POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αβέρωφ Νεοφύτου – Άντρος Κυπριανού: Δείχνουν τον δρόμο στο Προεδρικό 

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ απέδειξαν χθες πως έχουν την πρόθεση, αλλά και τη διάθεση, να παραμερίσουν τις όποιες διαφωνίες στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης και να αντικρίσουν με ομοφωνία και συναντίληψη το Κυπριακό, «μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα και μικρόκαρδες προσεγγίσεις».

 

Ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως ποτέ δεν θα γίνει αριστερός, ούτε κομουνιστής. Χαρακτηριστική ωστόσο ήταν η τοποθέτηση του γ.γ. του ΑΚΕΛ πως «μας χρειάζεται ο τόπος, έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, δεν έχουμε άλλα περιθώρια χρόνου να χάνουμε», για να συμπληρώσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου πως «όσοι δεν το καταλαβαίνουν, άθελά τους δεν υπηρετούν αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Δεν μπορεί το Κυπριακό να περιμένει ούτε εξάμηνα ούτε χρόνια ούτε δεκαετίες».

Μήνυμα στο Προεδρικό

Με δεδομένες τις συνεχείς και έντονες επικρίσεις του ΑΚΕΛ προς τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, η παρουσία Αβέρωφ Νεοφύτου και η συμφωνία ενόψει της συνέχειας, επί της ουσίας στέλνει μήνυμα και προς το Προεδρικό. Πέρα από τη διαχρονική θέση πως η μορφή λύσης δεν μπορεί να είναι άλλη από τη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ έδειξαν χθες τον δρόμο στο Προεδρικό για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προσεγγίσει την άτυπη συνάντηση «5+1». Τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ όσο και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ επισήμαναν πως χρειάζεται ενότητα, αποφασιστικότητα και ευελιξία, έτσι ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, η ε/κ πλευρά πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και ενέργειες που να απαντούν σε όσα προσχηματικά θέτουν η Τουρκία και η τ/κ πλευρά το τελευταίο διάστημα για δύο κράτη ή κυριαρχική ισότητα. Κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει στο έπακρο την ευκαιρία που δίνει η «5+1», έτσι ώστε να οδηγηθούν τα δεδομένα προς μια ουσιαστική διαπραγμάτευση το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ επανέλαβε πως από τις 8 Δεκεμβρίου έχουν αποστείλει ολοκληρωμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ έστειλε το μήνυμα πως «αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειριστεί το Κυπριακό με τον σωστό τρόπο, αν αποφασίσει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα, επιμονή στις αρχές και με συνέπεια, τότε το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία και θα αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες». Το ΑΚΕΛ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κατά πόσον θα προσεγγίσει ορθά την «5+1» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τόνισε πως έχουμε ακόμα δύο μήνες για να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες. Από την πλευρά του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το «να μην στέλνονται λανθασμένα μηνύματα και να παρεξηγούνται πολλές φορές οι αιτιάσεις μας και να βγάζουν και εσφαλμένα συμπεράσματα οι ξένοι ότι δεν θέλουμε λύση του Κυπριακού… Αν φύγουμε από το συμφωνημένο πλαίσιο της ΔΔΟ με την πολιτική ισότητα, θα οδηγήσουμε τον τόπο σε περιπέτειες».

Συμφωνία επί της αρχής

Τα βασικά σημεία συμφωνίας ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ είναι: 

 • Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
 • Επιμονή στις αρχές λύσης του Κυπριακού, πρωτοβουλία, ευελιξία, αποφασιστικότητα.
 • Επιμονή σε ΔΔΟ με πολιτική ισότητα στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.
 • Καμία συζήτηση για δύο κράτη.
 • Η λύση να οδηγεί σε ενωμένη Κύπρο που να είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 • {Bullet}Κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.
 • Η πολιτική ισότητα θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.
 • Απαλλαγή από εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα στα εσωτερικά ζητήματα.
 • Απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.
 • Επανένωση του λαού, των θεσμών και του χώρου.
 • Βάση της διαπραγμάτευσης είναι τα ψηφίσματα ΟΗΕ, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο, οι αρχές της ΕΕ, το πλαίσιο Γκουτέρες, οι συγκλίσεις και το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014.
 • Μακριά από αμφιταλαντεύσεις και θέσεις που μπορεί να παρερμηνευθούν.

Προς τους επικριτές

Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού δεν έχασαν την ευκαιρία να απευθυνθούν και στους επικριτές της άποψης πως η ε/κ πλευρά δεν θα πρέπει να προσέλθει στην «5+1». Τόνισαν πως η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, ωστόσο ο γ.γ. του ΑΚΕΛ εξέφρασε την πεποίθηση πως αν δεν πάμε στην άτυπη συνάντηση, «με μαθηματική ακρίβεια θα πάμε βήματα πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση που θα είναι καταστροφή». Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν πιο έντονος στην τοποθέτησή του, λέγοντας «δεν το κατανοούν ότι αν δεν πάμε στην πενταμερή θα φορτωθούμε πριν ξεκινήσει η διαδικασία τη διχοτόμηση. Και θα χάσουμε και τα Βαρώσια;». Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως δεν θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να στέλνουν μηνύματα που ενδεχομένως να παρερμηνεύονται από τον διεθνή παράγοντα, ότι δεν επιθυμεί η ε/κ πλευρά τη λύση.

Αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ μετά τη συνάντηση απέφυγε να εκφράσει τη διαφωνία του για το χρονικό σημείο που τίθεται η αποκέντρωση εξουσιών στο τραπέζι, ενώ αντίθετα τόνισε πως δεν απορρίπτει επί της αρχής την αποκέντρωση εξουσιών, ωστόσο θα πρέπει να τους ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ποιες εξουσίες και ποιες αρμοδιότητες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί θα μεταφερθούν στις συνιστώσες οντότητες, έτσι ώστε να μπορεί το κόμμα της Αριστεράς να τοποθετηθεί με ακρίβεια επί του θέματος.

 

Μέρκελ προς Πρόεδρο Αναστασιάδη: Έτοιμη να συμβάλει η Γερμανία ενόψει της άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό

 

Άντρος Κυπριανού – Αβέρωφ Νεοφύτου: «Έχουμε ιστορική ευθύνη, μας ενώνει ο πόθος της επανένωσης»

 

Τατάρ: Στην Γενεύη θα θέσω το ζήτημα των δύο κρατών – Οι Ε/κ απέρριψαν το σχέδιο Ανάν και έφυγαν από το Κραν Μοντανά

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.