του ελλείμματος και του χρόνου απουσίας πέντε λειτουργών υποβλήθηκαν το 2020, δηλαδή με καθυστέρηση μέχρι τριών χρόνων, δικαιολογητικά, όπως άδεια έναντι υπερωριών, έντυπα για εργασία εκτός γραφείου και ειδική άδεια από προϊστάμενο, τα οποία δεν θα έπρεπε να γίνουν αποδεκτά.
  • Λανθασμένα έγιναν αποδεκτές το 2020 από τη διεύθυνση του οργανισμού αιτήσεις για παραχώρηση άδειας χωρίς πιστοποιητικό γιατρού για κάλυψη χρόνου απουσίας που αφορούσε τα έτη 2017-2018 και δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί με άλλον τρόπο. Η συγκεκριμένη ενέργεια αντίκειται στις πρόνοιες του άρθρου 15(Ι) των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (χορήγηση αδειών) Κανονισμών, σύμφωνα με τις οποίες σε περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις δύο διαδοχικές μέρες και δεν απαιτείται η υποβολή ιατρικού πιστοποιητικού, ο υπάλληλος πρέπει να υποβάλει αίτηση στον οικείο προϊστάμενο για καλυπτική έγκριση μόλις επανέλθει στα καθήκοντά του και όχι τρία χρόνια μετά.
  • Το αρχικό υπόλοιπο ωρών που αφορούσε πέντε υπαλλήλους δεν συμφωνεί με το τελικό υπόλοιπο που παρουσιάζεται στην κατάσταση που εκδόθηκε από το σύστημα μετά και την υποβολή των δικαιολογητικών που εγκρίθηκαν. Γεγονός που δημιουργεί, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ανησυχίες για τυχόν μη εξουσιοδοτημένης παρέμβασης στο σύστημα, θέμα το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί.
  • Ακόμα και μετά την εγκατάσταση του νέου ενιαίου λογισμικού για τον έλεγχο του χρόνου προσέλευσης/αποχώρησης των υπαλλήλων τον Μάιο του 2020, εξακολουθούν να υποβάλλονται και να γίνονται αποδεκτά δικαιολογητικά για κάλυψη ελλειμμάτων χρόνου και χρόνου απουσίας με σημαντική καθυστέρηση.

 

Ερευνητική Επιτροπή: Έτσι έκαναν πλάτες στον Mr. Cypra

 

 

Έδωσαν δάνειο σε 83χρονο με περίοδο αποπληρωμής 20 χρόνια – Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος ζητά παρέμβαση Γ. Εισαγγελέα

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.