POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Χώροι θηλασμού σε αεροδρόμια αλλά και σε… γήπεδαΣτη δημιουργία χώρων μητρικού θηλασμού και άντλησης γάλακτος σε δημόσιους χώρους όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια, μουσεία, εμπορικά κέντρα καθώς και σε χώρους διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων, προχωρεί το Υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, επί τούτου ανέλαβε δέσμευση ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής για κατάθεση των σχετικών Κανονισμών που να επιτρέπουν κάτι τέτοιο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2021.

Παράλληλα, σήμερα η ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφίσει, ομόφωνα, τους Κανονισμούς για τη διαμόρφωση χώρων θηλασμού και άντλησης μητρικού γάλακτος στους χώρους εργασίας. Οι εν λόγω χώροι δύναται να διαμορφωθούν είτε σε μόνιμη είτε σε προσωρινή βάση αναλόγως της απόφασης της επιχείρησης εφόσον προκύπτει αίτημα θηλάζουσας εργαζόμενης.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις που καθορίζονται στους Κανονισμούς που θα ψηφιστούν σήμερα όσον αφορά τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους θηλασμού ή και άντλησης γάλακτος συνοψίζονται ως ακολούθως:

  • Στη διαμόρφωση ενός καθαρού, ήσυχου και κλιματιζόμενου δωματίου με ικανοποιητικό φωτισμό και επαρκή εξαερισμό που να μην εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της θηλάζουσας και του βρέφους.
  • Στη διαμόρφωση τέτοιου κατάλληλου χώρου, είτε σε μόνιμη είτε σε προσωρινή βάση, ενώ σε περίπτωση προσωρινής διευθέτησης «ειδικά διαμορφωμένος χώρος» θα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε κλειστός χώρος.
  • Σε σήμανση τέτοιου χώρου με την επιγραφή «Δωμάτιο Μητρικού Θηλασμού».
  • Στην ανάγκη ο χώρος θηλασμού, κατά προτίμηση δωμάτιο, να κλειδώνει ή σε αντίθετη περίπτωση να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα της θηλάζουσας με την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης στην εξωτερική πλευρά της πόρτας.
  • Στη διασφάλιση της μη ορατότητας από τον χώρο που βρίσκεται εκτός του δωματίου προς τον εσωτερικό χώρο του δωματίου θηλασμού.
  • Στην ανάγκη να βρίσκεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο θηλασμού διαθέσιμος ρευματοδότης ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνική συσκευή, καθαρό τραπέζι ή άλλη καθαρή επιφάνεια, μία αναπαυτική καρέκλα, όπως και αντισηπτικό χεριών, σε περίπτωση που ο νεροχύτης δεν βρίσκεται στον υπό αναφορά χώρο.
  • Στη διασφάλιση εύκολης πρόσβασης της θηλάζουσας σε ψυκτικό χώρο για την ασφαλή αποθήκευση του μητρικού γάλακτος.

Οι βουλευτές προέβησαν στην τροποποίηση των υπό αναφορά Κανονισμών εισάγοντας ποινές για τις περιπτώσεις που εργοδότες θα παραβιάζουν τις παραπάνω υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, καθόρισαν ότι οι Κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ σε διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσής τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Παρέχεται έτσι ο απαιτούμενος χρόνος στους εργοδότες να συμμορφωθούν με την υποχρέωση δημιουργίας χώρων θηλασμού στις επιχειρήσεις τους, νοουμένου ότι θα προκύψει αίτημα από θηλάζουσα εργαζόμενη.

 

Στοιχεία από τον ΥΠΕΣ για τις 18 πολιτογραφήσεις ζητά η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής

Στα χέρια των αρχηγών η γνωμάτευση για τη λίστα Γιωρκάτζη

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.