POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Χορήγηση χλωροκίνης σε βαριά ασθενείςΕίναι η χλωροκίνη, ένα συνηθισμένο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, το αδύνατο σημείο του Covid-19; Οι αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της χλωροκίνης είναι αποτελεσματικές για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από πνευμονία την οποία προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός;
Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι ακόμη ούτε θετική ούτε και αρνητική, ωστόσο η Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου μπαίνει στη διαδικασία μελέτης τού εν λόγω φαρμάκου. Μετά από την έκδοση σήμερα του πρωτοκόλλου χρήσης φαρμάκων από την Επιτροπή, δεν αποκλείεται η αρμόδια Επιτροπή Φαρμάκων να εγκρίνει πρόταση για να δοθεί το φάρμακο χλωροκίνη σε βαριά ασθενείς – αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα οκτώ ασθενείς – που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19.

Ταυτόχρονα, το Υπ. Υγείας έχει δεσμεύσει στις αποθήκες του ποσότητες του φαρμάκου για ενδεχόμενη χρήση του σε περίπτωση που εν τέλει αποδειχτεί ότι αποτελεί τη θεραπεία του Covid-19, αλλά και για χρήση από ασθενείς άλλων παθήσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι η αυξημένη ζήτηση χλωροκίνης από κάποιους που θεώρησαν πως έπρεπε να έχουν στο προσωπικό τους φαρμακείο το φάρμακο σε περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό, υποχρέωσε τον ΟΑΥ να το αφαιρέσει προσωρινά από τον κατάλογο φαρμάκων που καλύπτει το ΓεΣΥ.

Πρωτόκολλο σήμερα

Χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ειδικών του υπ. Υγείας, εξήγγειλε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ότι ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης της χλωροκίνηςαπό υποομάδα της συμβουλευτικής.
Αυτό επιβεβαίωσε αργότερα και το Υπουργείο Υγείας, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 14 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και η οποία συστάθηκε για να συμβουλεύει τον υπουργό Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ετοιμάζει πρωτόκολλο για τη χρήση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την αντιμετώπιση τής υπό αναφοράς πανδημίας.
Το πρωτόκολλο αναμένεται ότι θα παραδοθεί στον υπουργό Υγείας σήμερα και στη συνέχεια θα εξεταστεί από την Επιτροπή Φαρμάκων, ως το αρμόδιο σώμα για την έγκριση πρωτοκόλλων φαρμάκων, καθώς και τη χρήση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα νοσηλευτήρια του δημόσιου τομέα.

Σε βαριά περιστατικά

Μιλώντας στον «Π» ο κ. Καραγιάννης εξήγησε πως σε όσους δεν νοσούν βαριά δεν χρειάζεται η οποιαδήποτε παρέμβαση, εκτός κι εάν κάποια συμπτωματολογία τους ταλαιπωρεί, τότε μπορεί να τους δοθεί κάτι. «Στα βαριά περιστατικά ακολουθούμε ό,τι κάνουν και όλοι οι άλλοι, και κυρίως η Κίνα και η Ιταλία όπου βλέπουμε πως κάποιοι αντιδρούν θετικά στο συγκεκριμένο φάρμακο», σημείωσε, για να τονίσει ότι «το φάρμακο δεν δίδεται προληπτικά.» Στις περιπτώσεις, εξήγησε, που ο γιατρός φοβάται ότι επειδή λόγω της ίωσης τα αντισώματα είναι πολύ μειωμένα και ο ασθενής έχει οδηγηθεί σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, τότε εκεί δίνονται αντιβιοτικά.

Η κινέζικη δοκιμή

Η απόφαση για τη χορήγηση χλωροκίνης έχει λοιπόν τη βάση της στα αποτελέσματα κινεζικής κλινικής δοκιμής σε 10 νοσοκομεία, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα πάντα με τους Κινέζους επιστήμονες, για τη θεραπεία αρκεί μια δόση των 500mg χλωροκίνης ημερησίως για δέκα ημέρες. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι «η χλωροκίνη είναι ένα φτηνό φάρμακο, χωρίς κινδύνους, που χρησιμοποιείται εδώ και 70 χρόνια», εκτιμούν οι επιστήμονες.

Κυπριακή παραγωγή

Όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Καραγιάννης, αν και δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα ακόμα σε έγκριτα περιοδικά για το συγκεκριμένο φάρμακο, εντούτοις η επιστημονική ομάδα κάνει την έρευνά της και, αν όντως ισχύει η πληροφόρηση ότι το φάρμακο αποδίδει, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας. Επιβεβαίωσε επίσης ότι πρόκειται όντως για ένα συνηθισμένο, φθηνό φάρμακο, το οποίο «έχουμε με το τσουβάλι στην Κύπρο», ενώ πρόσθεσε πως οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Κύπρο είναι διαθέσιμες να το παράξουν αν χρειαστεί.

