Φόρμα αναζήτησης

Αύξηση επιδομάτων και νέα κίνητρα για απασχόληση

Στην παρουσία εκπροσώπων οργανώσεων ατόμων με αναπηρίες και ασθενών, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου παρουσίασε χθες τις προτάσεις του υπουργείου της που εγκρίθηκαν την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο για περαιτέρω ενίσχυση των ατόμων με αναπηρίες και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις. Από αυτές ξεχωρίζει η επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για την Πρόσληψη Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις και η αύξηση υφιστάμενων επιδομάτων με πρόσθετο ετήσιο κόστος 4,2 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, από τις αυξήσεις και επεκτάσεις επιδομάτων επωφελούνται περίπου 6.000 συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν κινητική αναπηρία, οπτική αναπηρία, νεφροπάθεια ή θαλασσαιμία.
Καταγράφοντας τις αποφάσεις του Υπουργικού, η υπουργός ανέφερε σε σχέση με τα επιδόματα τα εξής:

  • 750 τετραπληγικοί που λαμβάνουν σήμερα Επίδομα Φροντίδας για Τετραπληγικά Άτομα θα έχουν αύξηση στο επίδομά τους, από 854,30 ευρώ σε 900 ευρώ μηνιαίως από αυτό τον μήνα. Επιπρόσθετα, όσοι τετραπληγικοί αντιμετωπίζουν πρόσθετες ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας λόγω σοβαρών επιπλοκών της αναπηρίας στην υγεία τους με κίνδυνο της ζωής τους, θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα φροντίδας 1.100 ευρώ μηνιαίως.
  • 950 παραπληγικοί που λαμβάνουν σήμερα Επίδομα Φροντίδας για Παραπληγικά Άτομα θα έχουν αύξηση στο επίδομά τους, από 350 σε 400 μηνιαίως από αυτό τον μήνα. Επιπρόσθετα, όσοι παραπληγικοί αντιμετωπίζουν πρόσθετες ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας λόγω σοβαρών επιπλοκών της αναπηρίας στην υγεία τους με κίνδυνο της ζωής τους, θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα φροντίδας 500 μηνιαίως.
  • 2.300 άτομα με τετραπληγία, παραπληγία, άλλη κινητική αναπηρία, οπτική αναπηρία, νεφροπάθεια ή θαλασσαιμία, που σήμερα λαμβάνουν ή βρίσκονται στη διαδικασία να λάβουν Επίδομα Διακίνησης, θα έχουν αύξηση στο επίδομά τους, μόλις ψηφιστεί τροποποίηση του σχετικού νόμου, από 102 σε 150 ευρώ μηνιαίως ή από 51 σε 75 ευρώ μηνιαίως.
  • 1.900 τυφλοί που σήμερα δεν λαμβάνουν Επίδομα Διακίνησης γιατί δεν εργάζονται και δεν φοιτούν θα λάβουν, μόλις ψηφιστεί τροποποίηση του σχετικού νόμου, Επίδομα Διακίνησης 75 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως αν δεν εργάζονται ή δεν φοιτούν και ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.

Όλες τις ενέργειες για τις αυξήσεις θα τις επιληφθεί το αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, χωρίς να χρειαστεί οι λήπτες να προβούν σε αίτηση. Ωστόσο, οι τετραπληγικοί και παραπληγικοί που θα δικαιούνται τη μεγαλύτερη αύξηση για ενισχυμένη φροντίδα θα χρειαστεί να υποβάλουν σχετική αίτηση.
Όπως αναφέρθηκε, το Υπουργικό ενέκρινε επίσης την επαναπροκήρυξη του σχεδίου κινήτρων για προσλήψεις ατόμων με χρόνιες παθήσεις με στόχο την πρόσληψη 100 ανέργων χρόνιων πασχόντων.

Η κ. Αιμιλιανίδου γνωστοποίησε επίσης χθες ότι προχωρά και η απόφαση του Υπουργικού για την επέκταση του αριθμού των κατοικιών για άτομα κυρίως με νοητική αναπηρία, αλλά και αυτισμό, και πως τη Δευτέρα προκηρύχτηκε διαγωνισμός για τη δημιουργία δέκα νέων κατοικιών παγκύπρια για την παροχή υπηρεσιών υποστηριζόμενης διαβίωσης σε συνανθρώπους μας που δεν διαθέτουν επαρκές οικογενειακό και υποστηρικτικό περιβάλλον και χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες.