Φόρμα αναζήτησης

Αυτή είναι η συμφωνία φαρμακοποιών – ΟΑΥ

Ναι στην πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ, είπαν οι φαρμακοποιοί με 165 ψήφους υπέρ και 139 εναντίον. Το κλίμα, κατά τη γενική συνέλευση του κλάδου χθες, ήταν έντονο με αρκετούς να εκφράζουν ανησυχίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των φαρμακείων του. Στους φαρμακοποιούς πάντως προσφέρονται οικονομικά και άλλα κίνητρα ενώ τις τελευταίες μέρες εκτυλίχθηκε ένα οργιώδες παρασκήνιο με τη διαπραγματευτική ομάδα του φαρμακευτικού συλλόγου να «κερδίζει» ακόμη και αποζημίωση για τα φάρμακα των οποίων η ημερομηνία έχει παρέλθει. Καταλυτική για τη θετική στάση που τήρησε η πλειοψηφία των φαρμακοποιών ήταν και η παρέμβαση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας διήρκεσαν περισσότερους από πέντε μήνες με τη διαπραγματευτική ομάδα των φαρμακοποιών όπως πληροφορείται ο «Π» να είχε δώσει μια σκληρή μάχη με πρώτιστο στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κλάδου. Όπως πληροφορούμαστε ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ στους φαρμακοποιούς ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην πρόταση του ΟΑΥ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Οι φαρμακοποιοί θα αμείβονται επιπρόσθετα με 200 ευρώ για υπηρεσίες που θα εκτελούν τις αργίες και τις Κυριακές, με 100 ευρώ τα Σάββατα και με 75 ευρώ για τη νυκτερινή βάρδια. Το συνολικό κονδύλι για τις εφημερίες ανέρχεται στα 550.000 ευρώ.
  • Προσφέρονται κίνητρα για συστέγαση φαρμακοποιών με το κονδύλι γι’ αυτό το σκοπό να είναι της τάξης των 750.000 ευρώ (25.000 ευρώ για κάθε φαρμακοποιό μέχρι εξάντλησης του κονδυλιού).
  • Οι φαρμακοποιοί στο ΓεΣΥ θα αμείβονται ανά συσκευασία φαρμάκου με 1,8 ευρώ.
  • Οι πληρωμές των φαρμακοποιών από τον ΟΑΥ θα γίνονται ανά δεκαπενθήμερο τους πρώτους δύο μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ. Στη συνέχεια μέχρι το τέλος του 2019 οι πληρωμές θα γίνονται τις πρώτες 10 ημέρες του επόμενου μήνα.
    Ο ΟΑΥ θα καλύψει ένα ποσό εφάπαξ ύψους 200 ευρώ ανά φαρμακείο για το κόστος των προγραμματιστών οι οποίοι θα αναλάβουν την προσαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων του κάθε φαρμακείου.

Στην πρόταση γίνεται ξεκάθαρο ότι ο ΟΑΥ θα συμβληθεί με όσα φαρμακεία επιδείξουν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο ΓεΣΥ τους πρώτους τρεις μήνες από την πρόσκληση εγγραφής στο σύστημα. Στη συνέχεια η σύμβαση με φαρμακεία θα περιοριστεί αναλόγως αναγκών στη βάση κριτηρίων που θα καθοριστούν από τον ΟΑΥ και τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Στο μεταξύ το αίτημα των φαρμακοποιών για εμβολιασμούς εξετάζεται από το Υπουργείο Υγείας. Στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα του ωραρίου των ιδιωτικών φαρμακείων.