POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό – Συγκροτείται Δικοινοτική Συνέλευση ΠολιτώνΤώρα είναι η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό δηλώνει στο politis.com.cy το μέλος της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος Χρίστος Ευθυμίου και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει αν θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης της διχοτόμησης ή της λύσης, της επανένωσης και της ειρήνης.

Ο κ. Ευθυμίου αναφέρεται στις προσπάθειες της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος για επανένωση του τόπου και περιγράφει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και τα πολιτικά παιχνίδια της κάθε πλευράς. Ανακοινώνει επίσης τη συγκρότηση μιας Δικοινοτικής Συνέλευσης Πολιτών για την ανάδειξη των θέσεων των πολιτών που επιθυμούν την επανένωση του νησιού και την ανάληψη δράσης.

 

Από ποια οργανωμένα σύνολα αποτελείται η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρο;

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης- Ενωμένη Κύπρος φέρνει μαζί 75 περίπου οργανώσεις και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος, συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις, εκπαιδευτικές οργανώσεις και παρατάξεις, οργανώσεις των γραμμάτων και του πολιτισμού, δικοινοτικές οργανώσεις και οργανώσεις πολιτών που αγωνίζονται για την επανένωση του τόπου. Στη παρούσα της μορφή λειτουργεί από το 2009 και αποτελεί συνέχεια των κοινών δικοινοτικών δράσεων από τις αρχές του 2000. Αποτελεί φυσιολογικά μια προσπάθεια συνεργασίας όλων των δυνάμεων και από τις δύο κοινότητες που εργάζονται για τη λύση του Κυπριακού, την επανένωση του τόπου σε μια Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, τη συμφιλίωση και την ειρήνη στην Κύπρο.

 

Πώς είναι να είσαι ακτιβιστής υπέρ της επανένωσης σε συνθήκες κορωνοϊού και εθνικισμού;

Πολύ εύστοχη η σύζευξη των δύο. Χωρίς γνώση, χωρίς μέτρα, χωρίς συνεργασία και αλληλεγγύη με κοινωνική συνείδηση μπορούν και τα δύο πολύ ραγδαία να διαδοθούν μέσα στη κοινωνία. Να μην ξεχνάμε ότι τα οδοφράγματα είχαν από την αρχή κλείσει χωρίς να υπάρχει κανένα κρούσμα – τα πρώτα κρούσματα ήρθαν μέσω των αεροδρομίων –  ενώ οδοφράγματα όπως της οδού Λήδρας παραμένουν ακόμα σφραγισμένα. Τα υπόλοιπα λειτουργούν με την παρουσίαση PCR test αρνητικό των τελευταίων 72 ωρών, το δε οδόφραγμα του Λημνίτη ανοιγοκλείνει ανάλογα με τα πολιτικά παιγνίδια που παίζονται αφού η ε/κ πλευρά πεισματικά δεν ανοίγει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας.

Κατά την άποψη μας, σε συνθήκες κορωνοϊού η σχέση των δύο πλευρών θα έπρεπε να βασιζόταν στη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Έχουμε κλείσει τα οδοφράγματα για μεγάλο διάστημα ή αφήνουμε μικρές χαραμάδες, με αποτέλεσμα οι Τ/κ να ασφυκτιούν και να τους εγκλωβίζουμε στο γήπεδο του Ερντογάν. Η συνεργασία των δύο πλευρών θα έπρεπε να ενταθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό όπως επιτάσσει η ανάγκη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όσον αφορά το δικοινοτικό κίνημα χρειάζεται να υπερβούμε και πάλι τον επιβαλλόμενο διαχωρισμό για να κρατήσουμε την επαφή στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Η επαφή αποτελεί την βάση της κατανόησης. Έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι η επαφή έχει αλλάξει τις αντιλήψεις πολλών ανθρώπων και μπορεί δυνητικά να βοηθήσει την ενίσχυση της συνείδησης για ειρηνική συνύπαρξή σε ένα κοινό κράτος. Όπου είναι δυνατό γίνονται απ’ ευθείας επαφές αλλά οι περισσότερες συνεδρίες, συζητήσεις, εκδηλώσεις γίνονται πλέον διαδικτυακά. Σίγουρα οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με την περίοδο πριν το 2003 αλλά τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα. Παρ’ όλα τα προβλήματα οι έρευνες καταδεικνύουν ότι έστω και διαδικτυακά οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια παραμένουν ισχυρές.

