Φόρμα αναζήτησης

Χαώδης η κατάσταση κατά μήκος του ποταμού στα Λειβάδια

Τραγική είναι η κατάσταση στον ποταμό που διασχίζει τα Λειβάδια Λάρνακας, ο οποίος μετατράπηκε σ’ έναν απέραντο βάλτο. Λόγω της πολυομβρίας, η άγρια βλάστηση και οι καλαμιώνες έχουν πάρει μεγάλο… ύψος και είναι πυκνότερα σε σχέση με άλλα χρόνια σε όλη την έκταση του ποταμού, ο οποίος καταλαμβάνει αρκετά χιλιόμετρα εντός των ορίων του δήμου, με αποτέλεσμα την έντονη παρουσία ερπετών, τρωκτικών κι εντόμων, ενώ αποτελεί κι εστία μικροβίων.

Ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος και το γεγονός ότι οι καλαμιώνες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες, εκπαιδευτήρια και καταστήματα έχει σημάνει συναγερμό στις τοπικές αρχές και στους κατοίκους, οι οποίοι ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο βουλευτής Χρ. Ορφανίδης απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας τη λήψη μέτρων προτού να είναι αργά. Τονίζει, επίσης, την έλλειψη τοίχων αντιστήριξης και περιφράξεων καθ’ όλο το μήκος του ποταμού, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους πεζούς και τα μικρά παιδιά.

«Η Επαρχιακή Διοίκηση Λ/κας διαθέτει μόνο ένα συνεργείο για καθαρισμό του ποταμού, και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις τεράστιες ανάγκες για καθαρισμό όλων των καλαμιώνων και της άγριας βλάστησης. Μέχρι να καθαριστεί ολόκληρος ο ποταμός, υπολογίζεται ότι θα μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως κι ένας χρόνος», σημείωσε ο κ. Ορφανίδης. Ο βουλευτής ζήτησε από τον Κ. Πετρίδη να ενημερώσει για τις προθέσεις του Υπουργείου του, ώστε ο καθαρισμός του ποταμού στα Λειβάδια να επιτευχθεί άμεσα και ολοκληρωμένα. Ζητά, ακόμα, να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με την μη ύπαρξη τοίχων αντιστήριξης και την ελλιπή περίφραξη του χώρου. Ο Δήμος Λειβαδιών έχει ήδη αποστείλει πάμπολλες επιστολές προς την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας για το θέμα και αναμένει να οριστεί συνάντηση για συζήτηση κι επίλυση των υπό αναφορά προβλημάτων.