POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Χρυσόστομος Β’ vs ΜαραντόναΣτ’ αλήθεια ποια πίστη και ποιοι ιεροί κανόνες επιβάλλουν ότι σε μια γεωγραφική περιοχή απόλυτος άρχων για τα εκκλησιαστικά είναι ένας και μόνο άνθρωπος; Διάβασα όλα τα Ευαγγέλια τα οποία, υποτίθεται, μεταφέρουν αυτούσιο τον λόγο του Θεού. Πουθενά δεν είδα να λένε ότι ένας άνθρωπος, μη εκλελεγμένος, ντυμένος σαν αυτοκράτορας κρατώντας στο χέρι μια χρυσή ποιμαντική ράβδο έχει την απόλυτη κυριαρχία σε μια περιοχή, διαφεντεύοντας τις ζωές των μελών μιας ομάδας ανθρώπων, δηλαδή μιας Εκκλησίας.

Όλα αυτά τα οποία επικαλέστηκαν προχθές οι 7 διαφωνούντες επίσκοποι στη Σύνοδο και ο Οσάτσι, ότι δηλαδή οι Ουκρανοί είναι περίπου υποτελείς στον Πατριάρχη Μόσχας, είναι μάλλον κολοκύθια μετά ριγάνεως και κυρίως ιστορίες για αγρίους. Πρόκειται για νόμους και κανονισμούς που θεσπίστηκαν κατά καιρούς από διάφορες συνάξεις ιερωμένων, στο πλαίσιο μιας κατανομής ή ανακατανομής εξουσίας επί αγράμματων ανθρώπων άλλων εποχών. Πρόκειται για μια φθηνή απομίμηση αντίστοιχων διοικητικών δικαιοδοσιών, όπως είχαν οι δυνατοί στο Βυζάντιο, οι φεουδάρχες στο Μεσαίωνα και οι κοτζαμπάσηδες επί Οθωμανοκρατίας.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Ουκρανικό στον 21ο αιώνα δεν είναι θέμα εκκλησιαστικό, πνευματικό ή θέμα ιερών κανόνων, όπως λένε κάποιοι ιεράρχες, αλλά κατ’ εξοχήν θέμα πολιτικό και οικονομικό.

Είναι θέμα επιβολής μιας παρωχημένης εξουσίας και ελέγχου του ποιμνιοστασίου και της γεωγραφίας που το περιβάλλει. Είναι θέμα ποιος διά της θρησκείας εξουσιάζει τις αμαθείς μάζες που νομίζουν ότι ιερείς και πατριάρχες μεσολαβούν γι’ αυτές εξασφαλίζοντάς τους μια θέση στον Παράδεισο.

Δυστυχώς, στον 21ο αιώνα εξακολουθούν να υπάρχουν αγράμματοι και όσο υπάρχουν θα επιβιώνουν και οι εκπρόσωποι του Θεού στη Γη για να τους ξαφρίζουν με εισφορές, τάματα και θρησκευτικούς τουρισμούς. Όταν το γένος των αδαών εκλείψει τότε και οι Εκκλησίες και τα ιερατεία θα εξαφανιστούν.

Εν κατακλείδι, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των αγράμματων, το Πατριαρχείο Μόσχας θέλει να έχει τον πρώτο λόγο. Για λόγους άσκησης πολιτικού ελέγχου των αμαθών και αφελών εμείς υποστηρίζουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ελλάδα και τη Δύση. Έχοντας πάντα πλήρη επίγνωση του παιχνιδιού που παίζεται. Γι’ αυτό και δεν φανατιζόμαστε. Τώρα θα ρωτήσετε λογικά μα γιατί ασχολείστε; Διότι, ως γνωστόν, οι πλειοψηφούντες αγράμματοι είναι αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. Τους μαντρίζεις μόνο μέσω της θρησκείας, των θαυμάτων της και των θεωριών συνωμοσίας. Αυτά τα τρία είναι αποτελεσματικά σαν ξόβεργα.

Η οικονομία

Εν ολίγοις, η θρησκεία μάς ενδιαφέρει ως εργαλείο άσκησης πολιτικής.

Οπότε διερωτάται κανείς. Άραγε δεν κατανοούν οι 7 ιεράρχες ότι το να αναγνωρισθεί σε μια ομάδα ανθρώπων να έχουν τη δική τους Εκκλησία και τους δικούς τους ιεράρχες είναι κυρίως θέμα Δημοκρατίας; Ακόμα, ότι ως ελληνισμός έχουμε κάθε πολιτικό συμφέρον να στηρίξουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο πολλοί Κύπριοι υπηρέτησαν ως Πατριάρχες στο παρελθόν και ότι σε αυτήν τη στήριξη συμμετέχει και η Ελλάδα;

Όλα τα πιο πάνω φαίνεται να πηγαίνουν περίπατο όταν μεσολαβούν τα αργύρια, δηλαδή η οικονομία.

 

Η Ρωσική Εκκλησία ιστορικά χρησιμοποιεί μια αφελή πνευματικότητα για να μαντρίζει τους Ρώσους. Στην πραγματικότητα πάντα ήταν ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής πότε των τσάρων, πότε των κομουνιστών και σήμερα του Πούτιν και του καθεστώτος του. Παράδειγμα ο κομουνιστής Οσάτσι. Ο θεωρητικά άθεος διπλωματικός εκπρόσωπος της ΕΣΣΔ στην Κύπρο το 1974, σήμερα επικαλείται τους ιερούς κανόνες της ορθοδόξου πίστεως! Το 1974 η ρωσική πρεσβεία φυγάδευε τον Ντενκτάς από την Κύπρο για να τον σώσει, σήμερα η Ρωσία συνεργάζεται με τη μουσουλμανική Τουρκία για τον έλεγχο της Συρίας και τη διάλυση του χριστιανικού θύλακα του αρμενικού Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό κάποιοι ιεράρχες δεν το κατανοούν και αντιλαμβανόμαστε πλήρως γιατί.

Στην Κύπρο μια μεγάλη κοινότητα Ρώσων αρμέγεται από τον Λεμεσού Αθανάσιο, στην Ταμασό ένας Ρώσος έκτισε μια θρησκευτική Disneyland, ενώ το Μοναστήρι του Κύκκου είναι ο κύριος υποδοχέας του ρωσικού θρησκευτικού τουρισμού.

Πρόβα τζενεράλε

Βεβαίως οφείλουμε να δούμε και πίσω από τα τρέχοντα γεγονότα για να κατανοήσουμε πώς η θρησκευτική διπλωματία επιχειρεί να μαντρίσει σήμερα τον κοσμάκη.

Στην πραγματικότητα με επίφαση το Ουκρανικό έγινε στην Κύπρο μια πρώτη καταμέτρηση σε περίπτωση που μας προκύψουν αρχιεπισκοπικές εκλογές. Οι Λεμεσού, Κύκκου και Ταμασού έπαιξαν όμως κι έχασαν και επί των εντυπώσεων και επί της ουσίας. Κανένας δεν θέλει στην Κύπρο Αρχιεπίσκοπο έστω των αγράμματων, που θα είναι όργανο της Μόσχας. Ίνα πληρωθή το ρηθέν ότι ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ είναι παίκτης μέγας, στις δε θρησκευτικές τρίπλες ίσως και ισάξιος του Μαραντόνα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.