Φόρμα αναζήτησης

Case study τα θύματα Μεταξά

Μέσω φαξ διαβίβασε χθες στη Βουλή τα μέτρα που προωθούνται με σκοπό την καλύτερη διερεύνηση ελλειπόντων προσώπων ο αρχηγός Αστυνομίας, σε συνέχεια της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 15 Μαΐου. Υπενθυμίζεται πως σε εκείνη τη συνεδρία, κατά την οποία ο αρχηγός είχε παραδεχθεί πως «πιθανόν να έγιναν λάθη ή παραλείψεις», οι βουλευτές έμειναν έκπληκτοι από τη δήλωση του κ. Μιχαηλίδη ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο για διαχείριση των καταγγελιών. Σημειώνεται πως για τις ευθύνες των ενδεχόμενων παραλείψεων, ο κ. Μιχαηλίδης παρέπεμψε στο αποτέλεσμα της ποινικής έρευνας.

Σύμφωνα με το σημείωμα που κοινοποίησε στη Βουλή ο κ. Μιχαηλίδης, τα 13 μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή προωθούνται είναι:

 • Η εποπτεία και ο έλεγχος των υποθέσεων ελλειπόντων προσώπων έχει ανατεθεί σε ειδική ομάδα που θα υπάγεται στο Γραφείο Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια.
 • Αύξηση του προσωπικού της ειδικής ομάδας με δύο μέλη.
 • Θα εκπονηθεί άμεσα αστυνομική διάταξη στην οποία θα ενσωματωθεί πρωτόκολλο ενεργειών για τις περιπτώσεις καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα (βρίσκεται στο τελικό στάδιο σημειώνει ο αρχηγός)
 • Συγκροτήθηκαν ομάδες ανά επαρχία που ήδη επιθεωρούν όλες τις υφιστάμενες υποθέσεις ελλειπόντων προσώπων και εξετάζουν κατά πόσον κάποιες από αυτές έχουν ελλείψεις, έτσι ώστε να καλυφθούν.
 • Θα υποβληθούν εισηγήσεις για εξασφάλιση πρόσθετων νομικών εργαλείων.
 • Επικαιροποίηση πρωτοκόλλου του Hope for Children (από το 2015 ισχύει ο μηχανισμός Child Alert που χρηματοδοτείται από την ΕΕ).
 • Συνεργασία με τις κοινότητες.
 • Έγιναν συσκέψεις για ανατροφοδότηση των ενεργειών που έγιναν κατά τις έρευνες και λήψη μέτρων για μη επανάληψη ενδεχομένων λαθών.
 • Θα γίνουν πρόσθετες εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις μελών της Αστυνομίας που ασχολούνται με τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.
 • Case study των υποθέσεων για αποφυγή μελλοντικών λαθών.
 • Μελέτη των επισημάνσεων που θα προκύψουν από την έρευνα που διενεργείται.
 • Αναβάθμιση λογισμικής εφαρμογής και δημοσιεύσεις αναφορικά με ελλείποντα πρόσωπα και
 • Περαιτέρω ενδυνάμωση των επαφών και σχέσεων με ομάδες πληθυσμού και κοινότητες, με σκοπό την υποβοήθηση του ανακριτικού έργου σε περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων.

Μόλις δύο πειθαρχικές κατά αστυνομικών

Παραδεχόμενος στη Βουλή ότι «πιθανόν να έγιναν λάθη ή παραλείψεις» και ότι κάποια μέλη του σώματος καλλιεργούν ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές, ο κ. Μιχαηλίδης υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα είναι αμείλικτος έναντι όσων δεν επιτελούν τα καθήκοντά τους ως έχουν υποχρέωση. Υπό το φως των πιο πάνω, η Βουλή ζήτησε να ενημερωθεί για τις πειθαρχικές υποθέσεις εναντίον μελών της Αστυνομίας που αφορούν ρατσισμό ή/και ξενοφοβία εναντίον αλλοδαπών. Όπως προκύπτει από σημείωμα που στάλθηκε στη Βουλή από το γραφείο του αρχηγού, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ετών 2009 – 2019 έχουν διερευνηθεί μόλις δύο πειθαρχικές υποθέσεις εναντίον δύο μελών της Αστυνομίας που αφορούν το στοιχείο του ρατσισμού ή/και της ξενοφοβίας εναντίον αλλοδαπών.

Η πρώτη περίπτωση αφορά το έτος 2014. Μετά την ολοκλήρωση της πειθαρχικής, τέθηκε ενώπιον προεδρεύοντα αξιωματικού για εκδίκασή της. Αυτή ολοκληρώθηκε στις 17/2/2017 και στο υπό κατηγορία μέλος επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο (δεν αναφέρεται ποσό).

Η δεύτερη περίπτωση αφορά το έτος 2016 και η πειθαρχική υπόθεση, μετά την ολοκλήρωση της, τέθηκε ενώπιον πειθαρχικής επιτροπής για εκδίκασή της. «Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα μέχρι την εκδίκαση της αντίστοιχης ποινικής υπόθεσης (αφορά την Κοφίνου), που έχει καταχωρισθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου και είναι ορισμένη για συνέχιση στις 29.5.2019», καταλήγει το σχετικό σημείωμα.

Σύνδεση μόνο τριών θυμάτων

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο αρχηγός Αστυνομίας ενημερώνει τους βουλευτές μέλη των Επιτροπών Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη μέχρι στιγμής σύνδεση θυμάτων, στις υττό διερεύνηση υποθέσεις φόνου εκ προμελέτης με ύποπτο τον Νικόλα Μεταξά, με γενετικό υλικό. Όπως σημειώνεται, τα θύματα που ανευρέθηκαν και έχουν ταυτοττοιηθεί με γενετικό υλικό είναι:

 • Η Livia Florentina Bunea, ημερ. γέννησης 07/10/1980, από Ρουμανία.
 • Η Arian Palanas Lozano, ημερ. γέννησης 30/08/1989, από Φιλιππίνες,
 • Η Marry Rose Tiburcio Infante, ημερ. γέννησης 12/05/1979, από Φιλιππίνες.

Αναμένεται η ταυτοποίηση δύο σορών

Ο αρχηγός σημειώνει πως για τα πιο πάνω θύματα που έχουν ταυτοποιηθεί με γενετικό υλικό «έχουν ενημερωθεί οι πρεσβείες τους μέσω της Interpol και λήφθηκε απάντηση. Για το 1ο θύμα έχουν ενημερωθεί στις 06/05/2019 και για το 2ο και 3ο θύματα έχουν ενημερωθεί στις 03/05/2019. Επίσης, όσον αφορά το 1ο θύμα, έχουν ενημερωθεί συγγενικά της πρόσωπα που βρίσκονται στην Κύπρο». Σε σχέση με τα άλλα δύο θύματα που αναμένονται αποτελέσματα, έχουν τύχει πρώτης ενημέρωσης οι πρεσβείες τους μέσω Interpol.

Των πιο πάνω λεχθέντων, δέον να σημειωθεί πως οι κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεχίσουν τη συζήτηση επί της διαδικασίας που ακολουθείται στις εξαφανίσεις προσώπων μετά τις ευρωεκλογές, αναμένοντας από την ηγεσία της Αστυνομίας υλοποίηση όλων των μέτρων που έχει υποσχεθεί.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.