Φόρμα αναζήτησης

Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις συνενώσεις

Στη Βουλή εναποθέτει, πλέον, τις ελπίδες της η Ένωση Κοινοτήτων για την αποτροπή εφαρμογής της κυβερνητικής πρότασης για συνένωση 50 κοινοτήτων με δήμους, καθώς η χθεσινή σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εσωτερικών δεν άφησε περιθώρια αλλαγής των σχεδιασμών της κυβέρνησης σε αυτήν τη φάση.

Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο Νίκος Νουρής ξεκαθάρισε διαρκούσης της σύσκεψης ότι δεν υπάρχει χρόνος, ούτε πρόθεση για να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τις συνενώσεις και ότι η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών στηρίζεται σε μελέτες και υπολογισμούς τεχνοκρατών, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων και θα κατατεθεί ως έχει στη Βουλή, η οποία έχει την αρμοδιότητα να λάβει την τελική απόφαση.

Ο Πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης ανέφερε στον «Πολίτη», μετά τη σύσκεψη, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε σε κάποιο στάδιο κατά πόσο θα μπορούσε τις επόμενες μέρες να γίνει συνεννόηση με τις κοινότητες που αντιδρούν στη συνένωσή τους με δήμους, για να διαφανεί κατά πόσο μπορούν να μεταπειστούν, ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στην πρόταση και να αφαιρεθούν ίσως κάποιες μικρές κοινότητες που δεν επιθυμούν τη συνένωσή τους με δήμους. Σύμφωνα με τον κ. Κιτρομηλίδη, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ήδη είχε διαβουλεύσεις με την Ένωση Κοινοτήτων και κάποιες κοινότητες και τόνισε ότι ενδεχόμενη αφαίρεση των διαφωνούντων κοινοτήτων από τον χάρτη των συνενώσεων θα ανατρέψει τον συνολικό σχεδιασμό, καθώς κάποιες κοινότητες παρεμβάλλονται γεωγραφικά μεταξύ δήμων ή άλλων κοινοτήτων που θα συνενωθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Ο κ. Νουρής επέμεινε ότι, πλέον, τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης πρέπει να προωθηθούν στη Βουλή, ενώπιον της οποίας μπορούν να τεθούν ξανά για συζήτηση οι θέσεις των τοπικών αρχών που ενίστανται.

Επιστολές

Ο γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων Παναγιώτης Δαμιανού ανέφερε στον «Π» ότι επισημάνθηκε στον πρόεδρο ότι δεν έγινε διαβούλευση με κάθε μία από τις κοινότητες που επηρεάζονται, δεν ενημερώθηκε ο κόσμος για τα θετικά ή αρνητικά των συνενώσεων και δεν υπάρχουν αποφάσεις των οικείων κοινοτικών συμβουλίων υπέρ των συνενώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ένωση Κοινοτήτων υποστήριξε ενώπιον του προέδρου ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων, όπως προβλέπει, κατά τον ίδιο, το Άρθρο 5 του Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Προκειμένου να διαφανούν οι επίσημες θέσεις των κοινοτικών συμβουλίων, ο κ. Δαμιανού είπε στον «Π» ότι σήμερα-αύριο θα σταλούν σε όλες τις επηρεαζόμενες κοινότητες επιστολές, με τις οποίες θα ζητείται ξεκάθαρη, επίσημη και δεσμευτική απόφαση από το κάθε κοινοτικό συμβούλιο υπέρ ή εναντίον της προτεινόμενης από την κυβέρνηση συνένωσής του με δήμο ή δήμους. Θα ζητηθεί, επίσης, από τα κοινοτικά συμβούλια να απαντήσουν κατά πόσο ενημερώθηκαν από το ΥΠΕΣ για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις συνενώσεις και για τις πιθανές, θετικές ή αρνητικές, συνέπειες της εφαρμογής του.

Δεν θα συνεργαστούν

Σύμφωνα με τον κ. Κιτρομηλίδη, θα ενταθεί η προσπάθεια της Ένωσης Κοινοτήτων αλλά και των κοινοτικών συμβουλίων να ενημερώσουν τα κόμματα και να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεσή τους για διατήρηση της αυτονομίας αρκετών από τις 50 κοινότητες που η κυβέρνηση θέλει να συνενώσει με δήμους.
Ο κ. Κιτρομηλίδης ανέφερε, επίσης, στον «Π» ότι η Ένωση Κοινοτήτων δεν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το υπουργείο για να αφαιρεθούν από το παράρτημα των 37 συμπλεγμάτων κοινοτήτων οι 50 κοινότητες που θα ενσωματωθούν σε δήμους. Προκειμένου να μην κατατεθούν στη Βουλή δύο αλληλοσυγκρουόμενα νομοσχέδια (με τις 50 κοινότητες να περιλαμβάνονται και στο ένα ως τμήματα συμπλεγμάτων κοινοτήτων, και στο άλλο ως τμήματα νέων δήμων!) το ΥΠΕΣ θα προβεί τις επόμενες μέρες σε μονομερή τροποποίηση του παραρτήματος, διαφοροποιώντας αισθητά τη σύνθεση των 37 συμπλεγμάτων. Ήδη έγινε κάποια προεργασία.

