Φόρμα αναζήτησης

Πέραν των 6 χιλιάδων Τ/κ πέρασαν τα οδοφράγματα

Αυξημένη είναι η προσέλευση των Τουρκοκυπρίων μέσω των 9 οδοφραγμάτων κατά μήκος της πράσινης γραμμής για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» μέχρι τις 15:30 πέραν των 6 χιλιάδων Τ/κ πέρασαν τα οδοφράγματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι τ/κ που πέρασαν τα οδοφράγματα μέχρι τις 15:30 το μεσημέρι έχουν ως ακολούθως: 

2026 Τ/κ πέρασαν το Οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου

1433 Τ/κ πέρασαν το οδόφραγμα της Λήδρας

1014 Τ/κ πέρασαν το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας

107 Τ/κ πέρασαν από το οδόφραγμα της Λεύκας

942 Τ/κ πέρασαν από το οδόφραγμα της  Δερύνειας

59 Τ/κ πέρασαν από το οδόφραγμα του Λιμνίτη

647 Τ/κ πέρασαν από τον Αστρομερίτη

 

Ψήφισαν 4204 μέχρι τις 15:00 

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών Κύπρο Κυπριανού το ποσοστό προσέλευσης των Τ/κ στα ειδικά εκλογικά κέντρα έφτασε στο 5,2 % αυξημένο σε σύγκριση με ποσοστό προσέλευσης 2,25 % που ήταν η προσέλευση την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2014. Ο Έφορος δήλωσε επίσης ότι μέχρι τις 15:00 έχουν προσέλθει στα ειδικά εκλογικά κέντρα και έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 4204 Τ/κ πολίτες της Δημοκρατίας, επί συνόλου 80.862, που είναι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.

1000 Τ/κ ψήφισαν στη Δερύνεια

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των Τουρκοκυπρίων στο Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Δερύνειας, που είναι το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο αποκλειστικά για Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους που διαμένουν στα κατεχόμενα το οποίο λειτούργησε στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου για τις ευρωεκλογές.

Λόγω της γειτνίασής του με το οδόφραγμα της Δερύνειας (μερικές εκατοντάδες μέτρα απόσταση), στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Δερύνειας παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων, οι οποίοι διαμένουν κυρίως στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και στα γύρω χωριά.

Εκτιμάται ότι στο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο ψήφισαν γύρω στους 1000 Τουρκοκύπριους, ενώ αντίθετα πολύ περιορισμένη ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων στα υπόλοιπα δύο εκλογικά κέντρα που λειτούργησαν στην ελεύθερη Αμμόχωστο αποκλειστικά για Τουρκοκύπριους που ζουν στα κατεχόμενα, στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας και στην Αχερίτου.

 

Ουρές  σε εκλογικό κέντρο για Τ/κ στην φανερωμένη

Να δημιουργήσουμε κοινή πατρίδα 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Τζένκ Μουτλούγιακαλι, 48 ετών, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ανέφερε ότι η προσέλευση των Τ/κ είναι πολύ καλή και συμμετέχουν (μαζικά) κάνοντας την έκπληξη. Θεωρούν, πρόσθεσε, ότι είναι πιο σημαντική η αίσθηση ενός κοινού μέλλοντος Τ/κ και Ε/κ στο νησί. Η Κύπρος, σημείωσε, πρέπει να είναι μία, ενάντια ιδιαίτερα στον διαχωρισμό και τον ρατσισμό, σε μια πιο δημοκρατική, ισότιμη και ελεύθερη Ευρώπη, «και το πιο σημαντικό μέσα σε μια ΕΕ και το ΕΚ να υπάρχει και ένας Τ/κ». Οι Τ/κ, είπε, αισθάνονται ότι μπορούν να βγουν από τον «καλουπωμένο βορρά και να περπατήσουν προς την Ευρώπη και τον κόσμο. Οι Τ/κ βρέθηκαν με τους Ευρωπαίους συμπατριώτες τους στο νότο και αυτό είναι κάτι πολύ ωραίο».

Σε δηλώσεις του επίσης στο ΚΥΠΕ, ο Αχμέτ Ντεριά, 67 ετών, ανέφερε ότι γι’ αυτόν το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα γίνεται μια πρώτη δοκιμή αποδοχής μιας κοινής λίστας Τ/κ και Ε/κ, ενώ εκτίμησε ότι η συμμετοχή των Τ/κ στις Ευρωεκλογές μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000. Η Κύπρος, ανέφερε, εισήλθε ολόκληρη στην ΕΕ το 2004, αλλά οι Τ/κ ζουν στις υπό κατοχή περιοχές και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους πλήρως. Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, αλλά το κεκτημένο ισχύει στο βορρά, πρόσθεσε.

Είναι σημαντικό, είπε, ως κοινότητες να μοιραστούμε κάποια πράγματα και εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινή πατρίδα πρέπει να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε κάποια πράγματα, να τα αγαπάμε μαζί, να λυπόμαστε μαζί και από αυτή την άποψη, όπως είπε, είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές. Εάν εκλεγεί ένας Ε/κ και ένας Τ/κ, πρόσθεσε, αυτό θα χαροποιήσει και τους μεν και τους δε και θα αποτελέσει ένα παράδειγμα για το μέλλον.

Ενδιαφέρον από τα τ/κ ΜΜΕ 

Τα τ/κ ΜΜΕ παρακολουθούν και αναμεταδίδουν ειδήσεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία αλλά και τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, των πολιτικών  αρχηγών και των Τουρκοκυπρίων υποψηφίων. Αναμεταδίδουν και τον αριθμό των Τ/κ που προσέρχονται στις κάλπες, με τον τελευταίο αριθμό στις 12 το μεσημέρι να ανέρχεται στις 2.777 ψηφοφόρους στα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους Τ/κ.

Όπως μεταδίδεται από τ/κ ΜΜΕ, υπήρξαν και λεωφορεία από διάφορες πόλεις, όπως Μόρφου και Τρίκωμο, για την μεταφορά των Τ/κ που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κοντά στα πλησιέστερα οδοφράγματα.=