POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αυστηρά μέτρα λίγο πριν τα ΧριστούγενναΝέους παγκύπριους περιορισμούς ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονταν τις τελευταίες 14 ημέρες στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού. Οι δύο επαρχίες βγαίνουν από το τοπικό απαγορευτικό, ενώ αίρεται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από και προς τις συγκεκριμένες πόλεις. Το γεγονός αυτό προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση κυρίως για τη Λεμεσό, η οποία σε αντίθεση με την Πάφο δεν παρουσίασε καμία βελτίωση όσον αφορά τα περιστατικά κορωνοϊού που καταγράφονται στην περιοχή, αλλά και την αθροιστική επίπτωση των τελευταίων 14 ημερών.

Δεν αλλάζουμε στρατηγική

Μπορεί πλέον οι περιορισμοί να είναι οριζόντιοι και όχι τοπικοί, όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου η στρατηγική που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας παραμένει η ίδια και αποσκοπεί στη μείωση των επαφών και στο να τεθεί εκ νέου υπό έλεγχο η επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου 2020.

Παγκύπρια μέτρα

Από τη Δευτέρα τίθενται σε εφαρμογή τα ακόλουθα:

 • Απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21.00 μ.μ. και 05.00 π.μ., με εξαίρεση τις μεταβάσεις από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου, σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και διακίνηση κυνηγών προς και εντός μη απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου από τις 03.00 π.μ., μόνο κατά τις επιτρεπόμενες ημέρες κυνηγίου.
 • Επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 10 προσώπων σε οικίες, περιλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.
 • Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 πρόσωπα.
 • Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.
 • Απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και οποιωνδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις (εκτός εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών).
 • Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.
 • Επιτρέπεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης μέχρι τις 19.00. Μετά τις 19.00 επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή. Οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύναται να λειτουργούν μέχρι τις 22:30, μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω καταλύματα. Επιπρόσθετα, επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης στους αερολιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 • Οι δημόσιες μεταφορές θα λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία των γυμναστηρίων, των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων, στοιχημάτων και καζίνων. Γυμναστήρια, πισίνες και spa καθώς και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων δύναται να λειτουργούν μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία των κολυμβητηρίων, εξαιρούμενης της χρήσης από πρόσωπα με αναπηρίες για θεραπευτική άσκηση ή για προπονήσεις μέχρι 4 προσώπων.
 • Οι λιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα λειτουργούν μόνο για εμπορικές συναλλαγές και δραστηριότητες. Απαγορεύεται η αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιων.
 • Αναστολή των προπονήσεων και των αθλητικών διοργανώσεων για πρόσωπα κάτω των 18 ετών.
 • Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων με εξαίρεση τη λειτουργία ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο για χρήση από πρόσωπα ή ομάδες έως τεσσάρων (4) προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, και της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών, για τα πρωταθλήματα των ομάδων Α’, Β’ και Γ’ Κατηγορίας και εθνικών ομάδων.
 • Απαγόρευση όλων των ομαδικών αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για παιδιά κάτω των 18 ετών.
 • Απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πέραν των 2 μέτρων.
 • Συνεχίζεται η λειτουργία των δικαστηρίων.
 • Απαγόρευση μαζικών ή άλλων εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους (χριστουγεννιάτικα χωριά, παζαράκια,  πλην εκείνων που διοργανώνονται σε αμφιθέατρα/θέατρα και διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα – πληρότητα χώρου 50% καθήμενοι).
 • Σε υπηρεσίες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα που εξυπηρετούν κοινό. Για εξυπηρέτηση κοινού θα επιτρέπεται η φυσική παρουσία στον χώρο ενός προσώπου ανά 8 τ.μ. και μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού.
 • Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με 50% πληρότητα και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των προσώπων.
 • Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων, λούνα παρκ, θεματικών πάρκων και κατασκηνωτικών χώρων.
 • Απαγόρευση διαδηλώσεων.

Χαλαρώσεις τα Χριστούγεννα

Νοουμένου ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου βελτιωθεί αισθητά, από τις 14 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις – χαλαρώσεις σε κάποιους από τους περιορισμούς που αποφασίστηκαν. Οι βασικές διαφοροποιήσεις αφορούν τις συναθροίσεις σε οικίες και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες. Ο κ. Ιωάννου προέβη στις ανακοινώσεις των μέτρων έτσι ώστε να γνωρίζει το κοινό ότι θα υπάρξουν χαλαρώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και να μπορεί να προγραμματιστεί ανάλογα, αλλά κυρίως για να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις από καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες χώρων εστίασης.

Οι περιορισμοί που ενδεχομένως τεθούν σε εφαρμογή από 14 Δεκεμβρίου μέχρι και την επόμενη των Θεοφανίων είναι οι εξής:

 • Επαναφέρεται η απαγόρευση ρύθμισης της μετακίνησης προσώπων από τις 23.00 μέχρι τις 05.00, με εξαίρεση 25/12 (παραμονή Χριστουγέννων), 01/01 (παραμονή Πρωτοχρονιάς), όπου η απαγόρευση μετακίνησης διαφοροποιείται από τις 02.00 μέχρι τις 06.00 π.μ.
 • Παραμένει η απαγόρευση παρουσίας και συναθροίσεων πέραν των 10 προσώπων σε οικίες, με εξαίρεση από τις 23/12 έως 01/01 (μέχρι 15 πρόσωπα).
 • Επαναφέρεται η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 22.30.
 • Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων, στοιχημάτων, καζίνων.
 • Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων χωρίς την παρουσία θεατών.
 • Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων, γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων ειδών σχολών και αθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών και χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων.
 • Επιτρέπονται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 πρόσωπα και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.