Φόρμα αναζήτησης

Χειμώνας για φίλημα ο φετινός – 4ος καλύτερος από το 1901

Ανάμεσα στους καλύτερους και πιο βροχερούς χειμώνες των τελευταίων 118 χρόνων είναι ο φετινός και αυτό το φανερώνουν τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, το φετινό τετράμηνο (Οκτώβριος 2018-Γενάρης 2019) είναι το τέταρτο πιο βροχερό από το 1901 μέχρι και σήμερα, με 481,5 χιλιοστά βροχή. Ασφαλώς, ο περασμένος Γενάρης είναι αυτός που ανέβασε την τελευταία τετραμηνία στα ύψη, με τη συμβολή του Δεκέμβρη, κατά τον οποίο επίσης είχαμε σημαντικές βροχοπτώσεις. Το πρώτο και καλύτερο τετράμηνο από το 1901 μέχρι και σήμερα είναι της περιόδου 1968-1969 με 614,4 χιλιοστά, δεύτερο καλύτερο είναι αυτό του 1929-1930 με 492,4 χιλιοστά και τρίτο αυτό της περιόδου 1911-1912 με 483,7 χιλιοστά.

Στο 46% η βροχόπτωση

 

Όπως αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς για την περίοδο Οκτωβρίου 2018-Ιανουαρίου 2019, το ύψος της συνολικής βροχής ανήλθε στο 164% της κανονικής. Γενικά η συνολική αθροιστική βροχή ήταν αρκετά πάνω από την κανονική σε όλες σχεδόν τις περιοχές. Αναφορικά με τη βροχόπτωση του μήνα Φεβρουαρίου, αυτή βρίσκεται, λίγο πριν κλείσει το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, στο 46%. Οι περισσότερες βροχές σημειώθηκαν κατά την προχθεσινή ημέρα, συγκεκριμένα 31,3 χιλιοστά από τα 37,8 που σημειώθηκαν από τις αρχές του μήνα. Οι περιοχές με τις περισσότερες βροχοπτώσεις είναι το Φρέναρος (131%), η Ξυλοτύμπου (117%), η Αθηένου (111%), ο Λυθροδόντας (104%) και το αεροδρόμιο Λάρνακας (115%). Πολύ καλά τα έχουν πάει η Λευκωσία (90%) και ο Κόρνος (96%). Υστέρησαν περιοχές όπως αυτές του αεροδρομίου Πάφου (3%), της Πόλης Χρυσοχούς (5%), του Σταυρού της Ψώκας και της Πάνω Παναγιάς (12%) και γενικά οι ορεινές περιοχές του νησιού, σε κάποιες από τις οποίες ωστόσο αναμένονται χιονοπτώσεις τις επόμενες μέρες.

Ρέει το νερό στα φράγματα

Μετά και τις προχθεσινές βροχές σε διάφορες περιοχές του νησιού, στα φράγματα έχουν καταλήξει το τελευταίο εικοσιτετράωρο γύρω στα 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, ενώ οι εισροές στα φράγματα για τον μήνα Φεβρουάριο είναι ήδη στα 6,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό. Οι εισροές αυτές υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες ημέρες, μετά και τις βροχοπτώσεις που αναμένονται. Επίσης, οι συνολικές εισροές από τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα είναι στα 143,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, επίδοση που αποτελεί για την ώρα τη δεύτερη καλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων και δεν αποκλείεται με έναν πολύ καλό Φεβρουάριο να ξεπεράσουμε ακόμα και τις εισροές της περιόδου 2011-2012, όταν στα φράγματα είχαν καταλήξει 191,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό. Το Τμήμα Υδάτων αναμένει πως οι εισροές θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο. Σήμερα τα αποθέματα των φραγμάτων μας είναι 172,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, δηλαδή 59,3% πληρότητα, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο είχαμε 58,9 εκατομμύρια και πληρότητα 20,3%. Τα φράγματα που αναμένεται να υπερχειλίσουν το επόμενο διάστημα είναι αυτά του Ασπρόκρεμμου, όπου η πληρότητα είναι 78,7%, και της Ευρέτου που είναι στο 71,44%.

Έρχονται βροχερές ημέρες

Μπορεί τα χιόνια να ξεκίνησαν να λιώνουν στην περιοχή του Τροόδους, ωστόσο τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες βροχοπτώσεις, λόγω του χαμηλού βαρομετρικού που υπάρχει νοτίως της Κρήτης. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη κατά διαστήματα, ενώ σταδιακή υποχώρησή της αναμένεται από το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος, ενώ αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, καθώς και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά. Δεν αποκλείεται να σημειωθεί και χαλάζι. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 15 στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 8 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός το Σάββατο και αναμένονται τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ στα ψηλότερα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Μεμονωμένες βροχές αλλά και ηλιοφάνεια θα έχουμε την Κυριακή. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να σημειωθεί και μεμονωμένη καταιγίδα. Στα ψηλότερα ορεινά ενδέχεται να σημειωθεί παροδική χιονόπτωση. Ακόμα, τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που τοπικά, το μεσημέρι και το απόγευμα, θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο μέχρι τη Δευτέρα, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Το ύψος του χιονιού στο Τρόοδος είναι 39 εκατοστά.