POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Χαλαρώσεις από μέσα Μαΐου – Εμβολιασμοί και νοσηλευόμενοι κρίνουν την επιστροφή στην κανονικότητα πριν το καλοκαίρι 

 

Ο αριθμός των νοσηλευομένων και ειδικά των ατόμων που βρίσκονται εντός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς και η ταχύτητα που πρέπει να αυξηθεί στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα, είναι τα δύο κυριότερα κριτήρια που θέτει το υπουργείο Υγείας, ώστε να φτάσουμε επιτέλους στην πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα πριν από τον Ιούνιο. Όσον αφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το politis.com.cy το αρμόδιο υπουργείο ξεκινάει σύντομα νέα καμπάνια σε Μέσα Ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο οι πολίτες να αντιληφθούν τη σημασία τού να λάβουν εμβόλιο για την Covid19, κυρίως για την υγεία τους. Συγκεκριμένα προ ημερών το υπουργείο Υγείας υπέγραψε σύμβαση με εταιρεία επικοινωνίας και σύντομα θα αρχίσουν να προβάλλονται σχετικά φιλμάκια, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θέλει να δώσει το υπουργείο και στον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει ο προσωπικός ιατρός του κάθε ατόμου. Γι’ αυτό, ανέφερε αρμόδια πηγή από το υπουργείο Υγείας, συνεχώς γίνεται εκπαίδευση και ενημέρωση των προσωπικών ιατρών, ώστε και εκείνοι με τη σειρά τους να μπορούν να ενημερώνουν ορθά τον κόσμο για την αναγκαιότητα τού εμβολιασμού.

 

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, το υπουργείο προβληματίζει ιδιαίτερα το ότι μεγάλο ποσοστό λειτουργών υγείας, κυρίως νοσηλευτών -βάσει και επίσημων στοιχείων- αρνείται να εμβολιαστεί στο παρόν στάδιο. Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca και τη δυσπιστία που επικρατεί, πηγή από το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι η Κύπρος είναι ίσως εκ των ελάχιστων χωρών ανά τον κόσμο που δίνει επιλογή εμβολίου στον πολίτη. «Κανένας δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να βλάψει τη ζωή των πολιτών, πόσο μάλλον η κυβέρνηση. Έχουν γίνει -και ακόμη γίνονται- μελέτες για όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια που χρησιμοποιεί η Κύπρος. Εμβολιάστηκαν εκατομμύρια κόσμου, είχαμε ελάχιστα περιστατικά θρομβώσεων, εντούτοις κάποιοι επιμένουν ακόμη να στοχοποιούν το AstraZeneca, λες και εμείς θα θέταμε ποτέ σε κίνδυνο τη ζωή οποιουδήποτε. Εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)» κατέληξε το ίδιο άτομο.

 

ΜΕΘ, νοσηλευόμενοι και Πάσχα

Σημειώνεται πως τόσο ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, όσο και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για θέματα πανδημίας, αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί ψυχολογικά και αναμένουν ότι φέτος θα έχουν κανονικό Πάσχα και όχι όπως το περσινό. Όμως, με τους σημερινούς αριθμούς των νοσηλευομένων και των κρουσμάτων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι χαλαρώσεις που πρέπει να αναμένει κάποιος για την περίοδο του Πάσχα, θα πρέπει να είναι περιορισμένες. «Στόχος η χαλάρωση στην ώρα του κέρφιου, αλλά και στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να συνευρεθούν σε σπίτια τόσο τη νύχτα του Καλού Λόγου, όσο και την Κυριακή του Πάσχα» δήλωσε στο politis.com.cy πηγή του υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι χαλαρώσεις θα γίνουν μετά τη Λαμπρή (μάλλον μέσα του Μαΐου), εφόσον η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας το επιτρέπει. «Το μεγαλύτερο άγχος είναι οι Λαμπρατζιές, διότι οι νέοι δύσκολα θα μείνουν σπίτι και θα συμμορφωθούν στα διατάγματα. Και εδώ είναι που η Αστυνομία θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μέσω ελέγχων. Γενικότερα, η Αστυνομία παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, διότι αν δεν γίνονται έλεγχοι δεν μπορούμε να ελέγξουμε και την κατάσταση, και αυτό ισχύει από την αρχή της πανδημίας» επισημαίνει μέλος της Επιστημονικής Ομάδας. Ο ίδιος επιστήμονας πρόσθεσε με νόημα πως «θα πρέπει να γίνεται λεπτομερής αναφορά για τους ελέγχους σε χώρους εστίασης, σε πάρκα και γειτονιές, εκεί δηλαδή που συχνάζουν νεαροί». Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων, λέγοντας πως «αν καταρρεύσει το σύστημα υγείας, θα καταρρεύσουμε όλοι και η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει πολύ».

Τρέχουν να εμβολιάσουν με AstraZeneca εργαζόμενους στις ουσιώδεις υπηρεσίες

Στο μεταξύ, σύντομα αναμένεται να παραδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών κατάλογος που καταρτίστηκε και αφορά άτομα που εργάζονται σε ουσιώδεις υπηρεσίες, αλλά και στον τουριστικό τομέα, για εμβολιασμό με το AstraZeneca. Ο κατάλογος είναι έτοιμος και στόχος είναι να αρχίσει ο εμβολιασμός ατόμων που εργάζονται σε λιμάνια, αεροδρόμια και Αρχή Ηλεκτρισμού. Θα ακολουθήσουν, κατά πάσα πιθανότητα, άτομα που εργάζονται στον τουριστικό τομέα, αφού λίαν συντόμως η χώρα μας αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις πύλες της στον κόσμο. Τα πιο πάνω σε συνδυασμό με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που επιταχύνεται, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, είναι μονόδρομος για να φτάσουμε στην κανονικότητα. Σημειώνεται, τέλος, πως η Κύπρος θα λάβει επιπλέον εκατό χιλιάδες δόσεις εμβολίων της Pfizer/Biontech τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται επίσης η αδειοδότηση του γερμανικού εμβολίου Curevax και του αμερικανικού Novavax, με το πρώτο να μην αργεί.

Ο μεγάλος στόχος

Σε σημερινή ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας, αναφέρει πως στόχος είναι να προχωρήσει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ούτως ώστε να λάβουν τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου μέχρι τις αρχές Μάϊου τα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω και εντός του 1ου εξαμήνου του έτους να έχει εμβολιαστεί (έστω με την 1η δόση) τουλάχιστον το 60% των πολιτών.

 

Πολίτες κινούνται νομικά εναντίον του Υπουργού Υγείας για τους εμβολιασμούς: Συμπεριφέρεται εκδικητικά στις ηλικίες 64 – 67

 

Δρ Αρμεύτης στον Πολίτη 107.6: Στη βάση ποιων δεδομένων η Κύπρος προχώρησε σε χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα (ηχητικό)

 

Σπάει το φράγμα των 200 χιλιάδων εμβολιασμών η Κύπρος σήμερα – Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού αύριο για άτομα ηλικίας 53-54 ετών

 

Aυτά είναι τα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν αύριο Παρασκευή, 16 Απριλίου

 

Υπουργός Υγείας: Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί να ξεφύγει

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.