Φόρμα αναζήτησης

Χωρίς άδεια το 69% των δημόσιων πισίνων. Δεν πληρούν τους όρους

Χωρίς άδεια λειτουργούσε το 69% των δημόσιων πισίνων στα όρια των Δήμων μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις τοπικές.

Συγκεκριμένα στα όρια 25 Δήμων λειτουργούσαν συνολικά 1.177 δημόσιες πισίνες, από τις οποίες οι 809 ή ποσοστό 69%, λειτουργούσαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια, καθότι δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στους σχετικούς Νόμους και Κανονισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γεν. Ελεγκτής: Διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση

Χωρίς άδεια 52 πρατήρια πετρελαιοειδών. Σε άλλα 7 δόθηκε αντικανονικά

Σημειώνεται ότι για 16 δημόσιες πισίνες εκδόθηκε αντικανονικά άδεια λειτουργίας, χωρίς να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

Οι περισσότερες δημόσιες πισίνες που λειτουργούν χωρίς άδειες εντοπίζονται στο Δήμο Παραλιμνίου και ανέρχονται στις 275 και ακολουθεί ο Δήμος Πάφου με 152 πισίνες να λειτουργούν χωρίς άδεια και ο Δήμος Γερμασόγειας με 142.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει τη σοβαρότητας του θέματος, που άπτεται της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών, και αναφέρει ότι εισηγήθηκε τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για συμμόρφωση των ιδιοκτητών των δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών με τις διατάξεις των σχετικών Νόμων και Κανονισμών και την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας.

Σημειώνει επίσης ότι η λειτουργία πισίνας, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, συνιστά ποινικό αδίκημα και υποδεικνύεται όπως οι δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές που λειτουργούν χωρίς άδεια, εντοπισθούν και καταγγελθούν στην Αστυνομία.

Το πρόβλημα συνεχίζει να έχει σημαντικές διαστάσεις παρά το γεγονός ότι επισημάνθηκε και στο παρελθόν στις αρμόδιες αρχές, τόσο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όσο και από τη Νομική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ημερ. 22.9.2009, προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, με αφορμή σημείωμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με το πιο πάνω θέμα, ο Γενικός Εισαγγελέας του ζήτησε να ενημερώσει σχετικά τους Δήμους και τις Κοινοτικές Αρχές και να τους καλέσει να συνεργαστούν με την Αστυνομία, ώστε να εντοπιστούν τα παράνομα υποστατικά και χώροι και να καταγγελθούν. Προφανώς έντεκα χρόνια μετά δεν υπήρξε οποιαδήποτε βελτίωση της κατάστασης.