Φόρμα αναζήτησης

Γιατί επιστρέφουν μόνοι οι πρωτοετείς φοιτητές;

Σοβαρός προβληματισμός και διαφωνίες επικρατούν ακόμα και εντός της κυβέρνησης, για το μείζον θέμα του επαναπατρισμού των κύπριων φοιτητών που εξακολουθούν να βρίσκονται στο εξωτερικό. Λόγω της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης αλλά και εξαιτίας των πιέσεων των ίδιων των φοιτητών, αποφασίστηκε η έναρξη σχεδίου μερικής επιστροφής, ξεκινώντας από τους πρωτοετείς φοιτητές και αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό για foundation.  Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η απόφαση για τους πρωτοετείς φοιτητές βασίζεται στο ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συγκεκριμένη ομάδα φοιτητών είναι λιγότερο εξοικειωμένη με την ζωή στο εξωτερικό και άρα η επιστροφή τους στην Κύπρο είναι πιο επείγουσα.

Υπενθυμίζεται ότι αν και στο σύνολο υπάρχουν περίπου 16 χιλιάδες φοιτητές που η κυβερνητική απόφαση προνοεί την επιστροφή χιλίων φοιτητών ανά 15 ημέρες. Πάντως οι πιέσεις που δέχεται η Κυβέρνηση για το θέμα των φοιτητών είναι έντονες, αφού γονείς αλλά και οι ίδιοι οι φοιτητές ζητούν τον άμεσο επαναπατρισμό τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Π» για το θέμα του επαναπατρισμού, η κοινή γνώμη είναι διχασμένοι ενώ μια μεγάλη μερίδα της τάξης του 30% διαφωνεί κάθετα με τον μη-επαναπτρισμό των φοιτητών.

 

Τα αποδεικτικά που χρειάζονται οι φοιτητές 

Στο μεταξύ σήμερα το υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε τα αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζονται οι πρωτοετείς φοιτητές και οι φοιτητές foundation για επιστροφή στην Κύπρο.  Συγκεκριμένα οι φοιτητές χρειάζονται φοιτητική ταυτότητα, επιστολή, τιμολόγιο ή βεβαίωση εγγραφής σε προπαρασκευαστικό πρόγραμμα σπουδών ή στο πρώτο έτος πτυχίου και επιστολή, τιμολόγιο ή βεβαίωση διαμονής σε πανεπιστημιακή εστία για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι στη βάση της σχετικής πρόνοιας του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ.14 ) του 2020 που εκδόθηκε στις 8/4/2020, και μέσα στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού για σταδιακό και ελεγχόμενο επαναπατρισμό, καλούνται Κύπριοι πολίτες που φοιτούν σε σχολές στο εξωτερικό και διαμένουν σε πανεπιστημιακές εστίες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα (foundation courses) ή στο πρώτο έτος προγράμματος πτυχιακού κύκλου σπουδών, να αποστείλουν μέσω email στη διεύθυνση documents@mfa.gov.cy τα πιο κάτω αποδεικτικά στοιχεία:

(α) φοιτητική ταυτότητα,

(β) επιστολή ή τιμολόγιο ή βεβαίωση που να αποδεικνύει εγγραφή σε προπαρασκευαστικό πρόγραμμα (foundation course) ή στο πρώτο έτος προγράμματος πτυχιακού κύκλου σπουδών για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, στο οποίο να φαίνεται απαραιτήτως το όνομα του/της ενδιαφερόμενου/ης, και

(γ) επιστολή ή τιμολόγιο ή βεβαίωση που να αποδεικνύει ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η διαμένει σε πανεπιστημιακή εστία για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Επισημαίνεται ότι, «βάσει του σχετικού Διατάγματος, η προσκόμιση των όποιων ψευδών στοιχείων συνιστά αδίκημα σύμφωνα με το Νόμο».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.