Κοινότητες
Λεφτά από τις άδειες

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό συζητήθηκε και το αίτημα της Ένωσης Κοινοτήτων για αύξηση της οικονομικής συνδρομής του κράτους στις κοινότητες, κατ’ αναλογία της αυξημένης χορηγίας στους νέους δήμους, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τον περί δήμων νόμο του 2020. Συγκεκριμένα, οι κοινότητες ζητούν να τους αποδίδεται ετησίως ένα μέρος των εσόδων του κράτους από τα τέλη αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, ως αντιστάθμισμα των οδικών έργων που εκτελούν, με δικά τους έξοδα, για τη συντήρηση δρόμων εντός των κοινοτήτων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με την Ένωση Δήμων όπως όλα τα ετήσια έσοδα από τις άδειες κυκλοφορίας (περίπου 120 εκατ. ευρώ) να καταλήγουν για χρηματοδότηση των νέων δήμων, με παράλληλη κατάργηση της άμεσης κρατικής χορηγίας σε αυτούς (περίπου 75 εκατ. ευρώ).

Ο γραμματέας της Ένωσης Δήμων Παναγιώτης Δαμιανού ανέφερε στον «Πολίτη» ότι κατ’ αναλογία του πληθυσμού που κατοικεί στις 350 κοινότητες θα πρέπει περίπου το 30-35% των εσόδων από τις άδειες κυκλοφορίας να καταλήγουν στις κοινότητες, έτσι ώστε τα ποσά που πληρώνουν οι κάτοικοι των κοινοτήτων για τις άδειες κυκλοφορίας να μην καταλήγουν στους δήμους, αφού τους δρόμους στα χωριά τους συντηρούν/ανακατασκευάζουν τα κοινοτικά συμβούλια με λεφτά των κατοίκων.

Είναι βέβαιο ότι η Ένωση Δήμων δεν θα δεχθεί μείωση του ποσού που θα καταλήγει στους δήμους από τις άδειες κυκλοφορίας. Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσαν για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά και τις κοινότητες.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ κατηγορούν την κυβέρνηση για μη εφαρμογή προληπτικής-αποτρεπτικής διπλωματίας για Αμμ/στο

Διχάζει η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης, από πλευράς κυβέρνησης, να τεθεί θέμα άμεσου τερματισμού της χρηματοδότησης της τ/κ κοινότητας από την ΕΕ, σε περίπτωση που γίνουν βήματα για άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ Προεδρικού και ΑΚΕΛ. Χθες, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πολίτη και την εκπομπή Κοντρόλ Πάνελ, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η πρόταση Αναστασιάδη αντιμετωπίστηκε με κατανόηση από τους εταίρους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θα πρέπει να ξέρουν οι Τ/Κ πολιτικοί που επιχειρούν να παραβιάσουν ψηφίσματα και αποφάσεις ότι θα υπάρξουν συνέπειες… Δεν είναι δυνατόν να μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις» τόνισε.

Αντιδρά το ΑΚΕΛ

Άμεση ήταν η διαφωνία του ΑΚΕΛ σε αυτήν την κίνηση από πλευράς Προεδρικού, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιώργο Λουκαΐδη να αναφέρει πως «αν κινηθούμε με αυτόν τον τρόπο, πολύ φοβάμαι πως θα αυτοπυροβοληθούμε και θα φέρουμε τα αντίθετα αποτελέσματα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι «δεν λειτούργησε προληπτικά στο ζήτημα αυτό και τώρα εξαγγέλλει κινήσεις που κάθε άλλο παρά μεταφέρουν το σωστό μήνυμα στην τ/κ πλευρά». «Οι ενέργειες της ε/κ πλευράς θα πρέπει να ενδυναμώνουν τις φιλειρηνικές δυνάμεις στην τ/κ πλευρά και όχι να τις περιθωριοποιούν», τόνισε, για να συνεχίσει λέγοντας πως «έχουμε συμμάχους στην τ/κ κοινότητα που αντιδρούν αντίστοιχα με εμάς στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, μεταξύ αυτών, ο Ακιντζί, το CTP και άλλες οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών που προβάλλουν σθεναρή αντίδραση και τα όσα προωθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τους βάζουν ουσιαστικά στη γωνιά, γιατί πρόκειται για μέτρα που στοχοποιούν όλη την τ/κ κοινότητα και όχι όσους προχωρούν στις παράνομες μεθοδεύσεις».

Πύρα και από ΔΗΚΟ

Σήμερα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της αποτυχημένης πολιτικής, των υποχωρήσεων και της αδράνειας, επισημαίνει το ΔΗΚΟ. Στο κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου κάνουν λόγο για «μη έγκαιρη και λανθασμένη αξιολόγηση του κινδύνου από πλευράς κυβέρνησης και απουσία αποτρεπτικής διπλωματίας».Υπενθύμισαν, μάλιστα, πρόταση του 2004 που έγινε από τον Τάσσο Παπαδόπουλο για επιστροφή Βαρωσίων, λειτουργία του λιμανιού της Αμμ/στου υπό την επίβλεψη της Κομισιόν, αποστρατικοποίηση της περιοχής και τέλος, διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.