Φόρμα αναζήτησης

Χωρίς μισθό Μαρτίου 21 σύμβουλοι Προέδρου και υπουργών

Παρά τη θερμή παράκληση από το Υπουργείο Οικονομικών όπως η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών δώσει χθες τη συγκατάθεσή της για να αποδεσμευτεί το κονδύλι που αφορά την αμοιβή συμβούλων/συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπουργών για τους μήνες Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο φέτος, δεν εισακούστηκε.

Το ΑΚΕΛ ζήτησε περισσότερα στοιχεία, και συνεπώς 11 σύμβουλοι υπουργών και 10 του Προεδρικού δεν θα πληρωθούν τέλος του μήνα. Εκτός και αν σταλεί επιστολή από το ΥΠΟΙΚ και υπάρξει, παράτυπη μεν, ωστόσο τηλεφωνική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και δοθεί η απαιτούμενη έγκριση εντός της ερχόμενης βδομάδας, αφού η επόμενη ορισθείσα συνεδρία της επιτροπής είναι στις 2/4/2019.
Σημειώνεται ότι το κονδύλι για τις αμοιβές των πιο πάνω, που στάλθηκαν ονομαστικά και με αξία συμβολαίου για έκαστο, είχε απασχολήσει τη Βουλή και τέλος Ιανουαρίου, με την Επιτροπή Οικονομικών να αποδεσμεύει το ποσό που αντιστοιχεί στις αμοιβές των 21 προαναφερθέντων για τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, εν αναμονή πρόσθετων στοιχείων που είχαν ζητηθεί τότε.

Χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ζήτησε περισσότερα στοιχεία- θέλοντας έτσι να στείλει και μηνύματα εν αναμονή κανονισμών που θα καθορίζουν τέτοιες προσλήψεις- αναφορικά με το κατά πόσον υπάρχουν συνταξιούχοι, αλλά και συγγενικές σχέσεις των συμβούλων με ανθρώπους των ΜΜΕ. Ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ στάθηκε στους τέσσερις συμβούλους που πληρώνονται από το Προεδρικό, αλλά προσλήφθηκαν για τις ανάγκες του επιτρόπου για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, θέλοντας να ενημερωθεί για τη σχέση τους με τον επίτροπο, πώς προσλήφθηκαν και στη βάση ποιων κριτηρίων.
Των πιο πάνω λεχθέντων, δέον να σημειωθεί ότι οι 21 σύμβουλοι είναι μόνο ένα μέρος των συμβούλων του Προέδρου και υπουργών (το υπό αναφορά αίτημα αφορά μόνο τους συμβούλους πέντε υπουργών), με τους μισθούς των υπολοίπων να έχουν αποδεσμευτεί με προηγούμενα αιτήματα, χωρίς να εγερθούν οποιαδήποτε θέματα.

Περαιτέρω τονίζεται πως για τους συμβούλους του προέδρου της Βουλής- η αμοιβή των οποίων προκύπτει από το ίδιο κονδύλι που σταύρωσε οριζόντια η Βουλή κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019- δεν υπήρξε η ίδια διαδικασία με την έκθεση, τόσο των ίδιων όσο και των αμοιβών τους, στην επιτροπή, ενώ η αποδέσμευση έγινε… τσακ μπαμ. Για την άνιση αυτή μεταχείριση ο «Π» είχε ζητήσει τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελου Βότση, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε παραδεχθεί πως, «ναι, ήταν μια διάκριση. Η πλειοψηφία των συναδέλφων ζήτησε κάποια περισσότερα στοιχεία, θα έρθουν και θα αποδεσμεύσουμε και το υπόλοιπο κονδύλι. Είναι αλήθεια πως για τους συμβούλους του πρόεδρου της Βουλής δεν τέθηκε οποιοδήποτε ερώτημα ή διευκρίνιση».