Δέσμευση

Στο μεταξύ, με οδηγίες του υπουργού Υγείας έχουν δεσμευθεί από την κυπριακή βιομηχανία φαρμάκων «Remedica» ικανοποιητικές ποσότητες του φαρμάκου χλωροκίνης, όπως ανακοινώθηκε χθες. Στόχος η κάλυψη των ενδεχομένων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών του πληθυσμού, τόσο για τους ασθενείς που το χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, όσο και για ενδεχόμενη χρήση του για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Μέρος της ποσότητας του φαρμάκου αυτού παραδόθηκε ήδη στις αποθήκες φαρμάκων της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, ως δωρεά της «Remedica», την οποία το Υπουργείο Υγείας ευχαριστεί θερμά.

Ενημερώνεται

Το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι για όσα σοβαρά περιστατικά χρήζουν άμεσης χρήσης οποιουδήποτε φαρμάκου, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, οι θεράποντες γιατροί απευθύνονται στην Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών, η οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, και λαμβάνει αποφάσεις άμεσα. Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει το κοινό ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή, τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), όσο και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις για τη χρήση φαρμάκων σε διάφορες κλινικές μελέτες που διεξάγονται παγκοσμίως και έχουν στόχο την εξεύρεση αποτελεσματικής και ασφαλούς φαρμακευτικής θεραπείας της πανδημίας COVID-19.

Όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα παρουσιάσει εποχικότητα 

Όσον αφορά<+Text_Normal> το θέμα του εμβολίου και σχολιάζοντας τη θέση που εκφράζουν κάποιοι ειδικοί διεθνώς, ότι πιθανόν ο COVID-19 να επιστρέψει ως εποχική γρίπη, ο καθηγητής Καραγιάννης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα το γνωρίζουμε τον επόμενο χρόνο. «Εάν ο ιός αυτός δείξει εποχικότητα, κάτι που δεν γνωρίζουμε τώρα αλλά θα ξέρουμε τον επόμενο χρόνο, σημαίνει πως πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε εμβόλιο για να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε, για να μην βρεθούμε και πάλι στην ίδια κατάσταση. Αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου οι οποίες θα μπουν σύντομα στον χειμώνα. Επομένως, θα τραβήξουν εκείνες το πρόβλημα τους επόμενους μήνες και ίσως και να είναι εκείνες που θα μας στείλουν πίσω τον ιό όταν θα μπούμε εμείς στο φθινόπωρο και τον χειμώνα. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Αλλά εάν παραμείνει ο ιός σίγουρα χρειαζόμαστε εμβόλιο», επεσήμανε ο καθηγητής.
Προσθέτοντας ότι η παρασκευή του πρώτου εμβολίου, που θα αντιμετωπίσει τον ιό, βρίσκεται σε πολύ σε καλό δρόμο, εξηγώντας ότι υπάρχουν δύο εμβόλια τα οποία είναι υπό δοκιμασία σε ανθρώπους πλέον. «Περάσαμε από το στάδιο των πειραματόζωων και επομένως ανάλογα με το τι θα δείξουν τα τεστ στον άνθρωπο, τότε θα προχωρήσουν στην παραγωγή του, εάν πράγματι είναι αποτελεσματικό», είπε.
Ερωτηθείς πότε αναμένεται το πρώτο εμβόλιο, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως «είναι μακρύς ο δρόμος ακόμα», σημειώνοντας ότι «σε έναν χρόνο τουλάχιστον αναμένεται να είναι έτοιμο». Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν πράγματι είναι τόσο προστατευτικό, τότε οι εταιρείες θα βρουν τρόπο να το παράγουν μαζικά πιο γρήγορα. Σε ερώτηση γιατί είναι τόσο δύσκολο να παραχθεί ένα εμβόλιο, εξήγησε ότι πρέπει να παραχθούν δισεκατομμύρια εμβόλια και ότι η ζήτηση θα είναι τέτοια που οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Πάντως, ο κ. Καραγιάννης εκτιμά ότι ακόμα και με τον περιορισμό και την εξάλειψη του ιού στη χώρα μας, και την επάνοδο στην καθημερινότητα, θα πρέπει να αναμένουμε αρκετούς μήνες μέχρι να ανοίξουμε τα σύνορά μας και αυτό πρέπει να γίνει πλέον σταδιακά και με προσοχή, και μόνο για τις χώρες οι οποίες θα είναι καθαρές από τον κορωνοϊό.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.