POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Χρυσά διαβατήρια: Στο μικροσκόπιο της Βουλής τεράστιες αμοιβές και… μίζεςΤο κατώφλι της Βουλής θα περάσουν τις επόμενες ημέρες για να καταθέσουν στοιχεία για τους παρόχους υπηρεσιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης. Συγκεκριμένα, θα κληθούν να ενημερώσουν τη Βουλή, αφενός για τους ελέγχους που διενήργησε το Τμήμα Φορολογίας στους εν λόγω παρόχους, από το 2007 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020 που καταργήθηκε το ΚΕΠ και αφετέρου για τα ποσά με τα οποία φορολογήθηκαν γι’ αυτές τις υπηρεσίες. Όπως επιβεβαιώθηκε μέσα και από τις συνεδρίες της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια, πέρα από τις τεράστιες αμοιβές που εισπράττονταν, σε ορισμένες περιπτώσεις καταβλήθηκαν και μίζες εκατομμυρίων ευρώ. Το θέμα ενεγράφη προς αυτεπάγγελτη εξέταση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής από τις βουλεύτριες Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Σκεύη Κουκουμά και από τους βουλευτές Στέφανο Στεφάνου και Γιώργο Περδίκη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα εν λόγω στοιχεία τα ζήτησε γραπτώς μέσω της κοινοβουλευτικής οδού η κ. Χαραλαμπίδου με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών στις 4/12/2020, σχεδόν πριν δυο μήνες, χωρίς όμως να λάβει οποιαδήποτε απάντηση. Μάλιστα, στην εν λόγω επιστολή της η κ. Χαραλαμπίδου επισύναψε κατάλογο με τα δικηγορικά, ελεγκτικά και λογιστικά γραφεία όπως και τα γραφεία των ντιβέλοπερς που ενεπλάκησαν στην έκδοση των «χρυσών» διαβατηρίων, καλώντας τον υπουργό να ενημερώσει το Κοινοβούλιο κατά πόσο το αρμόδιο Τμήμα Φορολογίας, στο οποίο είναι πολιτικός προϊστάμενος, προχώρησε σε ουσιαστικό έλεγχο των φορολογικών τους δηλώσεων.

Ο κατάλογος που απέστειλε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών τον Δεκέμβριο του 2018 και καταγράφονται σε αυτόν τα γραφεία που κατέθεσαν αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια από τον Μάιο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2018. Υπάρχει και αναθεωρημένος κατάλογος στον οποίον καταγράφονται οι αιτήσεις που καταχώρησαν οι πάροχοι μέχρι και τα τέλη του 2020, οπότε καταργήθηκε το ΚΕΠ, όταν οι αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν. Ωστόσο, τον εν λόγω κατάλογο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής τον κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό και αρνείται να τον κοινοποιήσει στη Βουλή προφασιζόμενος διάφορα νομικά κωλύματα τα οποία αποδείχθηκε, με γνωματεύσεις που ζήτησε η κ. Χαραλαμπίδου τόσο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο όσο και από την αρμόδια επίτροπο για τα Προσωπικά Δεδομένα, ότι δεν υφίστανται.

Η εισφορά του Λόου

Μέσα από τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που δόθηκαν στην ερευνητική επιτροπή για τα «χρυσά» διαβατήρια, αποκαλύφθηκε ότι μόνο για την έκδοση κυπριακού διαβατηρίου στον Μαλαισιανό απατεώνα Τζο Λόου καταβλήθηκαν, μέχρι στιγμής, μίζες που αγγίζουν το €1 εκατ. Συγκεκριμένα, ποσό €300.000 κατέληξαν ως εισφορά στον Αρχιεπίσκοπο μέσω της Damarion Holdings Limited στην οποία διευθυντής είναι κάποιος Νικόλαος Μηνά και γραμματέας η εταιρεία Fidescorp Services Limited πίσω από την οποία φέρεται να βρίσκεται πρόσωπο το οποίο, κατά τον επίμαχο χρόνο, ήταν γαμπρός πολιτικού προσώπου, το όνομα του οποίου (πολιτικού) αποκαλύφθηκε, πρόσφατα, ότι εμπλέκεται στις μπίζνες με τα «χρυσά» διαβατήρια. Πρόσθετα, ποσό €600.000 διαπιστώθηκε ότι κατατέθηκε σε λογαριασμό στη Μάλτα και τα €5 εκατ. κατέληξαν στον ντιβέλοπερ που έκτισε την έπαυλή του Λόου στην Αγία Νάπα αλλά δεν είναι το πρόσωπο που νόμιζε ότι συναντούσε ο Αρχιεπίσκοπος. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για άλλο, έναν μεσάζοντα που έλαβε προμήθεια –άγνωστο πόσα– από την πώληση της παραλιακής εκκλησιαστικής γης στην οποία ανεγέρθηκε η έπαυλη του Λόου. Ο Μακαριότατος στην κατάθεσή του δεν θυμόταν να πει στα μέλη της ερευνητικής επιτροπής το μικρό όνομα του μεσάζοντα όπως και την τιμή πώλησης του οικοπέδου!

Ο σεΐχης και τα €2 εκατ.

Από την πολιτογράφηση του σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας Abdulrahman Khalid Salem bin Mahfouz και προσωπικού φίλου του Προέδρου Αναστασιάδη, που πρόσφερε τον Αύγουστο του 2018 ένα από τα ιδιωτικά του αεροπλάνα προκειμένου να μεταφέρει τον Πρόεδρο και την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες για διακοπές, φέρεται να καταβλήθηκαν μίζες ύψους €2 εκατ. Την κυπριακή υπηκοότητα έλαβαν ο σεΐχης και άλλα 41 μέλη της οικογένειάς του. Από την αγορά έπαυλης που έγινε στο πλαίσιο της παραπάνω πολιτογράφησης διαπιστώθηκε έμβασμα €7,5 εκατ. σε εργοληπτική εταιρεία από εταιρεία του Σαουδάραβα, η οποία, όμως, δηλώθηκε για €5,5 εκατ. Το ερώτημα που προκύπτει όσον αφορά την έπαυλη –κτίστηκε το 1999– που αγοράστηκε είναι το πού διατέθηκαν τα λεφτά που αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ της πραγματικής αξίας της και του ποσού των €7,5 εκατ. που καταβλήθηκε και κατά πόσο το Τμήμα Φορολογίας αναζήτησε τα πρόσωπα που έλαβαν ποσά ενδεχομένως υπό μορφή προμηθειών ώστε να βεβαιωθεί ότι, τουλάχιστον, θα καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο.

 

«Όταν ο απατεώνας Τζο Λο συνάντησε τους δικούς μας!» του Κρίτωνα Καψάλη

Γεν. δ/ντής Συνδέσμου Λογιστών ενώπιον Επιτροπής Νικολάτου: Δεν ερευνήθηκε η εισφορά των €300.000

Χρ. Κληρίδης/Επιτροπή Νικολάτου: Δικηγορικά γραφεία υπό διευρεύνηση για το θέμα των πολιτογραφήσεων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.