 

 

Προγραμματίζετε κάποιες δράσεις για τον σκοπό της λύσης;

Οι παρούσες συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και κομβικές και αποτελεί αναγκαιότητα να ακουστεί δυνατά η φωνή της κοινωνίας των πολιτών υπέρ της λύσης και της επανένωσης. Αξιόπιστες έρευνες καταδεικνύουν πως η πλειοψηφία των ανθρώπων και στις δύο κοινότητες είναι έτοιμη να στηρίξουν μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Οι Τ/κ έχουν σαν προϋπόθεση την ύπαρξή των απαραίτητων προνοιών για πολιτική ισότητα και οι Ε/κ τον περιορισμό του ρόλου της Τουρκίας στα θέματα εφαρμογής της λύσης και της ασφάλειας.

Τη θέληση αυτή των ανθρώπων της Κύπρου θέλουμε να την αναδείξουμε μέσα από τη λειτουργία μιας Δικοινοτικής Συνέλευσης των Πολιτών. Θεωρούμε πως η Συνέλευση  αυτή θα είναι μια ριζοσπαστική κίνηση βάζοντας τους πολίτες στην εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας για επανένωση του τόπου.

Έχουμε βάλει σε λειτουργία μια διαδικασία συγκρότησης και σύγκλισης της Συνέλευσης αυτής με προζύμι τις οργανώσεις που συνυπάρχουν στη Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης –  Ενωμένη Κύπρος και προχωρώντας σε διεύρυνση της προσπάθειας με άλλες οργανώσεις, προσωπικότητες και άλλους φορείς.

Φυσικά μέσα από τη διαδικασία αυτή πρόθεση μας είναι η συνεχής ανάδειξη των πολιτικών θέσεων των δυνάμεων αυτών προσπαθώντας να επηρεάσουμε τις εξελίξεις.

 

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο Κυπριακό; Ελπίζετε σε κάτι θετικό;

Χωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα πραγματικότητα στο Κυπριακό πρόβλημα. Έχουμε τη δεδηλωμένη θέση του νέου Τ/κ ηγέτη για δύο κράτη και την συνέχιση της συγκεχυμένης θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος συνεχίζει να μην ξεκαθαρίζει τη θέση του σε σχέση με την πολιτική ισότητα, ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να αμφισβητεί ότι απαιτείται η μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφος σε όλες τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλα σημαντικά σώματα. Ταυτόχρονα τα ζητήματα διαφθοράς έχουν φθείρει την αξιοπιστία της κυβέρνησης Αναστασιάδη με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια να έχει επιπλέον δυσκολίες.

Είναι φανερό ότι τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ και άλλοι σημαντικοί παίχτες όπως η Μεγάλη Βρετανία και όπως φαίνεται και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να αφήσουν να πάει χαμένη η όλη προσπάθεια τόσων χρόνων και η δυνατότητα ύπαρξης ενός συμβιβασμού στη βάση όσων επιτευχθήκαν μέχρι το Κρανς Μοντανά. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι άνθρωποι και των δύο κοινοτήτων στηρίζουν κατά πλειοψηφία αυτή τη δυνατότητα και στόχος τους είναι να πάρουν το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διαπιστώσουν τις πραγματικές προθέσεις των μερών. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Η ηγεσία των Ε/κ, υπό τον κ. Αναστασιάδη, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει στην ιστορία ως η ηγεσία της διχοτόμησης ή της λύσης, της επανένωσης και της ειρήνης. Το δικοινοτικό Κίνημα είναι αποφασισμένο να εκφράσει την θέληση των ανθρώπων και στις δύο κοινότητες για μια ενωμένη, ομόσπονδη και ειρηνική Κύπρο.

 

Ήλθε, είδε και απήλθε η Λουτ – Ο Τατάρ σήκωσε το μπαϊράκι δύο κρατών

Αυτοί είναι οι νέοι σύμβουλοι του Προέδρου για το Κυπριακό – Ομάδα Συνταγματολόγων

Ακιντζί προς Τατάρ: Τόλμησες να μιλήσεις στην Λουτ για λύση δύο κρατών; Κανένας δεν πρόκειται να το δεχθεί

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.