Φόρμα αναζήτησης

Αυξήθηκε ο αριθμός των ζώων της κυπριακής φυλής βοοειδών

Επιτυχημένη κρίνεται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα η προσπάθεια του Υπουργείου Γεωργίας να αυξήσει τα ντόπια βοοειδή μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία, μετά την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, αυξήθηκε ο αριθμός των ζώων κατά 638, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 85,5%, όπως επίσης και αυτός των κτηνοτρόφων κατά 34 ή σε ποσοστό 63%. Στο συγκεκριμένο μέτρο έχει ενταχθεί μέχρι σήμερα το 74% των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν βοοειδή της παραδοσιακής φυλής, ενώ σε σχέση με τον αριθμό των ζώων εκτιμάται πως έχει ενταχθεί το 85% της ντόπιας φυλής. Συνολικά επιδοτούνται 65 εκμεταλλεύσεις.

Το μέτρο

Το Υπουργείο Γεωργίας υιοθέτησε το Μέτρο 10.1.9: Αγροπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις για τη διατήρηση και βιώσιμη χρήση σε παραδοσιακές φυλές ζώων, με βασικό στόχο την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί για τη διατήρηση και την εκτροφή της ντόπιας φυλής βοοειδών (Kypriaki cow) στο φυσικό της περιβάλλον. Επιπρόσθετος στόχος η αύξηση του αριθμού των ζώων αυτών στην Κύπρο. Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν 1.384 ζώα της ντόπιας φυλής, από τα οποία τα 1.184 επιδοτούνται, ενώ ο αριθμός τους αυξήθηκε ραγδαία μετά την εφαρμογή του πιο πάνω Μέτρου. Η διατήρηση και η αύξηση του αριθμού των ζώων της ντόπιας φυλής βοοειδών, η οποία απειλείται με εξαφάνιση, βοηθούν στην προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση γενετικού υλικού που είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ειδικές συνθήκες του τοπικού περιβάλλοντος και που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης και του πολιτιστικού τοπίου της κυπριακής υπαίθρου. Επίσης, συμβάλλει στην αξιοποίηση των επιθυμητών γενετικών ιδιοτήτων των προστατευόμενων φυλών για παραγωγικούς σκοπούς, όπως και στην ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης. Η ντόπια φυλή βοοειδών υπήρξε για εκατοντάδες χρόνια η κύρια φυλή μηρυκαστικών ζώων που εκτρεφόταν στην Κύπρο. Η μηχανοποίηση της γεωργίας κατέστησε ασύμφορη την εκτροφή της ντόπιας φυλής, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης λόγω χαμηλής παραγωγικότητας. Η φυλή αυτή έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας ως απειλούμενη με εξαφάνιση.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ντόπιας φυλής 

Τα ντόπια βοοειδή είναι ζώα που χαρακτηρίζονται από χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και χαμηλή παραγωγικότητα, ενώ η γαλακτοπαραγωγή τους περιορίζεται στην αναγκαία ποσότητα για τη διατροφή του μοσχαριού της κάθε αγελάδας. Κατά τη διάρκεια της αποικιακής διακυβέρνησης της Κύπρου από τους Βρετανούς έγιναν πολλές προσπάθειες για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών της φυλής, με διασταυρώσεις με ζώα κρεατοπαραγωγικού τύπου όπως η Aberdeen Angus, οι οποίες όμως απέτυχαν. Έτσι η χρησιμότητα των ζώων αυτών παρέμεινε, όπως και για αιώνες προηγουμένως, στην αξιοποίησή τους σαν πηγή άντλησης δύναμης για την εκτέλεση των γεωργικών εργασιών (όργωμα, αλώνισμα) αλλά και στις μεταφορές ανθρώπων και προϊόντων. Η μηχανοποίηση της γεωργίας που κυριάρχησε κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέστησε την εκτροφή των ζώων αυτών ασύμφορη, πράγμα που οδήγησε στη μείωση του πληθυσμού τους. Τα ντόπια βοοειδή υπάγονται στην οικογένεια: Bovidae, υποοικογένεια: Bovinae, είδος bos indicus. Τα ζώα του είδους bos indicus που εκτρέφονται στην Κύπρο διακρίνονται σε δύο τύπους, σε εκείνον των ορεινών περιοχών ή της Πάφου και σε εκείνον των πεδινών περιοχών ή της Μεσαορίας. Τα ζώα των ορεινών περιοχών είναι μικρόσωμα με τραχύ τρίχωμα, με χρωματισμό σε όλες τις αποχρώσεις του καφέ, ενώ συναντώνται και ζώα με μαύρο χρώμα. Σε αντίθεση, τα ζώα των πεδινών περιοχών έχουν ισχυρή σωματική διάπλαση, λεπτό τρίχωμα και ξανθοκόκκινο χρωματισμό, με υπόλευκο χρωματισμό στην κοιλιά.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.