POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αυξάνονται οι συνδρομητές διαδικτύου με ταχύτητες πάνω από 30 MbpsΠαρότι στα στοιχεία του δευτέρου εξαμήνου του 2019 θα φανεί η επίδραση του σχεδίου επιδότησης οικιακών συνδέσεων διαδικτύου 100 Mbps και πάνω, που είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Απρίλιο από το Υπ. Μεταφορών, διακρίνεται μία ελαφριά ανοδική τάση σύνδεσης σε υψηλότερες ταχύτητες στις νεότερες στατιστικές του ΓΕΡΗΕΤ. Το σχέδιο, το οποίο εξανάγκασε τη Cyta αρχικά και την PrimeTel αργότερα να μπουν στον χορό των υψηλότερων ταχυτήτων δημιουργώντας ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο – αφού τα προηγούμενα χρόνια μόνο η Cablenet πρόσφερε τέτοιες ταχύτητες – φαίνεται να έχει, όπως πληροφορείται ο «Π», θετικό αντίκτυπο, όχι μόνο στην ώθηση των πολιτών προς το γρήγορο διαδίκτυο, αλλά και στις επενδύσεις υποδομών δικτύου που ήταν και ο κρυφός στόχος του σχεδίου. Cyta και Cablenet έχουν επισπεύσει την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, ενώ Primetel και Epic αναπτύσσουν στρατηγικούς σχεδιασμούς.

Τα προγράμματα σύνδεσης για ταχύτητες πάνω των 100 Mbps που προσφέρουν Cyta, Cablenet και Primetel φαίνεται πως συγκέντρωσαν αρκετό ενδιαφέρον, δεν έχουν ωστόσο εξαντληθεί και ακόμη τα περιθώρια για νέες συνδρομές. Η Εpic δεν έχει ακόμη μπει στο παιγνίδι, παρότι έχει στη διάθεσή της 200 χιλ. ευρώ – οι 800 χιλ. της χορηγίας μοιράζονται ισόποσα στις τέσσερις εταιρείες τηλεπικοινωνιών – για να επιστρέψει στους συνδρομητές της ως χορηγία.
Από το πρόγραμμα επιχορήγησης διαδικτύου μπορούν να επωφεληθούν όχι μόνο οι νέοι συνδρομητές διαδικτύου, αλλά και όσοι έχουν ήδη σύνδεση και είχαν ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download speed), σε σχέση με την υπηρεσία ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, μικρότερη ή ίση των 80 Mbps, και η οποία αναβαθμίζεται σε 100 Mbps. Το σχέδιο καλύπτει το 30% του μηνιαίου κόστους για 12 μήνες, με μέγιστο ποσό τα 30 ευρώ τον μήνα. Από το σχέδιο εν ολίγοις μπορούν να επωφεληθούν 2.500 δικαιούχοι και από τις τέσσερις εταιρείες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νεότερα στοιχεία του ΓΕΡΗΕΤ (Ιουν. 2019), παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά συνδρομητών με ταχύτητες πάνω των 100 Mbps. Συγκεκριμένα, από 2,2% τέλη του 2018, το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι συνδέσεις αυξήθηκαν στο 2,7%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ήταν έναν χρόνο πριν (Δεκ. 2017) στο 15,4%. Αύξηση παρατηρείται και στο ποσοστό συνδρομητών με ρυθμό ταχύτητας μεγαλύτερο των 30 Mbps. Από 18,2% το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ανήλθε στο 19,9%. Οι συνδέσεις κάτω των 10 Mbps σημειώνουν σταδιακή μείωση και σήμερα αποτελούν το 26,6% των συνδέσεων, ενώ οι μισοί συνδρομητές έχουν σύνδεση μεταξύ 10 Mbps μέχρι 30 Mbps.
Συνεχίζεται και η αύξηση του αριθμού των συνδρομητών ευρυζωνικής, αφού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 ο αριθμός των συνδέσεων αυξήθηκε κατά 9,067 (2.9%), ξεπερνώντας τις 322 χιλ. Τα μερίδια των παροχέων έχουν ως εξής: Cyta 56,1%, Primetel 15,3%, Cablenet 21,2% και Epic 7,3%. Τα ποσοστά των παροχέων παρουσιάζονται σταθερά τον τελευταίο χρόνο. Στα ποσοστά νέων συνδρομητών η Cyta κερδίζει το 68,1%, η Cablenet το 18,3%, η Epic το 12,7% και η Primetel το 0,9%. Στον τομέα συνδρομητικής τηλεόρασης το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα ποσοστά ήταν περίπου σταθερά, με τις Cablenet (32,9%) και Primetel (17,9%) να χάνουν ελαφριά τη δύναμή τους, με αντίστοιχη αύξηση στη Cyta (45,6%). Παρ’ όλα αυτά το ενδιαφέρον θα είναι να δούμε τις στατιστικές τέλος του χρόνου, οι οποίες θα δείξουν πώς διαφοροποιήθηκε το σκηνικό μετά που οι δύο ιδιωτικές πλατφόρμες συνεργάστηκαν στον τομέα της μετάδοσης ποδοσφαίρου και πώς αυτό επηρέασε τον ημικρατικό οργανισμό.

Τα κινητά αυξάνονται 

Ενώ συνεχίζεται ο παροξυσμός για τις κεραίες κινητής και το δίκτυο νέας γενιάς 5G και τις ενδεχόμενες επιδράσεις που επικαλούνται διάφοροι φορείς σε σχέση με τις επιπτώσεις στην υγεία, η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο αυξάνεται. Κάτι που δείχνει πως παρά τους φόβους που εκφράζονται για κινδύνους στην υγεία από τη χρήση κινητής τηλεφωνίας, τόσο αυξάνεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές του ΓΕΡΗΕΤ, ο συνολικός αριθμός των χρηστών κινητής τηλεφωνίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 30 χιλιάδες, κάτι το οποίο οφείλεται στις συνδρομές συμβολαίου. Συγκεκριμένα, οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας αγγίζουν το 1,23 εκατ. (διείσδυση 142,4%) και δεδομένου ότι ο πληθυσμός της ΚΔ ανέρχεται σε 864 χιλιάδες, πολλοί είναι αυτοί που διαθέτουν περισσότερες από μία συνδέσεις. Το ποσοστό συνδρομητών συμβολαίου παρουσιάζει μικρή αύξηση (62,3%) σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και συνεχίζει να έχει αυξητική τάση, σε αντίθεση με το ποσοστό προπληρωμένης (37,7%).
Όσον αφορά στα μερίδια αγοράς, η Cyta συνεχίζει να έχει πτωτική τάση (53,2%), η Epic είναι σταθερή (34,9%), η Primetel ανεβαίνει και έχει σπάσει για πρώτη φορά το φράγμα του 10% (10,3%), ενώ και η Cablenet έχει δείξει πρόοδο με ένα ποσοστό που ανέβηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, φτάνοντας το 1,6%.
Στο μεταξύ να σημειώσουμε ότι σε σχέση με το θέμα που θίξαμε στην αρχή, η Βουλή, και συγκεκριμένα οι Επιτροπές Υγείας και Περιβάλλοντος, συζητά αυτή την εβδομάδα για τρίτη φορά για τους κινδύνους που προκύπτουν στη δημόσια υγεία από τη χρήση δικτύου 5G. Σε αυτή τη συνεδρία έχουν κληθεί ειδικοί επιστήμονες για να δώσουν απαντήσεις.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.