Φόρμα αναζήτησης

Χριστοδουλίδης: Δύσκολα τα πράγματα με τον Οζερσάι ηγέτη των Τ/κ (ηχητικό)

Την εκτίμηση ότι με τον Κουντρέτ Οζερσάι στην ηγεσία των Τ/κ θα είναι δύσκολα τα πράγματα για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6 και σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε συγχρόνως ότι όσο δεν υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό, θα υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα με μια χώρα γειτονική όπως η Τουρκία.

«Κίνηση εντυπωσιασμού οι δηλώσεις Οζερσάι για Βαρώσια»

Κίνηση εντυπωσιασμού, την οποία σε καμία περίπτωση δεν θα υποβάθμιζε η Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτήρισε την ίδια ώρα τις δηλώσεις Οζερσάι σε σχέση με τα Βαρώσια, ο Υπουργός Εξωτερικών. «Όπως έκανε και με την περίπτωση των Μαρωνιτών, επιχειρεί και τώρα να δημιουργήσει μια τέτοια εικόνα», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει αυτή την ενέργεια του κ. Οζερσάι, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και από τα ΗΕ. Εξάλλου – τόνισε – αυτός που αποφασίζει είναι ο κ. Ακιντζί και η δική του στάση θα είναι σημαντική.

Πιθανά μέτρα ΕΕ κατά της Τουρκίας

Στα μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα εξετάσει η ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, αναφέρθηκε επίσης ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όπως είπε, στην προετοιμασία των μέτρων αυτών η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έχει καμία εμπλοκή. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα ετοιμάσουν κείμενο επιλογών με πιθανά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν, λέγοντας ότι πιθανόν να τεθούν στο τραπέζι τα προενταξιακά κονδύλια στην Τουρκία.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Φεντερίκα Μογκερίνι ενδεχομένως να προτείνει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε βάρος όσων εμπλέκονται στις τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ ή πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

«Κανένα μυστικό δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι»

Ο κ. Χριστοδουλίδης διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μυστικό δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι στις 4 Ιουνίου, όπου συζητήθηκε και το Κυπριακό. Όπως είπε, επρόκειτο για κοινωνικό δείπνο, σε καμία περίπτωση μυστικό, με την παρουσία και των συζύγων τους, όπου – πρόσθεσε – δεν λέχθηκε τίποτα για το Κυπριακό. Το δείπνο έγινε στις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη.

«Ο ΠτΔ ζήτησε συνάντηση με Ακιντζί για το τουρκικό γεωτρύπανο»

Τέλος αποκάλυψε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε μέσω των ΗΕ συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να σταματήσουν οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και να δουν πώς θα επανεκκινήσουν οι συνομιλίες. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ακόμη να δοθεί απάντηση από την τ/κ πλευρά.