Φόρμα αναζήτησης

«Χρύσωσαν» ιδιωτική γη

Με τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη τα βάζει ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για την άρνησή του να απαντήσει σε επιστολές της υπηρεσίας του σχετικά με έκθεση για την τροποποίηση πολεοδομικών ζωνών στα Κούκλια. Σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι μέχρι τώρα ο υπουργός Εσωτερικών δεν ανταποκρίθηκε σε καμιά από τις πέντε σχετικές με το θέμα επιστολές της, παρά τις έξι υπενθυμίσεις που στάλθηκαν, αλλά ούτε και στην επιστολή ημερ. 18.10.2019 με την οποία του κοινοποιήθηκε το προσχέδιο της έκθεσης για τυχόν σχόλια. Αντίθετα με τον υπουργό Εσωτερικών, στην επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας απάντησε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Όπως αναφέρεται σχετικά, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με επιστολή του, ημερ. 1.11.2019, σημειώνει σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης ότι έχει ελεγχθεί ως προς την ορθότητα των δεδομένων τα οποία αφορούν στο δίκτυο «Natura 2000» και δεν εντοπίστηκαν οποιεσδήποτε ασάφειες. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η όποια συζήτηση για το υπό εξέταση θέμα πρέπει να περιορίζεται στην ένταξη της ιδιωτικής γης που συνορεύει με την κρατική δασική γη, παραδεχόμενος ότι, όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο βασίστηκε η εν λόγω διαδικασία, έχει αγνοηθεί πλήρως η εθνική νομοθεσία, και δη η δασική νομοθεσία.

ΥΠΕΣ: Διοικητική έρευνα για αλλαγή πολεοδομικού καθεστώτος στα Κούκλια

Ευρήματα
Από την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την αλλαγή πολεοδομικού καθεστώτος που διέπει την περιοχή γύρω από ιδιωτικά τεμάχια στα Κούκλια διαπιστώνεται ότι ευνοήθηκε μόνον ένας ιδιώτης ο οποίος υπέβαλε αίτηση για διαχωρισμό 339 οικοπέδων, η οποία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης της σχετικής μελέτης Δέουσας Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, όλα ξεκίνησαν με αφορμή το σχέδιο διαχείρισης του Ακάμα και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2007 το οποίο ενέκρινε τη διαδικασία ανταλλαγής συγκεκριμένων ιδιωτικών ιδιοκτησιών εντός της χερσονήσου, με περιοχές κρατικής και κρατικής δασικής γης, οι οποίες θα επιλέγονταν σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα τμήματα. Στο πλαίσιο υλοποίησης τής πιο πάνω απόφασης, είχαν επιλεγεί συγκεκριμένα τεμάχια κρατικής και κρατικής δασικής γης στην περιοχή Ορείτες στα Κούκλια, οι οποίες θα εντάσσονταν σε Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας. Με πρόσχημα την εξασφάλιση πρόσβασης του οδικού δικτύου στα τεμάχια αυτά, ο τότε διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ) αποφάσισε την ένταξη και των ιδιωτικών τεμαχίων που συνορεύουν με τα υπό αναφορά κρατικά τεμάχια, στην ίδια ζώνη. Οι σχεδιαζόμενες ανταλλαγές ιδιωτικών ιδιοκτησιών εντός της χερσονήσου του Ακάμα δεν προωθήθηκαν και παρόλο που η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανακλήθηκε, εντούτοις η αλλαγή στις πολεοδομικές ζώνες, που προωθήθηκε αποκλειστικά για εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού, δεν ανακλήθηκε μετά την εξέλιξη αυτή. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, προστίθεται, εξέφρασε επανειλημμένα την άποψη ότι, εφόσον δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην αρχική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ένταξη των ιδιωτικών τεμαχίων σε Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας, το Υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε να προβεί αμέσως στην ανάκλησή της. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις μας, μέχρι σήμερα δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ελλιπής τεκμηρίωση
Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται επαρκώς ο τρόπος επιλογής της κρατικής δασικής γης, καθώς και της ιδιωτικής γης που έχουν επιλεγεί για να διατεθούν για σκοπούς ανταλλαγής στη βάση της προαναφερόμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους δύο περιοχές της κρατικής δασικής γης, που συνορεύουν με τα τεμάχια του επιχειρηματία που φαίνεται να επωφελήθηκε από την αλλαγή της πολεοδομικής ζώνης, δεν εντάχθηκαν στην περιοχή του δικτύου «Φύση 2000», σε αντίθεση με άλλα παρακείμενα τεμάχια τα οποία εντάχθηκαν. Κατόπιν διερεύνησης πληροφορίας διαπιστώθηκε ότι ο κύριος μέτοχος της εταιρείας που επωφελήθηκε από τη συμπερίληψη, σε Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας ιδιωτικής έκτασης γης, έχει στενή σχέση εξ αγχιστείας με τον τότε διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου, ο οποίος είχε εμπλοκή στην επιλογή των κρατικών εκτάσεων που θα προσφέρονταν για ανταλλαγή.

Για την αρχική απόφαση του Υπουργικού σε σχέση με τον Ακάμα, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει περαιτέρω πως αυτή λήφθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περιουσία εντός της χερσονήσου του Ακάμα, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρχε ενδιαφέρον από πλευράς τους και χωρίς να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές λύσεις για την πρόσβαση στην κρατική δασική γη.

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ακόμα πως διαπιστώθηκε ότι κατά την τροποποίηση των πολεοδομικών ζωνών τής εν λόγω περιοχής δεν ετοιμάστηκε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ούτε Δέουσα Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, κατά παράβαση των πιο πάνω διατάξεων της νομοθεσίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.